Σάββατο 5 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο - πλαίσιο

Χτες οι δυνάμεις του ΜΑΣ έκαναν κινητοποίηση στην Πτολεμαΐδα, όπου έγινε η σύνοδος προέδρων ΤΕΙ και μίλησε ο υφυπουργός Παιδείας, Ι. Πανάρετος. Για τις επόμενες δύο βδομάδες το ΜΑΣ καλεί σε αγωνιστικό πρόγραμμα κλιμάκωσης της πάλης

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πτολεμαΐδα
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πτολεμαΐδα
Συνεχίζει τη δραστηριότητα ενάντια στο νόμο - πλαίσιο για το Πανεπιστήμιο ΑΕ και τα δικαιώματα των φοιτητών και των σπουδαστών το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Συγκέντρωση καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής για την παιδεία, πραγματοποίησαν χθες το πρωί στην Πτολεμαΐδα, το ΠΑΜΕ, το ΜΑΣ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ και η ΟΓΕ. Εστησαν αγωνιστική υποδοχή στον υφυπουργό Παιδείας Γ. Πανάρετο που βρέθηκε στην Πτολεμαΐδα για να συμμετάσχει στην σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ.

Οι σπουδαστές, μαζί με τις αγωνιστικές συσπειρώσεις, με συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος, καταδίκασαν την πολιτική του μνημονίου στην παιδεία σημειώνοντας πως αυτή η πολιτική είναι συνέχεια της χρόνιας υποβάθμισης των ΑΕΙ και ΤΕΙ που στοχεύει στην σύνδεσή τους με τις επιχειρήσεις και έχει ως συνέπεια από την μία τη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, και από την άλλη την δημιουργία σοβαρών προβλημάτων λειτουργίας όλων των ιδρυμάτων.

Στη σύντομη συνομιλία που είχαν με τον υφυπουργό Παιδείας, κατήγγειλαν ότι με τον νέο νόμο πλαίσιο και με τις περικοπές στον προϋπολογισμό, επιταχύνεται η οργανική σύνδεση των ΑΕΙ-ΤΕΙ με τις επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα στα ΤΕΙ, όπου οι περισσότεροι σπουδαστές είναι παιδιά λαϊκών οικογενειών, οι εξελίξεις αυτές εντείνουν την διαδικασία υποβάθμισης που έχει ξεκινήσει χρόνια τώρα, παρά τις κορόνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την ψευτοανωτατοποίηση. Με τις αλλαγές που προωθούν μετατρέπουν τα ΑΕΙ σε επιχειρήσεις και τα ΤΕΙ σε ΙΕΚ που θα παράγουν φθηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Στη συνέχεια οι ταξικές, αγωνιστικές συσπειρώσεις, με μπροστάρηδες τους σπουδαστές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Πτολεμαΐδας. Με τα πανό απαιτούσαν «να μην περάσει ο νέος νόμος - πλαίσιο, να καταργηθεί το μνημόνιο της παιδείας» και καλούσαν σε πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. «Πούλησαν τον ΟΤΕ, πούλησαν τη ΔΕΗ, θέλουν να πουλήσουν ΤΕΙ και ΑΕΙ», βροντοφώναξαν και απαίτησαν: «Ανάγκη του λαού η δωρεάν παιδεία, έξω από τις σχολές η κάθε εταιρεία», «Αυτός ο νόμος - πλαίσιο να μείνει στα χαρτιά, σίτιση και στέγαση για όλους μας δουλειά».

Το αγωνιστικό πρόγραμμα

Υπενθυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες το ΜΑΣ αντέδρασε άμεσα στην απαράδεκτη εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που περιορίζει στο ελάχιστο τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων (1 βιβλίο ανά μάθημα) και, πρακτικά, ζητά απ' τους φοιτητές και τους σπουδαστές να πληρώνουν απ' την τσέπη τους τα υπόλοιπα βιβλία! Οι δυνάμεις του ΜΑΣ ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους και έκαναν δυναμικές κινητοποιήσεις στις πρυτανείες. Απαίτησαν, με κάθε τρόπο να παρθεί πίσω η απαράδεκτη εγκύκλιος, η οποία είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα του Πανεπιστημίου ΑΕ που προωθείται. Οι δυνάμεις του ΜΑΣ έχουν, ήδη, ανακοινώσει πρόγραμμα κλιμάκωσης της πάλης, ενάντια στο νόμο - πλαίσιο. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ καλεί στις παρακάτω κινητοποιήσεις:

  • Τετάρτη 9 του Μάρτη, κινητοποιήσεις στις πρυτανείες.
  • Πέμπτη 10 του Μάρτη, στις συγκεντρώσεις που διοργανώνουν ΠΑΜΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.
  • Παρασκευή 11 του Μάρτη, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας για το πρόβλημα των συμβασιούχων καθηγητών.
  • Πέμπτη 17 του Μάρτη, διαδήλωση ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο στην Ομόνοια, στις 12 το μεσημέρι.

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρούν την ερχόμενη βδομάδα οι δυνάμεις του ΜΑΣ στη Β. Ελλάδα. Την Τρίτη 8 Μάρτη θα γίνουν κινητοποιήσεις στις σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ). Στις 9 Μάρτη θα γίνουν κινητοποιήσεις στις πρυτανείες του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚ και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή και παραστάσεις διαμαρτυρίας στους προέδρους των Τμημάτων του Πολυτεχνείου Ξάνθης. Στις 12 το μεσημέρι οι Επιτροπές Αγώνα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης οργανώνουν συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Την Πέμπτη 10 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Παρέμβαση για τη στέγαση στο ΤΕΙ Λάρισας

Αγωνιστική παρέμβαση στο ΤΕΙ Λάρισας για το δικαίωμα στις δωρεάν σπουδές για όλους, πραγματοποίησαν οι Επιτροπές Αγώνα Φοιτητών και Σπουδαστών, που συσπειρώνονται σε ΜΑΣ - ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ, ΣΔΟ, Ιατρικής, Βιοχημείας - με παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Ιδρύματος και την ανάρτηση γιγαντοπανό. Μεταξύ άλλων απαίτησαν την άμεση δημιουργία των φοιτητικών εστιών που καθυστερούν εδώ και πολύ καιρό. Να σημειωθεί ότι στο ΤΕΙ Λάρισας, όπου είναι εγγεγραμμένοι περίπου 20.000 σπουδαστές, υπάρχουν μόνο 600 δωμάτια στις φοιτητικές εστίες, εκ των οποίων λειτουργούν εδώ και δύο χρόνια μόνο τα 300.

  • Οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Κοζάνης, που εξακολουθούν να μένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Οκτώβρη και στις 28/2 έληξαν και οι συμβάσεις τους, προγραμματίζουν συμβολική κατάληψη το διοικητήριο του ΤΕΙ την Τρίτη 8 Μάρτη και κλιμάκωση το επόμενο διάστημα με συντονισμό της δράσης όλων των εργαζομένων και των σπουδαστών του ΤΕΙ.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ