Σάββατο 5 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Βραχυπρόθεσμο δάνειο από τις τράπεζες

Νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων. Ζήτημα χρόνου η «αναδιάρθρωση»

Πρόσθετα δάνεια από τους τραπεζίτες πέρα και από αυτά που παρέχει ο «μηχανισμός στήριξης» προς την πλουτοκρατία αναζητά και πάλι την ερχόμενη βδομάδα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω έκδοσης 6μηνων εντόκων γραμματίων. Στόχος τους να συγκεντρώσουν ποσά ύψους τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ και μέχρι 390 εκατ. ευρώ.

Τα επιτόκια που θα προσδιοριστούν με βάση τις «προσφορές» των τραπεζών αναμένονται στα συνήθη τοκογλυφικά επίπεδα, οριακά χαμηλότερο από 5%, κάτω από το οποίο έχει βάλει τον πήχη της «επιτυχίας» το υπουργείο Οικονομικών. Για το 2011 οι εκταμιεύσεις από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς - συνολικά 110 δισ. ευρώ - προγραμματίζονται να φτάσουν σε 46,5 δισ. ευρώ, σε ποσό δηλαδή που ξεπερνά το 20% του ΑΕΠ που θα παραχθεί μέσα στην ίδια χρονιά.

Θέμα χρόνου είναι και η λεγόμενη αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους, δηλαδή η ελεγχόμενη απαξίωση υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων. Το τραπεζικό μονοπώλιο «Citigroup» κάνει λόγο για «κούρεμα» σε ποσοστό 50%, με τη σημείωση ότι ανάμεσα στους μεγαλοπιστωτές βρίσκονται «συστημικά μεγάλες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες» με «άριστη δικτύωση σε πολιτικό επίπεδο». Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό ότι κάθε κράτος και κυβέρνηση, στο πλαίσιο των συμφύσεων που αναπτύσσονται, έρχεται να στηρίξει και ενισχύσει τις μερίδες πλουτοκρατίας που υπηρετεί. Σύμφωνα με το στέλεχος της «Citigroup», απαιτείται χρόνος προκειμένου οι τράπεζες να προετοιμαστούν για «ενδεχόμενες ζημιές» και «αυτός είναι ο λόγος της καθυστέρησης»...

Σήμερα το μεγαλύτερο κομμάτι του κρατικού χρέους είναι συγκεντρωμένο σε τραπεζικά μονοπώλια γαλλικών συμφερόντων, που υπολογίζεται σε 53 δισ. ευρώ και σε γερμανικών συμφερόντων 37 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τους ντόπιους τραπεζικούς ομίλους το μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων έχουν οι: Εθνική (20 δισ. ευρώ), Τράπεζα Πειραιώς (8,5 δισ. ευρώ), Γιούρομπανκ (7,5 δισ. ευρώ), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (5,4 δισ. ευρώ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ