Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ - ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Εκφράζουμε τα συμφέροντα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων

Συνέντευξη με τον υποψήφιο πρόεδρο για το Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας

Η ισχυροποίηση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» που εκφράζει τα συμφέροντα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, θα σηματοδοτήσει τη συγκρότηση ενός μαχητικού ριζοσπαστικού πόλου υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των δικηγόρων, πόλου αντεπίθεσης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, αναφέρει ο υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ Αγγελος Βρεττός σε συνέντευξή του στον «Ριζοσπάστη».

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

-- Οι εκλογές για τις διοικήσεις των δικηγορικών συλλόγων της χώρας που θα διεξαχθούν την επόμενη Κυριακή 27 Φλεβάρη (27 και 28 για την Αθήνα) γίνονται σε μια περίοδο πρωτοφανούς επίθεσης κατά των εργαζομένων. Πλήττονται οι δικηγόροι από το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων, απασχόλησαν τα προβλήματα αυτά τη διοίκηση του δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας; Ποια ήταν η δράση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης»;

-- Οι δικηγόροι του καθημερινού μόχθου, οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, ως τμήμα των λαϊκών στρωμάτων που βρίσκονται στο στόχαστρο των δυνάμεων του κεφαλαίου (ντόπιων και ξένων), βιώνουν τις δραματικές επιπτώσεις της σαρωτικής και πρωτοφανούς αντιλαϊκής επίθεσης.

Ετσι, οι μισθωτοί και οι νέοι δικηγόροι, οι δήθεν «συνεργάτες», ειδικά όσοι προέρχονται από λαϊκές οικογένειες, που ήδη βιώνουν απαράδεκτες συνθήκες κακοπληρωμένης, ελαστικής και χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα δουλειάς, θα δεχτούν ακόμη μεγαλύτερη επίθεση, όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους μισθωτούς και νέους εργαζόμενους.

Ο Αγγελος Βρεττός
Ο Αγγελος Βρεττός
Οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι, με εισοδήματα και επίπεδο ζωής αντίστοιχα των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων, δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα, θα δυσκολευτούν να διατηρήσουν τα γραφεία τους.

Η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, στον κλάδο Υγείας, στα ασφαλιστικά ταμεία και τις συντάξεις αφορά και τους δικηγόρους, παρά τον παραπλανητικό εφησυχασμό που τόσα χρόνια καλλιεργούν οι άλλες παρατάξεις, περί δήθεν «ευγενών» ταμείων. Επιδεινώνεται συνεχώς η θέση της γυναίκας ή/και μάνας δικηγόρου.

Η ένταση της φορομπηχτικής πολιτικής, τα χαράτσια σε βάρος μισθωτών και μικρομεσαίων επαγγελματιών αφορούν άμεσα την πλειοψηφία των δικηγόρων. Ειδικά στο χώρο των νομικών επαγγελμάτων, είχαμε την επιβολή ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές υπηρεσίες και την εκβιαστική περαίωση.

Επομένως, η επίθεση είναι ενιαία, παρόλο που τα κόμματα του κεφαλαίου προσπαθούν να διασπάσουν τους εργαζόμενους, να εντείνουν τις συντεχνιακές διεκδικήσεις, έχοντας αρωγούς τις άλλες δυνάμεις και παρατάξεις που δρουν στους δικηγόρους. Γι' αυτό ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση, το ενιαίο μέτωπο της πληττόμενης πλειοψηφίας των δικηγόρων με το ταξικό εργατικό κίνημα, με το αντιμονοπωλιακό κίνημα των ΕΒΕ κ.λπ. και όχι με τις συμβιβασμένες ηγεσίες. Μόνο το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ πήραν ξεκάθαρη θέση και πρωτοβουλίες για το ζήτημα της «απελευθέρωσης», όταν η ΓΣΕΕ έβαζε πλάτες στην κυβερνητική προπαγάνδα.

Οι ταξικές δυνάμεις στο χώρο των δικηγόρων που εκπροσωπούνται από την παράταξή μας, ειδικά από τη δεκαετία του 1990, μέσα και έξω από το ΔΣ του ΔΣΑ, ανέδειξαν και πρόβαλαν τις επερχόμενες αντιλαϊκές εξελίξεις, τη στιγμή που οι παρατάξεις που διοικούν τον ΔΣΑ καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό. Σήμερα, όλο και περισσότεροι συνάδελφοι καταλαβαίνουν ότι έχουμε δίκιο, έρχονται πιο κοντά στις θέσεις μας, κατανοούν την ανάγκη συστράτευσης με το ταξικό λαϊκό κίνημα.

Η απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος

-- Η «απελευθέρωση» επαγγελμάτων είναι πλέον νόμος του κράτους. Αρκετοί δικηγορικοί σύλλογοι της επαρχίας έκαναν πολύμηνες αποχές, έγινε και πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα μετά από απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων, από το οποίο απουσίαζαν οι δικηγορικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά. Ποια είναι η θέση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» για την «απελευθέρωση» και τις κινητοποιήσεις;

-- Κατ' αρχάς, πρέπει να απαντήσουμε σε ορισμένους συνειδητά καλλιεργούμενους από όλες τις άλλες παρατάξεις μύθους. Η «απελευθέρωση» δεν προέκυψε από το μνημόνιο και την τρόικα. Είναι προδιαγεγραμμένη από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την ευρωπαϊκή Οδηγία Μπολκεστάιν, περιλαμβάνεται στα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι επίμονη απαίτηση των βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων (ΣΕΒ, ΕΒΕΑ). Αποτελεί στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου, εξυπηρετεί την αντικειμενική ανάγκη του να επεκταθεί σε όλους τους κλάδους και υπηρεσίες κερδοφόρων επενδύσεων, ανάγκη που δεν του επιτρέπει πλέον την «πολυτέλεια» να παραχωρεί μέρος της οικονομικής δραστηριότητας σε τμήματα των μεσαίων στρωμάτων.

Η «απελευθέρωση» των νομικών υπηρεσιών θα σημάνει τη μεγαλύτερη επέκταση και συγκέντρωση του κεφαλαίου, σε μια πορεία θα πάρει και τη μορφή δημιουργίας κεφαλαιουχικών και πολυεπαγγελματικών εταιρειών, που θα συγκεντρώνουν δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μεσίτες, μηχανικούς, φοροτεχνικούς, λογιστές κ.λπ. Οι νομικές υπηρεσίες θα γίνουν πολύ πιο φτηνές για το μεγάλο κεφάλαιο (ασφάλειες, τράπεζες, μεγαλοεργολάβοι κ.λπ.) που θα πληρώνουν με εξευτελιστικές αμοιβές τους δικηγόρους μετά και από την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών (και τους άλλους «απελευθερωμένους» εργαζόμενους) και πιο ακριβές για το λαό. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα, θα οδηγήσουν στη βίαιη και με τους χειρότερους όρους υπαλληλοποίηση των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, σε αντίθεση με τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία και τις δικηγορικές εταιρείες - επιχειρήσεις που θα ωφεληθούν.

Η παράταξή μας εδώ και καιρό έχει καταγγείλει τις παρατάξεις που πλειοψηφούν στις διοικήσεις των Δικηγορικών Συλλόγων, ειδικά για τον ΔΣΑ τις παρατάξεις που στηρίζονται από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που συνειδητά ξεπούλησαν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των δικηγόρων. Συγχρόνως, ασκήσαμε κριτική στο περιεχόμενο των κινητοποιήσεων μιας σειράς επαρχιακών συλλόγων που δεν ξέφευγαν ούτε γραμμή από συντεχνιακές λογικές (να γλιτώσουμε το σπίτι μας κι ας καίγεται το παν), που στήριζαν την επιχειρηματολογία τους σε οπισθοδρομικές και αντιδραστικές θέσεις περί δικηγόρου - συλλειτουργού της Δικαιοσύνης, θέσεις που υποστηρίζουν και οι παρατάξεις που στηρίζονται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ. Οι εξελίξεις μας επιβεβαίωσαν. Η Ολομέλεια των Προέδρων υπό την καθοδήγηση του Προέδρου του ΔΣ Θεσσαλονίκης (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), δικαίωσαν απολύτως το βίο και την πολιτεία των προέδρων του ΔΣ Αθήνας και Πειραιά, επιδόθηκαν σε απερίγραπτα παζάρια πίσω από τις πλάτες των δικηγόρων που διαδήλωναν στην Αθήνα, απεμπόλησαν τα βασικά αιτήματα των δικηγόρων και τώρα έχουν το θράσος και πανηγυρίζουν περί δήθεν νίκης.

-- Ποιες επιπτώσεις θα έχει η «απελευθέρωση» και γενικότερα οι εξελίξεις στη Δικαιοσύνη για τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα;

-- Είναι ψέμα ότι η «απελευθέρωση» θα κάνει πιο φτηνή την προσφυγή στη Δικαιοσύνη για το λαό. Φτηνότερες θα γίνουν οι νομικές υπηρεσίες για το μεγάλο κεφάλαιο. Και τούτο γιατί μέσα από τη μονοπώληση του κλάδου, οι νομικές υπηρεσίες θα γίνουν απλησίαστες για τη λαϊκή πλειοψηφία, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες που έχει προχωρήσει η μονοπώληση. Συγχρόνως, οι κυβερνητικές αποφάσεις για αυξήσεις στα παράβολα που φτάνουν μέχρι και 1.000% στην περίπτωση κατάθεσης μήνυσης, δηλαδή η κατακόρυφη αύξηση των δικαστικών εξόδων, οι πολύχρονες καθυστερήσεις και η «αναποτελεσματικότητα» της Δικαιοσύνης μόνο για τις περιπτώσεις που δε διακυβεύονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου, η ποινικοποίηση των αγώνων από τα δικαστήρια δείχνουν ότι κεφάλαιο και αστικό κράτος συνειδητά οικοδομούν μια ακόμη πιο ταξική και αντιλαϊκή «δικαιοσύνη». Γι' αυτό εισάγουν θεσμούς σαν τη διαμεσολάβηση και την ποινική συνδιαλλαγή, για να εκκαθαριστούν τα δικαστικά πινάκια από τις μικροϋποθέσεις, για να αναγκαστεί ο φτωχός, ο ανήμπορος, ο απολυμένος εργαζόμενος να καταφύγει σε συμβιβασμό κάτω από τους χειρότερους όρους και έχοντας απεμπολήσει τα έστω τυπικά και στοιχειώδη δικονομικά δικαιώματά του.

Σε τι διαφέρει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων»

-- Στις εκλογές της 27ηςκαι 28ης Φλεβάρη, κατεβαίνουν διάφοροι συνδυασμοί, ορισμένοι μάλιστα αυτοπροβάλλονται ως «ανεξάρτητοι» από κόμματα. Ποιους εκπροσωπεί το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» και ποια η διαφορά του από τις άλλες παρατάξεις;

-- Τα σχήματα που κατέρχονται στις επικείμενες εκλογές είναι γνωστά εδώ και χρόνια για την πολιτική και τα συμφέροντα που εκφράζουν, καθώς ενστερνίζονται - παρά τις επιμέρους αποχρώσεις - την πολιτική του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου. Γι' αυτό είτε στηρίζονται φανερά ή κρυφά από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (Ζαφειρόπουλος, Βερβεσός, Σχινάς αντίστοιχα) είτε περιφέρονται γύρω από τις πολιτικές αυτών των κομμάτων κι ας δηλώνουν δήθεν «ανεξάρτητοι». Επί της ουσίας, προωθούν και υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο μας και είναι ο βραχίονάς της. Η «Εναλλακτική Παρέμβαση» που συσπειρώνει δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παρόλο το βερμπαλισμό και ακτιβισμό της, είναι βαθιά προσηλωμένη σε συντεχνιακές και ελιτίστικες θέσεις, ενσωματωμένη στην κυρίαρχη αστική λογική για το ρόλο του δικηγόρου και της Δικαιοσύνης, συμμετέχει μαζί με τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ στις πανεργατικές απεργίες.

Στον αντίποδα, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» που στηρίζεται από το ΚΚΕ και στην οποία συμμετέχουν και άλλοι ριζοσπάστες και αγωνιστές δικηγόροι, που αποτελεί συνέχεια της «Νέας Κίνησης Δικηγόρων» και της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης Δικηγόρων», εκφράζει τα συμφέροντα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, είναι σταθερός πολέμιος των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των επιδιώξεών του στο χώρο της Δικαιοσύνης, δεν μπερδεύεται από τις κολακείες και τις πολιτικές προσεταιρισμού των δικηγόρων από την άρχουσα τάξη, στέκεται απέναντι από τα συμφέροντα των μεγαλοδικηγόρων.

Απευθυνόμαστε σε όσους συμπιέζονται από την κρίση και αγωνιούν για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους. Απευθυνόμαστε στους καλόπιστους, ριζοσπάστες συναδέλφους που αγανακτούν με τη σημερινή κατάσταση και τη σαπίλα του συστήματος, σε όλους όσοι υπερασπίστηκαν, υπερασπίζονται και θα υπερασπιστούν στο μέλλον τα λαϊκά και εργασιακά δικαιώματα, τους αγώνες και τις ελευθερίες του λαού μας.

-- Τι διακυβεύεται για τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους μικρών και μεσαίων εισοδημάτων αυτήν την περίοδο και τι μπορεί να αλλάξει από τις εκλογές;

-- Παρόλο που δε διατηρούμε αυταπάτες για τον αντικειμενικό χαρακτήρα των δικηγορικών συλλόγων, στους οποίους συμμετέχουν μεγαλοδικηγόροι που ανήκουν στην άρχουσα τάξη και δικηγόροι που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα, πιστεύουμε ότι η ισχυροποίηση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» θα σηματοδοτήσει τη συγκρότηση ενός μαχητικού ριζοσπαστικού πόλου υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, των νέων και των γυναικών - μητέρων, πόλου αντεπίθεσης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Θα σηματοδοτήσει τη μαζική συσπείρωση στον κοινό αγώνα, παρά τις επιμέρους διαφορές μας, για την αντιμετώπιση της εκφυλιστικής κατάστασης του ΔΣΑ, τη συμπαράταξη με το ταξικό λαϊκό κίνημα, την αναγκαία αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων. Οσο ισχυρότερη αναδειχθεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», τόσο θα παλεύουμε από καλύτερες θέσεις, μέσα και κυρίως έξω από το διοικητικό συμβούλιο, θα αντιστεκόμαστε, θα οργανώνουμε τον αγώνα μας, θα διεκδικούμε πιο αποτελεσματικά, για το σήμερα και το αύριο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ