Δευτέρα 21 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Γεύσεις» αντικομμουνισμού και σ' αυτό

Απονεμήθηκαν τα βραβεία του

Εληξε το Σάββατο το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με την απονομή των βραβείων, που φέτος δεν συνοδεύθηκαν από χρηματικά έπαθλα λόγω οικονομικής «στενότητος». Σύμφωνα με την ομιλία του διευθυντή του, Δ. Εϊπίδη, οι αριθμοί «ευημέρησαν» στη διοργάνωση, αφού η αύξηση των θεατών «αγγίζει το 20%», ενώ προβλήθηκαν συνολικά 233 ταινίες από 52 χώρες.

Τo Φεστιβάλ δεν απέφυγε, βέβαια, να εντάξει στο πρόγραμμά του αντικομμουνιστικές και αντισοβιετικές ταινίες, πλήρως εναρμονιζόμενο έτσι με το «κυνήγι μαγισσών» που έχει εξαπολύσει η ΕΕ ενάντια στα κομμουνιστικά κόμματα και προοδευτικά κινήματα και φορείς της ηπείρου.

Τα βραβεία είναι: Βραβείο Κοινού (για ταινία άνω των 45'), για ελληνική παραγωγή στην ταινία «Το μωρό μου φτάνει» των Αλέξη Πόνσε- Βιβής Ζωγράφου. Για ξένη παραγωγή στην ταινία «Δάκρυα της Γάζας» (Νορβηγία) της Βίμπεκε Λέκεμπεργκ.

Βραβείο Κοινού (για ταινίες κάτω των 45') για ελληνική παραγωγή στην ταινία «Satsang, συντροφιά με την αλήθεια»τωνΜαριάννα Αστρακά- Γιώργου Φωτιάδη. Για ξένη παραγωγή στην ταινία «Η άλλη πόλη» (Τουρκία) του Νεφίν Ντιντς.

Βραβεία FIPRESCI (η διεθνής ένωση κριτικών κινηματογράφου): Για ελληνική παραγωγή στην ταινία «Μόνο οι λέξεις συνεχίζουν» της Καλλιόπης Λεγάκη. Για ξένη παραγωγή στην ταινία «Ξενοδοχείο "Ο παράδεισος"» (Βουλγαρία) της Σοφίας Τζαβέλλα.

Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον», απονέμεται στην ταινία «Ενα μέλλον χωρίς πετρέλαιο» της Laetitia Moreau (Γαλλία). Συνοδεύεται με 3.000 ευρώ και μια προβολή της από την ΕΡΤ3. Το βραβείο «Doc on Air» της ΕΡΤ στο «The Return» Ατελείωτη θλίψη, η ζωή μετά τη θανατική ποινή» (Νορβηγία) σε σκηνοθεσία Τόνε Αντερσεν. Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας στην ταινία «Ατελείωτη θλίψη, η ζωή μετά τη θανατική ποινή» του Νταβίντ Αντρέ (Γαλλία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ