Σάββατο 22 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
Στρατηγική επιλογή ΠΑΣΟΚ - ΝΔ η ανταποδοτικότητα στην Υγεία

Από την ομιλία του εισηγητή του ΚΚΕ, Νίκου Παπακωνσταντίνου, στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχουν φέρει σήμερα τις δημόσιες μονάδες Υγείας το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, είναι το γεγονός ότι οι υπηρετούντες γιατροί και νοσηλευτές καλύπτουν αντίστοιχα έως το 47% και 54% των εγκεκριμένων οργανικών θέσεων
Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχουν φέρει σήμερα τις δημόσιες μονάδες Υγείας το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, είναι το γεγονός ότι οι υπηρετούντες γιατροί και νοσηλευτές καλύπτουν αντίστοιχα έως το 47% και 54% των εγκεκριμένων οργανικών θέσεων
«Σήμερα, το 2011, οι κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνικής και της παραγωγικότητας της εργασίας αντί να αξιοποιούνται, για την καθολική παροχή σύγχρονων και αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας σε όλους, μετατρέπονται σε ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα, απρόσιτα σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό, απρόσιτα σε όλο και περισσότερους ανθρώπους από τα λαϊκά στρώματα» σημείωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας χτες την Επερώτηση του Κόμματος.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «με την Επερώτησή μας σαν ΚΚΕ προσδίδουμε πολιτική έκφραση ταξικής μάχης και αντιπαράθεσης στα κυβερνητικά κριτήρια της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της ανταποδοτικότητας».

Διεξοδικά ο εισηγητής αναφέρθηκε στις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση λέγοντας ότι με τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «επιτεύχθηκε η ελαχιστοποίηση της κρατικής χρηματοδότησης στην Υγεία με την εκτίναξη των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων και αντιστροφή της σχέσης των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων προς τις κρατικές δαπάνες. Δηλαδή η προγραμματική στόχευση του ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2000, για αυτονόμηση της Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, σχεδόν ολοκληρώνεται».

Σήμερα - συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ - «με τις νέες μέχρι στιγμής περικοπές, που ξεπερνούν τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011, υποθηκεύεται και υπονομεύεται άμεσα το επίπεδο υγείας του λαού».

Τεκμηριώνοντας με στοιχεία την κατάσταση που επικρατεί, ο Ν. Παπακωνσταντίνου ήταν αναλυτικός: «Από τα 25 δισεκατομμύρια για την Υγεία που καταναλώνονται και δαπανώνται στη χώρα μας ετησίως, για κάθε 100 ευρώ που δαπανώνται στη χώρα μας για την Υγεία σήμερα, τα 57 ευρώ αποτελούν άμεσες πληρωμές των λαϊκών νοικοκυριών. Τα υπόλοιπα 43 ευρώ δαπανώνται ως εξής: 11 ευρώ από την κυβέρνηση και 32 ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία, που τα κύρια έσοδά τους είναι από κρατήσεις μισθών για τον κλάδο της Υγείας.

Οι κρατικές δαπάνες καλύπτουν μόνο τις καθηλωμένες, συρρικνούμενες δαπάνες μισθοδοσίας των κρατικών νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Το σύνολο σχεδόν των λειτουργικών δαπανών των κρατικών νοσοκομείων είναι πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων: Το 42% για φάρμακα, το 27% για νοσοκομειακή περίθαλψη και το 13% για ιατρική φροντίδα. Αποκαλυπτικό, δε, είναι το εξής: το 55% των εισπράξεων που έχουν ετησίως οι επτά μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου Υγείας είναι πληρωμές ασφαλιστικών ταμείων. Ηδη η νοσοκομειακή περίθαλψη είναι κατά 35% ιδιωτική, στα ιδιωτικά θεραπευτήρια».

Γολγοθάς για το λαό

Αναφερόμενος σε ενδεικτικά παραδείγματα για την κατάσταση που βιώνει σήμερα ο λαός στον τομέα της Υγείας, ανέφερε ότι «από τους 323 μαστογράφους που υπάρχουν στη χώρα μας μόνο 52 υπάρχουν σε κρατικές υγειονομικές μονάδες. Από τους 210 αξονικούς τομογράφους μόνο 51 είναι σε κρατικά νοσοκομεία. Από τους μαγνητικούς τομογράφους το 75% είναι σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Το ΙΚΑ, ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων, ο Οργανισμός Ασφάλισης Επαγγελματοβιοτεχνών πληρώνουν και καλύπτουν το 89% των ετήσιων φαρμακευτικών δαπανών»...

Την ίδια στιγμή «οι υπηρετούντες γιατροί και νοσηλευτές καλύπτουν αντίστοιχα έως το 47% και 54% των εγκεκριμένων οργανικών θέσεων στις δημόσιες υγειονομικές μονάδες».

Κλείνοντας, ο Ν. Παπακωνσταντίνου παρέθεσε εν συντομία τη θέση του ΚΚΕ για «αποκλειστικά δημόσιο, ενιαίο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με πανελλαδική δικτύωση, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κατάργηση της κερδοσκοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, με ένταξη των αυτοαπασχολούμενων υγειονομικών, με ανάπτυξη δημόσιων δωρεάν Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα, στις πόλεις και την περιφέρεια. Με κριτήρια πληθυσμιακά, επιδημιολογικά, γεωγραφικά και κατεύθυνση την πρόληψη, τη σύνδεσή τους με την οικογένεια, τους τόπους εργασίας, εκπαίδευσης και άθλησης, τη μητέρα και το παιδί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ