Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προσπάθειες υπονόμευσης από τις ΗΠΑ

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Ως «ωμή επέμβαση» στα εσωτερικά της Βενεζουέλας χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο την πρόθεση του Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, ΓΓ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), να επισκεφθεί τη χώρα και τους φοιτητές που συμμετέχουν στην απεργία πείνας έξω από τα γραφεία του ΟAS.

Απεργία πείνας που πραγματοποιούν εδώ και ημέρες με αίτημα ο Ινσούλσα να επισκεφθεί τη χώρα για να ερευνήσει τις υποθέσεις «πολιτικών κρατούμενων». Πρόθεση που εκδηλώθηκε μετά από ισχυρή πίεση και παραίνεση εκ μέρους των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Μαδούρο, σε μία καταφανή προσπάθεια υποκίνησης των απεργιών πείνας των φοιτητών και την προσπάθεια δημιουργίας «μίας εικονικής Αιγύπτου» στη Βενεζουέλα.

Οι δημόσιες δηλώσεις Μαδούρο έπονται της επίσημης «έκκλησης» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιτραπεί στον Ινσούλσα να επισκεφτεί τους φοιτητές για να λάβουν την απάντηση του Καράκας πως στη χώρα δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι και οι προφυλακισμένοι πρώην αξιωματούχοι διώκονται για διαφθορά και ένας μάλιστα για άμεση συνέργεια σε φόνο. «Απορρίπτουμε την προσπάθεια των ΗΠΑ να αναμειχθούν στα προβλήματά μας», δήλωσε ο Νικολάς Μαδούρο, προσθέτοντας ότι «η Ουάσιγκτον και ακροδεξιές οργανώσεις εξορίστων πολιτών της Βενεζουέλας στο Μαϊάμι αποπειρώνται να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση Τσάβες». Χαρακτηριστικό είναι ότι και στον προϋπολογισμό που κατέθεσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την προηγούμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι περιέχει σειρά περικοπών των ομοσπονδιακών προγραμμάτων, εντούτοις δεν περιέχει περικοπές για τις «Διεθνείς επιχειρήσεις» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της USAID, όπως σημειώνει η Εβα Γκόλιντζερ στην εφημερίδα «Correo del Orinoco». Προσθέτει, δε, ότι για πρώτη φορά περιέχονται και οι λεπτομέρειες και για τη Βενεζουέλα προβλέπονται κονδύλια 5 εκατομμυρίων δολαρίων για «οργανώσεις πολιτών», όπως και λεγόμενες «φοιτητικές ενώσεις», που έχουν ως παράδειγμα την γνωστή «Οτπορ» της Σερβίας, που χρηματοδοτήθηκε αδρά από την CIA ενάντια στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Στο μεταξύ ανακοίνωση εξέδωσε και η Μπολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική (ALBA), που απαιτεί από τον Ινσούλσα να τερματίσει άμεσα τις επιθετικές ενέργειες έναντι της Βενεζουέλας, να απέχει από τα εσωτερικά ζητήματα ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους και να σεβαστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας. Στην ανακοίνωσή της η ALBA επίσης προτρέπει και τις άλλες χώρες της περιοχής και τους περιφερειακούς οργανισμούς να αντιδράσουν σε αυτές τις ενέργειες «που συνιστούν επικίνδυνη οπισθοδρόμηση σε εποχές κατά την οποία ο OAS ήταν ένα όργανο επέμβασης και επιβολής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ