Τρίτη 8 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Κάλεσμα σύνταξης με το ταξικό εργατικό κίνημα

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση
Κάλεσμα στους εργαζόμενους δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς να αντιτάξουν την οργανωμένη πάλη τους απέναντι στη συντονισμένη επίθεση του κεφαλαίου, των κομμάτων του και των ξεπουλημένων ηγεσιών του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, απηύθυνε το περασμένο Σάββατο σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η κρίση στα ΜΜΕ και η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων», το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. Τους κάλεσε, επίσης, να συγκροτήσουν σε κάθε χώρο δουλειάς Επιτροπές Αγώνα του ΠΑΜΕ και να συνταχτούν με το ταξικό εργατικό κίνημα και να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στις 10 και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 23 Φλεβάρη, στο πλαίσιο της πανεργατικής απεργίας.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, αναδείχτηκε ο ρόλος των αστικών ΜΜΕ στη χειραγώγηση του λαού, με τα «στημένα» ρεπορτάζ κατά κινητοποιήσεων των εργαζομένων, αναλύθηκε η προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο, η οποία δεν εμφανίστηκε ξαφνικά και λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που τα όξυνε, αλλά οι βασικές αιτίες προϋπήρχαν. Επισημάνθηκαν, επίσης, οι επιδιώξεις των εργοδοτών, που προωθούν συνολική ανατροπή κεκτημένων και δικαιωμάτων, ενώ καταγγέλθηκαν και οι σοβαρές ευθύνες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που βάζει πλάτη ώστε τα δικαιώματα των εργαζομένων να παραδοθούν βορά στην κερδοφορία του κεφαλαίου.

Αναφερόμενος στο ρόλο των αστικών ΜΜΕ ιδιοκτησίας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ο Βαγγέλης Γκιλάκης, εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ είπε ότι «χρηματοδοτούνται γιατί είναι απαραίτητα για τη χειραγώγηση του λαού στην αστική πολιτική, τη στήριξη του αστικού πολιτικού συστήματος». Σημείωσε, δε, ότι οι εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ αποτελούν μηχανισμούς ιδεολογικής και πολιτικής χειραγώγησης. «Υπηρετώντας τα ιδιαίτερα συμφέροντα του ιδιοκτήτη τους εκφράζουν ταυτόχρονα τα γενικά συμφέροντα της τάξης που κατέχει την εξουσία. Αναπαράγουν, απεικονίζουν, αναπτύσσουν και επιβάλλουν την αστική αντίληψη της πραγματικότητας. Η όποια "αντικειμενικότητα" και "πολυφωνία" τους είναι στην πραγματικότητα μόνο φαινομενικές. Οι εξελίξεις μάλιστα στα αστικά ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης και μετά, δείχνουν ολοένα και πιο πολύ ότι η επιλογή στήριξης διαφορετικών αστικών πολιτικών κομμάτων έχει δώσει τη θέση της στη στήριξη συνολικά του αστικού πολιτικού συστήματος», τόνισε.

Σημείωσε, δε, ότι το μεγάλο πρόβλημα της ουσιαστικής και ολόπλευρης ενημέρωσης, ως στοιχειώδους δημοκρατικού δικαιώματος συνολικά των εργαζομένων και του λαού, όσο και τα συνεχώς πολλαπλασιαζόμενα και εντεινόμενα προβλήματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ είναι άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους και έχουν τις ρίζες τους στην εξουσία και πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών. «Η οριστική λύση αυτών των προβλημάτων θα δρομολογηθεί μόνο με την κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, αλλά και το πέρασμα των αστικών ΜΜΕ στο κράτος και τους φορείς της λαϊκής εξουσίας (εργατικές, κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις, αυτοδιοίκηση, κ.ά.), στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας, της λαϊκής οικονομίας και του κεντρικού σχεδιασμού», τόνισε ο Β. Γκιλάκης.

Υπενθύμισε ότι το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ εδώ και χρόνια προβάλλει στον κλάδο τη θέση ότι οι εργαζόμενοι του χώρου, όλων των ειδικοτήτων, πρέπει να ενοποιήσουν την πάλη τους, διεκδικώντας κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών τους και να συνταχθούν μαζί με τις ταξικές δυνάμεις στους άλλους κλάδους, γιατί έχουν κοινά συμφέροντα απέναντι στο κεφάλαιο. «Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δεν έχουν τίποτα να ελπίζουν από το κατακερματισμένο συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου και από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των περισσότερων Ενώσεων και σωματείων του κλάδου. Χρόνια τώρα έχουν δέσει τη δράση τους στο άρμα του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού, και οι Ενώσεις είναι έτσι δομημένες και καταστατικά που εξ αντικειμένου διαμορφώνουν στα μέλη τους συντεχνιακές αντιλήψεις», είπε. Τόνισε δε ότι «μονόδρομος για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ είναι η συμμετοχή στην πάλη μαζί με τους εργαζόμενους για την ικανοποίηση των αναγκών τους, αλλά στην κατεύθυνση αλλαγής του πολιτικού συσχετισμού δυνάμεων σε βάρος του αστικού πολιτικού συστήματος ως την οριστική ανατροπή του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ