Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ν. ΣΟΦΙΑΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ
Να δοθεί άμεσα λύση στα δίκαια αιτήματά τους

Πρόταση να σταματήσουν την απεργία πείνας χωρίς να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, έκανε χτες ο δήμαρχος Αθήνας, ταυτιζόμενος απόλυτα με τις θέσεις της κυβέρνησης

Eurokinissi

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους 300 μετανάστες που βρίσκονται για 28η μέρα σε απεργία πείνας στο κτίριο «ΥΠΑΤΙΑ» στην Πατησίων, εξέφρασε χτες ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, κατά τη διάρκεια χτεσινής επίσκεψης. Ακόμα, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση στο δίκαιο αίτημά τους, καθώς έχουν απόλυτο δικαίωμα, μπορούν και πρέπει να πάρουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα.

Ο Α. Χατζί υπογράμμισε πως ήρθε η ώρα να αποφασίσει η κυβέρνηση αν οι απεργοί πείνας θα οδηγηθούν στη νομιμοποίηση ή στο θάνατο, καθώς είναι σοβαρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν. Να σημειωθεί ότι στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας μεταφέρθηκαν τις τελευταίες ώρες έξι άτομα με συμπτώματα αφυδάτωσης, εκ των οποίων οι δύο επέστρεψαν στο κτίριο για να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία.

Στο μεταξύ, χτες, ο δήμαρχος Αθήνας Γ. Καμίνης προχώρησε στην απαράδεκτη πρόταση προς τους μετανάστες να σταματήσουν την απεργία πείνας κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου. Στην ουσία ταυτίστηκε, απόλυτα και πάλι, με την κυβερνητική πολιτική που θέλει να λήξει το ζήτημα χωρίς να δοθεί λύση στα δίκαια αιτήματα των απεργών πείνας. Ο δήμαρχος, παρά τις αντιδράσεις, επέμεινε στην απόφασή του - όπως χαρακτήρισε το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε - να σταματήσουν οι μετανάστες την απεργία πείνας και να ξεκινήσει διάλογος με την κυβέρνηση. Η πρόταση Καμίνη τελικά απορρίφθηκε από το Σώμα, καθώς έξι σύμβουλοι της παράταξής του δεν την υπερψήφισαν δηλώνοντας «παρών», με το σκεπτικό ότι θα έπρεπε να περιέχει περισσότερο ...μαχητικές διατυπώσεις. Λευκό ψήφισαν οι σύμβουλοι της παράταξης Κακλαμάνη, καταψήφισαν οι υπόλοιποι. Προφανές είναι ότι δε συντελέστηκε κάποια σοβαρή στροφή στους κόλπους της πλειοψηφίας, αφού οι ενστάσεις στράφηκαν περισσότερο στο ζήτημα της διατύπωσης, ενώ την ίδια ώρα όλοι οι σύμβουλοί της αρνήθηκαν να συνταχθούν με το αίτημα για νομιμοποίηση των μεταναστών.

Χαρακτηριστικά, ο Ν. Σοφιανός, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ, κάλεσε το Σώμα να υπερψηφίσει σχετικό ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, που ζητά να εκφραστεί η αλληλεγγύη σε αυτούς τους ανθρώπους και να προχωρήσει η κυβέρνηση στη νομιμοποίησή τους. Απόφαση, η οποία - όπως τόνισε - θα μπορούσε να ασκήσει πολιτική πίεση, να συμβάλει ώστε να βγουν αυτοί οι άνθρωποι νικητές. Ο ίδιος τόνισε ότι «αυτοί οι άνθρωποι κάνουν απεργία πείνας, γιατί έχουν φτάσει στο αμήν και έχουν δίκαια αιτήματα» και θύμισε ότι πρόκειται για εργάτες που μένουν και δουλεύουν στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια.

«Είμαστε μετανάστες εργάτες. Δουλεύουμε εδώ χρόνια. Ζητάμε το αυτονόητο, νομιμοποίηση», ψέλλισε με δυσκολία, εκ μέρους των απεργών πείνας, ο Ρασίντ Ορφρίκ, ο οποίος βρίσκεται έξι χρόνια στη χώρα. Ενώ ο Ρεζά Γκολεμί, εκ μέρους των Αφγανών πολιτικών προσφύγων που κάνουν απεργία πείνας στα Προπύλαια, κάλεσε το Σώμα ότι «αν δεν μας υποστηρίξετε στον αγώνα που δίνουμε για πολιτικό άσυλο, σε λίγο θα είναι αργά».

Ο Γ. Καμίνης επέμεινε στην απόφασή του, παρά και την «πάσα» του Ν. Κακλαμάνη - όπως τη χαρακτήρισε και ο ίδιος - να καλέσει ο δήμος την κυβέρνηση να καταθέσει τροπολογία στη Βουλή, ώστε να εξεταστούν τα δεδομένα και οι απεργοί να προηγηθούν σε μια διαδικασία νομιμοποίησης.

«Ο σημερινός δήμαρχος εξελίσσεται σε έναν από τους πιο αντιδραστικούς δημάρχους», σχολίασε ο σύμβουλος του ΚΚΕ, Μ. Δανδουλάκης. «Αντί να καλέσει - συμπλήρωσε - την κυβέρνηση να πάρει τις ευθύνες της, καλεί τους απεργούς πείνας να σταματήσουν την απεργία. Απαράδεκτο».

Στο μεταξύ, οι αντιδήμαρχοι Γ. Αναγνωστόπουλος, Φ. Προβατάς και Ν. Παπαχελά, οι οποίοι ψήφισαν «παρών» στο σχέδιο ψηφίσματος του Γ. Καμίνη, υπέβαλαν στον δήμαρχο τις παραιτήσεις τους και έγιναν αποδεκτές. «Παρών» ψήφισαν, επίσης, οι Ρ. Γαλανάκη, Μ. Κουβέλη και Α. Χατζηγιαννάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ