Σάββατο 29 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Προβληματισμός μετά τους νέους ελιγμούς της «μεταβατικής κυβέρνησης»

Πάντως, οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους
Πάντως, οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους
TYΝΙΔΑ.--

Ανάμικτες είναι οι αντιδράσεις μεταξύ διαδηλωτών, κομμάτων της αντιπολίτευσης και των συμμετεχόντων στη Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών στον ευρύ ανασχηματισμό της «μεταβατικής κυβέρνησης» στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός Μουχάμαντ Γκανούσι. Οπως ανακοινώθηκε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, από τον ίδιο τον Γκανούσι κατά τη διάρκεια έκτακτου τηλεοπτικού διαγγέλματος, απομακρύνθηκαν από τα υπουργεία Αμυνας, Εσωτερικών, Εξωτερικών και Οικονομικών, σημαίνοντα στελέχη που βρίσκονταν σε αυτές τις θέσεις και υπό την ηγεσία του πρώην ισχυρού άνδρα Μπεν Αλί.

Η νέα «μεταβατική κυβέρνηση», η δεύτερη μέσα σε 10 μέρες, αποτελείται από 12 υπουργούς, εκ των οποίων οι τρεις είχαν θέση και στις κυβερνήσεις του Μπεν Αλί. Σύμφωνα με τον Γκανούσι, στόχος της «μεταβατικής κυβέρνησης» είναι «να προχωρήσει στις αλλαγές που ζητά ο κόσμος, δηλαδή συνταγματικές αλλαγές που θα διασφαλίζουν τις πολιτικές ελευθερίες και την ελευθερία έκφρασης, καθώς και τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών», των οποίων την οργάνωση θα «επιβλέψει μια ανεξάρτητη αρχή» και την πραγματοποίησή τους «διεθνείς παρατηρητές».

Παρ' όλα αυτά, το κλίμα δεν ήταν πανηγυρικό και οι διαδηλωτές εμφανίζονταν προβληματισμένοι. Η διαφορετικότητα στις αντιδράσεις καταγράφεται γλαφυρά και από δύο μεγάλες γαλλόφωνες εφημερίδες: Η «Le Quotidien» στο πρωτοσέλιδό της φιλοξενούσε τη φράση «Απαλλαχθήκαμε», ενώ η «Le Temps» αναρωτιόταν «Αποκλιμάκωση;»

Εντούτοις, ορισμένες εξελίξεις ήταν ενδεικτικές. Χθες, μετά από αρκετές μέρες, σημειώθηκαν εκ νέου επεισόδια ανάμεσα στους διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσει έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο στην πλατεία Κάσμπα στο κέντρο της Τύνιδας. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι στην κυβέρνηση παραμένουν ακόμη ο Γκανούσι και οι άλλοι τρεις υπουργοί, καθώς τους θεωρούν επίσης συνενόχους τους καθεστώτος Μπεν Αλί και επιμένουν στην απομάκρυνσή τους. Τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές τραυματίστηκαν και τα πνεύματα φορτίστηκαν πάρα πολύ.

Ανάμικτες ήταν και οι αντιδράσεις της Γενικής Ενωσης Τυνήσιων Εργατών. Αν και σε μια ένδειξη «καλής θέλησης» ακυρώθηκε η, προγραμματισμένη για χθες, μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Τύνιδας, οι αρχικές ανακοινώσεις της περί «αποδοχής, μετ' επιφυλάξεων, της παραμονής του Γκανούσι στην κυβέρνηση», έδωσαν τη θέση τους σε ακόμη πιο προσεκτικές ανακοινώσεις, που παραπέμπουν στις αποφάσεις που θα ληφθούν από τα συνδικάτα βάσης σε όλη τη χώρα και από τις επιτροπές της εντός του Σαββατοκύριακου, καθώς φαίνεται ότι η βάση τάσσεται ενάντια στην υποστήριξη της «νέας» κυβέρνησης υπό τον Γκανούσι.

Επίσης, όπως όλα δείχνουν, μέχρι στιγμής, δε φαίνεται να κερδίζει «έδαφος» το ισλαμικό ρεύμα. Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδήλωση υποστηρικτών τού, μέχρι πρότινος, παράνομου κόμματος «Ennahdha», με συνθήματα υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας, που διευκρίνιζαν ότι δεν επιθυμούν ένα «ισλαμικό κράτος», στην οποία, όμως, δε συμμετείχαν παρά μερικές δεκάδες άνθρωποι.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ