Τρίτη 18 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
«Επιδημία» αυτοπυρπολήσεων

ΑΛΓΕΡΙ - ΚΑΪΡΟ.--

Διαστάσεις «επιδημίας» φαίνεται ότι λαμβάνουν οι απόπειρες αυτοπυρπόλησης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και την οξυνόμενη φτώχεια σε γειτονικές στην Τυνησία χώρες, καθώς η αυτοπυρπόληση του 26χρονου Μουχάμαντ Μπουαζίζι λειτούργησε καταλυτικά στο ξέσπασμα της λαϊκής οργής, που οδήγησε στην εκδίωξη του επί 23 χρόνια ηγέτη Μπεν Αλι. Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, χτες, ένας άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στόχος του ήταν να διαμαρτυρηθεί για το χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Κατά τις ίδιες πηγές, επρόκειτο για τον ιδιοκτήτη ενός μικρού εστιατορίου. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε ελαφρά εγκαύματα.

Στην Αλγερία έχουν αναφερθεί, τα τελευταία 24ωρα, σύμφωνα με τοπικές εφημερίδες, τουλάχιστον τέσσερα περιστατικά αυτοπυρπόλησης ως διαμαρτυρία για τη φτώχεια. Κατά τις πηγές αυτές, τα περιστατικά έχουν καταγραφεί στις πόλεις Μοσταγκάνεμ, Τζιζέλ, Μπορντζ Μενάιλ και στην επαρχία Τεμπέσα, όπου φέρεται να πέθανε ο αυτόχειρας. Μετά τις εξελίξεις στην Τυνησία, η ανησυχία πολλών αραβικών ηγεσιών είναι έκδηλη ενόψει της πιθανότητας να λειτουργήσει ως παράδειγμα η εκδίωξη του Μπεν Αλι και η, ούτως ή άλλως, έντονη λαϊκή οργή να εκφραστεί με τη μορφή ενός τόσο μαζικού και επίμονου ξεσπάσματος που να δρομολογήσει δραματικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας.

  • Φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα και διαμαρτυρόμενος για την άσχημη πολιτική κατάσταση στη Μαυριτανία ένας 43χρονος επιχειρηματίας, ο Γιακούμπ Ουλντ Νταχούντ, αυτοπυρπολήθηκε χτες το πρωί μέσα στο αυτοκίνητό του που βρισκόταν παρκαρισμένο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Ο Νταχούντ υπέστη βαριά εγκαύματα στο πρόσωπο και τα πόδια και μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο για νοσηλεία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ