Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Εκτός ελέγχου η κατάσταση
  • Συγκεχυμένες πληροφορίες για τις συγκρούσεις και τα θύματα
  • Διάγγελμα Καντάφι

Χιλιάδες Αιγύπτιοι συσσωρεύονται στα σύνορα Λιβύης - Αιγύπτου για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
Χιλιάδες Αιγύπτιοι συσσωρεύονται στα σύνορα Λιβύης - Αιγύπτου για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στη Λιβύη, ενώ γίνεται προσπάθεια να εξέλθουν από τη χώρα δεκάδες χιλιάδες ξένοι υπήκοοι, κυρίως εργαζόμενοι σε διάφορες εταιρείες. Οι τελευταίες πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, που επικαλούνταν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ανέφεραν ότι στην Τρίπολη επικρατούσε σχετική ηρεμία και ότι οι ανατολικές πόλεις αλ Μπάιντα και Βεγγάζη είχαν περάσει στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών, οι οποίοι φέρονται να έχουν οργανώσει επιτροπές πολιτοφυλακής σε μια προσπάθεια να επανέλθει στοιχειωδώς η τάξη στις πόλεις αυτές.

Αν και δεν υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης των υπαρχόντων στοιχείων και πληροφοριών για συγκρούσεις και τη στάση του στρατού, ο ΟΗΕ εκτιμούσε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, οι νεκροί από τις διαδηλώσεις στη Λιβύη έχουν ξεπεράσει τους 300.

Τις μαρτυρίες αυτές έσπευσε να διαψεύσει ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, με νέα δήλωσή του χθες, υποστηρίζοντας ότι τα αεροσκάφη δεν έβαλλαν ποτέ κατά των διαδηλωτών, αλλά στόχος τους ήταν στρατόπεδα όπου είχε αναφερθεί εξέγερση του στρατεύματος.

Διάγγελμα Καντάφι

Την εμφάνισή του, τα ξημερώματα χθες, έκανε στην κρατική τηλεόραση και ο ίδιος ο Καντάφι δηλώνοντας ότι «βρίσκεται στην Τρίπολη και όχι στη Βενεζουέλα», εξαπολύοντας επίθεση «στα αδέσποτα σκυλιά των ξένων ΜΜΕ». Το βράδυ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του με στοιχεία παραληρήματος (έξω από την κατοικία του, που είχε βομβαρδιστεί τη δεκαετία του '80 από τις ΗΠΑ και έχει μείνει έτσι ως μνημείο) εμφανίστηκε αποφασισμένος να παραμείνει στην ηγεσία της χώρας του και δήλωσε ότι στη ζωή του «ήταν και θα μείνει Βεδουίνος μαχητής που δόξασε τη χώρα του».

Ο Λίβυος ηγέτης εξαπέλυσε επίθεση ενάντια σε όλους όσοι προσπαθούν να «μεταφέρουν σε όλη τη Λιβύη» αυτές τις διαδηλώσεις, χαρακτήρισε «δειλούς και προδότες» όσους καλλιεργούν την εικόνα ότι επικρατεί «χάος στη χώρα», επιδιώκοντας «να την εξευτελίσουν», υποστήριξε ότι «οι διαδηλωτές υπηρετούν το διάβολο» περιγράφοντάς τους ως «μικρές ομάδες νεαρών που βρίσκονται υπό την επήρεια ναρκωτικών». Κάλεσε τους Λίβυους να συμμετάσχουν σήμερα σε μαζικές συγκεντρώσεις υπέρ του ιδίου, υποστήριξε ότι μέχρι σήμερα το βράδυ η αστυνομία και ο στρατός θα έχουν επιβάλει την τάξη σε όλη τη χώρα, προειδοποιώντας ότι αν αυτό δεν επιτευχθεί «η χώρα θα κυλήσει σε εμφύλιο αιματηρό πόλεμο», συμπληρώνοντας, μάλιστα, ότι «οι ΗΠΑ θα βρουν ευκαιρία να επέμβουν».

Κλείνοντας, κατέστησε σαφές ότι «θα χρησιμοποιήσει πυγμή σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Σύνταγμα της Λιβύης» και ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει, αλλά, αντίθετα, «προτιμά να πεθάνει σαν μάρτυρας πολεμώντας μέχρι τέλους». Ωστόσο, άφησε ανοιχτή και την περίπτωση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Μετά το διάγγελμα έγιναν συγκεντρώσεις υποστηρικτών του Καντάφι.

Παραιτήσεις διπλωματών

Η κατάσταση είναι αρκετά συγκεχυμένη και ήδη κάποιες πρώτες παραιτήσεις διπλωματών έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστές από ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ο Λίβυος πρέσβης στη Ινδία μίλησε για «εγκλήματα και για αιματοκύλισμα του λαού» και έσπευσε να επιβεβαιώσει ότι «εκτός από τις δυνάμεις εκείνες του στρατού που παραμένουν στο πλευρό του καθεστώτος, στο δρόμο κυκλοφορούν και εκατοντάδες Νοτιοαφρικανοί μισθοφόροι που δολοφονούν διαδηλωτές». Την ίδια ώρα, ο πρέσβης στις ΗΠΑ απηύθηνε έκκληση προς «τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τον λιβυκό λαό», μια κίνηση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι ακόμη και για ανοιχτή επέμβαση στη χώρα από ξένες δυνάμεις. Αργά το βράδυ χθες αναμενόταν να συνεδριάσει, για το ζήτημα, κεκλεισμένων των θυρών, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα παρευρεθεί η αντιπροσωπεία της Λιβύης, που έχει, από τη Δευτέρα, διαχωρίσει τη θέση της από το καθεστώς. Σε έκτακτη συνεδρίαση προχωρά και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι πίσω από το δήθεν ενδιαφέρον του διεθνούς ιμπεριαλισμού, κρύβεται η προσπάθεια να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους σε μια χώρα που έχουν ξεζουμίσει για χρόνια.

Απομακρύνσεις υπηκόων

Τρόπους να «βγάλουν» τους υπηκόους τους από τη χώρα αναζητούν σειρά από χώρες. Οι περισσότεροι εξ αυτών εργάζονται σε επιχειρήσεις που έχουν επενδύσεις στη χώρα. Βρετανία και ΗΠΑ κάλεσαν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν άμεσα τη Λιβύη, αν και έχουν διακοπεί οι περισσότερες εμπορικές πτήσεις. Σε εφαρμογή έκτακτου σχεδίου προχωρά η Τουρκία που στέλνει 3 πλοία, στρατιωτικά αεροσκάφη στέλνει και η Ιταλία, ενώ η Κίνα ζήτησε «να προστατευθούν οι υπήκοοί της». Εκτακτα μέτρα στα σύνορα με τη Λιβύη έχει λάβει ο αιγυπτιακός στρατός, καθώς από τη μεθόριο έχουν φύγει οι Λίβυοι φρουροί. Το συνοριακό πέρασμα ανακοινώθηκε ότι θα λειτουργεί διαρκώς, προκειμένου να εξυπηρετούνται τραυματίες και ασθενείς. Εχουν στηθεί δύο πρόχειρα νοσοκομεία, ενώ το Κάιρο αναζητεί εναγωνίως τρόπους να απομακρύνει τους δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιους που ζουν και εργάζονται στη χώρα. Ο ΟΗΕ έκανε έκκληση να δεχθούν όλες οι γειτονικές χώρες, προσωρινά, τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν κατά εκατοντάδες τη χώρα. Η βρετανο-ολλανδική επιχείρηση «Shell» ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε όλο το μη ντόπιο προσωπικό της. Ανάλογες κινήσεις κάνουν και η ιταλική ΕΝΙ όπως και η γαλλική «Total», ενώ η ισπανική «Repsol» ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τις εργασίες της στη Λιβύη και ότι έχει, ήδη, μετακινήσει όλους τους ξένους εργαζομένους της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ