Τρίτη 22 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Τεταμένα πνεύματα στο νότο με συνεχείς διαδηλώσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Χιλιάδες Σύροι συμμετείχαν στην κηδεία του νεαρού Ράιν αλ Κέραντ, του διαδηλωτή που σκοτώθηκε στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής την Κυριακή στη νότια πόλη Ντεράα, μετατρέποντας την κηδεία στην τέταρτη ημέρα συνεχών διαδηλώσεων. Τα τελευταία αυτά 24ωρα, στην Ντεράα έχουν καταγραφεί πέντε θάνατοι διαδηλωτών, ενώ σύμφωνα με ανεπίσημες δημοσιογραφικές πληροφορίες μόνο την Κυριακή τραυματίστηκαν 100 πολίτες, κάτι που, αρχικώς τουλάχιστον, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA διέψευδε, επιμένοντας ότι πρόκειται «για μικρές εγκληματικές ομάδες» και ότι «οι αστυνομικοί δεν ανταπέδωσαν τα πλήγματα».

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία και τις εικόνες που έχουν μεταδοθεί διά μέσου διαδικτύου, στην Ντεράα την Κυριακή, εκτός από επεισόδια, σημειώθηκαν και επιθέσεις κατά κυβερνητικών κτιρίων, με αποτέλεσμα να πυρποληθεί το δικαστικό μέγαρο της πόλης και να καταστραφεί όλο το αρχείο των ποινικών εγκληματιών. Παρόμοια τύχη είχαν και άλλα κυβερνητικά κτίρια, ενώ επίθεση με πέτρες δέχτηκαν η τοπική έδρα του κόμματος Μπάαθ του Σύρου Προέδρου και τα γραφεία της εταιρείας τηλεπικοινωνιών «Syriatel» που ανήκει σε ξάδελφο του Προέδρου Ασαντ. Δύο από τα βασικά συνθήματα των διαδηλωτών ήταν, και χτες, το «Θεός - Ελευθερία - Ο λαός θέλει να τελειώσει η διαφθορά και ν' ανατραπεί το καθεστώς» καθώς και το «Οχι πια φόβος». Διαδηλώσεις έγιναν χτες και στην πόλη Γιάσεμ, επίσης στο νότο.

Την καταδίκη της για τη χρήση βίας κατά διαδηλωτών έσπευσε, και στην περίπτωση της Συρίας, να εκφράσει η γαλλική ηγεσία, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση όλων όσοι έχουν συλληφθεί στις διαδηλώσεις και καλώντας τον Πρόεδρο Ασαντ να ικανοποιήσει τα «δίκαια λαϊκά αιτήματα». Η «ετοιμότητα» με την οποία το Παρίσι αντιδρά και παρεμβαίνει, καταρχάς με δηλώσεις, σε κάθε εξέλιξη στις αραβικές χώρες, αποτυπώνει με γλαφυρότητα τις προθέσεις του γαλλικού ιμπεριαλισμού να εμφανιστεί ως «δύναμη» και να «πατήσει» σε περιοχές όπου δεν είχε διασφαλίσει ισχυρά συμφέροντα μετά το πέρας της αποικιοκρατικής του παρουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ