Σάββατο 19 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φιλέτα στο κεφάλαιο «χωρίς δογματισμούς»

Το πακέτο των επικείμενων ιδιωτικοποιήσεων περιέγραψε χτες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών

Το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό είναι ψηλά στη λίστα των φιλέτων της δημόσιας περιουσίας που αναμένεται να «αξιοποιηθεί» προς όφελος του κεφαλαίου
Το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό είναι ψηλά στη λίστα των φιλέτων της δημόσιας περιουσίας που αναμένεται να «αξιοποιηθεί» προς όφελος του κεφαλαίου
Τη γενικευμένη παράδοση στρατηγικών υποδομών της χώρας στο μεγάλο κεφάλαιο και μάλιστα «χωρίς δογματισμούς», όπως χαρακτηριστικά είπε, ανήγγειλε χτες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη διάρκεια συζήτησης με αφορμή σχετική Ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Οικονομίας, αιτιολογώντας την επικείμενη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας σε ύψος 50 δισ. ευρώ, ανέφερε ότι «επειδή δυστυχώς τα ελλείμματα είναι εδώ και παρά τη μεγάλη μείωση των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, την οποία κάναμε φέτος, παραμένει ένα έλλειμμα 22 δισεκατομμυρίων ευρώ, πρέπει να απαντήσουμε με συγκεκριμένες πολιτικές».

Αναφερόμενος στις πολιτικές αυτές, σημείωσε ότι «χωρίς δογματισμούς και με μοναδικό κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, έχουμε ανακοινώσει μία σειρά από αποκρατικοποιήσεις που αφορούν λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμους, το πλέγμα των τυχερών παιχνιδιών και μία σειρά από άλλες εταιρείες Δημοσίου, στις οποίες δεν θεωρούμε ότι το Δημόσιο πρέπει να έχει είτε πλειοψηφική συμμετοχή, είτε σε μερικές ούτε καν μειοψηφική συμμετοχή».

Για να θολώσει τα νερά, πρόσθεσε ακόμα ότι «αξιοποιούμε τη δημόσια περιουσία. Δεν πουλιέται η δημόσια γη. Δεν πρέπει να τα συγχέουμε αυτά τα δύο. Αλλο η δημόσια περιουσία, άλλο η δημόσια γη». Πρόκειται για το γνωστό ψευτοδίλημμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση με τους συμμάχους τους για να κοροϊδέψουν το λαό, αφού οι σχετικές συμφωνίες παραχώρησης γης στους ιδιώτες για να κάνουν μπίζνες, φτάνουν σε διάρκεια ακόμα και τα 99 χρόνια (!), πράγμα που ισοδυναμεί σε αποτέλεσμα με πώληση.

Με τον ίδιο στόχο, να αποπροσανατολίσει το λαό, ο αρμόδιος υπουργός υποστήριξε ότι «όποιος έχει κάνει αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με έναν τρόπο σωστό, λελογισμένο, διαφανές και με απόλυτη διαφάνεια, έχει βελτιώσει την οικονομία, έχει ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο και έχει δημιουργήσει δουλειές, δουλειές, δουλειές και επενδύσεις».

Πρόκειται για καραμπινάτα ψέματα που αραδιάζει η κυβέρνηση για να κρύψει ότι η δράση του κεφαλαίου συνολικά και σε στρατηγικούς τομείς έχει οδηγήσει σε τσαλάκωμα των σχέσεων εργασίας και των μισθών, σε εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, σε υποτίμηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και σε πολλαπλούς κινδύνους για την ασφάλεια εργαζομένων και καταναλωτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση της παραγωγής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια στην Ιαπωνία, την οποία πληρώνουν σήμερα με ασύλληπτες συνέπειες ο ιαπωνικός και οι άλλοι λαοί.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποβάθμισε την κυβερνητική στρατηγική σε «φαγοπότι αετονύχηδων» και εξέφρασε την ανησυχία του για το «πού θα τα βρείτε μέσα σε τρία χρόνια 50 δισ. Ολες οι αποκρατικοποιήσεις που έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι ζήτημα αν ήταν 18 δισεκατομμύρια κι εσείς θα βρείτε μέσα σε τρία-τέσσερα χρόνια 50; Αλλά, ακόμα και αν βρείτε, τι θα καταφέρετε; Να πάτε το χρέος από 350 στα 300».

Δρομολογήθηκε το Ελληνικό

Στο πνεύμα των όσων είπε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, επιταχύνονται και οι διαδικασίες για την παραχώρηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε επιχειρηματικούς και κατασκευαστικούς ομίλους. Μέσα στο Μάρτη, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το τελικό σχέδιο.

Σε σύσκεψη που έγινε χτες υπό τον πρωθυπουργό, συζητήθηκαν οι «πολεοδομικές προτάσεις για τις χρήσεις γης» στο Ελληνικό. Η «μελέτη», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προβλέπει τη δημιουργία πάρκου και την ανοικοδόμηση πολυτελών κατοικιών, κυβερνητικών κτιρίων, συνεδριακού και χρηματιστηριακού κέντρου, καθώς και χώρους για την «έρευνα και την επιστήμη».

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Ισπανός αρχιτέκτονας Χοσέ Ασεμπίγιο, οι υπουργοί Χ. Παμπούκης, Τίνα Μπιρμπίλη, Ν. Σηφουνάκης, Αννα Διαμαντοπούλου, καθώς και εκπρόσωπος της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων. Τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση που γίνει τις επόμενες μέρες. Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ίδρυσης της «Ελληνικό ΑΕ», που θα αναλάβει να «συγκεντρώσει τα διάσπαρτα δικαιώματα του Δημοσίου στην έκταση», ώστε να τα «διαπραγματευτεί» συνολικά με τους ιδιώτες επενδυτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ