Σάββατο 19 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οπλο των λαών η διεθνιστική αλληλεγγύη

Την κατάσταση που διαμορφώνουν στην περιοχή η δράση και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών ανέλυσαν εκπρόσωποι από την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο

Το πάνελ και στιγμιότυπο από την αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση
Το πάνελ και στιγμιότυπο από την αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση
Σε βήμα ενημέρωσης για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και έκφρασης αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους λαούς και καταδίκης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, εξελίχθηκε η εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή» που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, την Πέμπτη το βράδυ στην Αθήνα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς αντιιμπεριαλιστικής συνάντησης που ξεκινάει σήμερα στα Χανιά, μίλησαν ο Muhammad Hesham, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης Αιγύπτου, ο Aqel Taqaz, συντονιστής της Παλαιστινιακής Επιτροπής για την Ειρήνη και την Αλληλεγγύη, και η Αγγελική Σαμούρη, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και πρόεδρος της ΠΕΔΥΕ.

Παρόντες ήταν ο Γραμματέας της πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα Μουσταφά Αζούζ, εκ μέρους της ΚΟΑ του ΚΚΕ, ο Β. Δημόπουλος, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χρ. Τσιντζιλώνης, εκπρόσωποι της ΟΓΕ, της ΕΕΔΔΑ, της ΚΕΘΑ, ο πρέσβης επί τιμή Θ. Στοφορόπουλος, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ε. Μαχαίρας και η γγ της ΕΕΔΥΕ, η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου.

Καμιά επέμβαση, καμιά εμπλοκή


Τη συζήτηση συντόνισε ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, ο οποίος τόνισε: «είμαστε με τα δίκαια και τον αγώνα των αραβικών όπως και όλων των λαών και καταδικάζουμε οποιαδήποτε σκέψη ή ακόμα και ανοχή για ιμπεριαλιστική επίθεση, με πρόσχημα τις εξελίξεις».

Η Αγγελική Σαμούρη στην εισηγητική παρέμβαση που έκανε εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ, επισήμανε: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς της Παλαιστίνης και της Αιγύπτου, αλλά και όλων των άλλων αραβικών χωρών, που αυτές τις μέρες βρίσκονται στο δρόμο και αγωνίζονται. Καταδικάζουμε επίσης το αιματοκύλισμα του λαού της Λιβύης, που οργανώνεται από το καθεστώς του Καντάφι, ένα καθεστώς σήμερα σύμμαχο των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, που ακολουθεί μια βάρβαρη καταστολή του λαού του ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τις πολυεθνικές εταιρείες και διεθνή μονοπώλια. Υπό κανένα πρόσχημα όμως δεν συμφωνούμε με την στρατιωτική ή άλλη ξένη επέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ή την επιβολή οικονομικών κυρώσεων που τελικά πλήττουν τον ίδιο τον λαό».

Και πρόσθεσε: «Καταδικάζουμε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση-επέμβαση με οποιοδήποτε πρόσχημα στην Λιβύη. Ο λαός της Λιβύης πρέπει να βρει μόνος τον δρόμο του χωρίς ξένες επεμβάσεις και προστάτες». Συνεχίζοντας έθεσε τα αιτήματα του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος για άμεσα απεμπλοκή της Ελλάδας από την επιχειρούμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Οι λαοί να βγουν στο προσκήνιο

Ο Aqel Taqaz έκανε εκτενή αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Παλαιστίνη, επισημαίνοντας το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η λεγόμενη ειρηνευτική διαδικασία, 18 χρόνια μετά τη συμφωνία του Οσλο, καθώς σήμερα οι εποικισμοί δεν έχουν αφήσει τίποτα και τα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Οχθη έχουν πλέον μοιραστεί σε τρία μικρά κομμάτια χωρίς εδαφική συνέχεια. «Η υποστήριξη και η αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό χρειάζεται τώρα και θα χρειαστεί και αύριο», κατέληξε μεταξύ άλλων.

Ο Muhammad Hesham, αναφέρθηκε στις λαϊκές κινητοποιήσεις που εξελίσσονται από την Αλγερία ως την Υεμένη, από το Μπαχρέιν ως την Τυνησία και από την Αίγυπτο ως την Παλαιστίνη. Οπως είπε, «τα δεινά που οδήγησαν σε αυτές τις εξεγέρσεις, μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Κάποιες χώρες όπως η Παλαιστίνη και το Ιράκ πλήττονται από στρατιωτική κατοχή που εξακολουθεί να στερεί από τους λαούς αυτών των χωρών τα βασικά δικαιώματά τους στην ελευθερία και την αυτοδιάθεση. Κάποιες άλλες όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία, η Αλγερία και η Υεμένη υπέστησαν για πολλά χρόνια τη δικτατορία και την διαφθορά που έκαναν την πλειοψηφία του λαού να είναι ευάλωτο θύμα της φτώχειας και της περιθωριοποίησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ