Τρίτη 18 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Εξαγγελίες για «κυβέρνηση εθνικής ενότητας»

Εξαιρετικά ρευστή η κατάσταση, με λαϊκές διαδηλώσεις και ελιγμούς από το καθεστώς του διωχθέντος Μπεν Αλι

Από τις χτεσινές νέες διαδηλώσεις στην Τυνησία
Από τις χτεσινές νέες διαδηλώσεις στην Τυνησία
ΤΥΝΙΔΑ.--

Το σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» ανακοίνωσε, χτες, ο πρωθυπουργός Μουχάμαντ Γκανούσι, έχοντας λάβει σχετική εντολή από τον υπηρεσιακό Πρόεδρο της Βουλής Φουάντ Μεμπάτζα, που ανέλαβε καθήκοντα με την εκδίωξη του, πάλαι ποτέ, ισχυρού άνδρα Μπεν Αλι, την Παρασκευή, μετά από τις πολυήμερες διογκούμενες λαϊκές διαμαρτυρίες. Σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει την εντύπωση «πραγματικών» αλλαγών, ο Γκανούσι γνωστοποίησε ότι στο 19μελές κυβερνητικό σχήμα θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των τριών αντιπολιτευτικών κομμάτων, τα οποία, όμως, βρίσκονταν στη Βουλή και επί καθεστώτος Μπεν Αλι.

Πρόκειται για τα κόμματα «Ενωση της Ελευθερίας και της Εργασίας» (υπ. Υγείας), «Προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα» (υπ. Ανάπτυξης), «Εταζντίντ» «Κίνημα Ανανέωσης» (υπ. Ανώτατης Εκπαίδευσης) (το κόμμα αυτό προήλθε από το ΚΚ Τυνησίας, όταν αυτό μετονομάστηκε μετά τις αντεπαναστατικές αλλαγές στην ΕΣΣΔ και τις σοσιαλιστικές χώρες ακολουθώντας τη γραμμή των «ανανεωτών» - αρνητών του σοσιαλισμού). Στη νέα κυβέρνηση παραμένουν και έξι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης, μεταξύ αυτών οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών και Αμυνας. Εκπρόσωποι κομμάτων, όπως ο Μονσέφ Μαρζούκι και το χαρακτηριζόμενο ως «αριστερό λαϊκό κόμμα» του «Συνεδρίου για τη Δημοκρατία», αλλά και ο Ρασίντ Γανούσι από το Ισλαμιστικό Κόμμα «Νάχντα», που μέχρι σήμερα ήταν εκτός νόμου, δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση. Ο πρώτος χαρακτήρισε «παρωδία» την «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», αν και προανήγγειλε τη συμμετοχή του στις εκλογές.

Ο Μ. Γκανούσι, στις δηλώσεις του, δεσμεύτηκε για σειρά συνταγματικών αλλαγών που «θα διασφαλίζουν την ελεύθερη λειτουργία όλων των κομμάτων ανεξαιρέτως, όλων των ΜΜΕ» καθώς και τη διενέργεια «ελεύθερων εκλογών, εφόσον καταστεί δυνατό, εντός 60ημέρου». Μίλησε για κατάργηση του υπουργείου Πληροφοριών (που ήλεγχε τα ΜΜΕ), για απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και «εντοπισμό και τιμωρία» όλων όσοι ενεπλάκησαν σε διαφθορά και φαινόμενα αυταρχισμού. Διαβεβαίωσε δε ότι θα γίνει οτιδήποτε είναι δυνατό για ν' αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις τροφίμων και να αποκατασταθεί πλήρως η τάξη.

Αβεβαιότητα και ένταση

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν και χτες τους δρόμους της Τύνιδας, ζητώντας τη διάλυση του κόμματος «Συνταγματική Δημοκρατική Συγκέντρωση» του Μπεν Αλι, στο οποίο ανήκουν συμμετέχοντες και στο νέο σχήμα, κάτι που εκπρόσωποι των νομίμων «αντιπολιτευόμενων» κομμάτων υποστήριζαν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε χάος ανάλογο με ό,τι επικράτησε στο Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή, όταν διαλύθηκε όλος ο παλιός κρατικός μηχανισμός. Αν και ακούστηκαν πυρά, και χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα και κανόνια νερού και αν και παραμένει σε ισχύ η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κατά την οποία ο στρατός ελέγχει τη χώρα, και η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.

Ενας πρώτος συνολικός επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 80 νεκρούς τις τελευταίες βδομάδες. Αγνωστες, επίσης, παραμένουν οι αιτίες της πυρκαγιάς στη φυλακή του Μοναστίρ, το Σάββατο, όπου σκοτώθηκαν 42 άνθρωποι.

Αντίθετα, δυνάμεις του στρατού συγκρούστηκαν με ομάδες που λεηλατούσαν, καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ φέρονται να συνέλαβαν τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και τον επικεφαλής της προεδρικής φρουράς του Μπεν Αλι, αλλά και να σημειώθηκαν μικροσυγκρούσεις με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας του πρώην Προέδρου.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο εκδιωχθείς και η οικογένειά του πήραν μαζί τους 1,5 τόνο χρυσό, ενώ οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι «περιμένουν οδηγίες από Τυνησία για το τι να κάνουν με τους λογαριασμούς και την ακίνητη περιουσία στη Γαλλία του εκδιωχθέντα». Ο Μπεν Αλι, που κατέλυσε τελικά στη Σαουδική Αραβία, κατά πληροφορίες, το καλοκαίρι θα μεταβεί στον Καναδά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ