Κυριακή 16 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Χτύπημα στο κίνημα με άλλοθι τη «διαφάνεια»

Το ΚΚΕ δε θα επιτρέψει κανέναν περιορισμό στην πολιτική του δράση και στην επαφή του με το λαό, η οποία εκφράζεται και με οικονομική ενίσχυση από το υστέρημά του
Το ΚΚΕ δε θα επιτρέψει κανέναν περιορισμό στην πολιτική του δράση και στην επαφή του με το λαό, η οποία εκφράζεται και με οικονομική ενίσχυση από το υστέρημά του
Την υποκριτική συζήτηση για τον «εξαγνισμό» και την «ηθικοποίηση» του αστικού πολιτικού συστήματος ανακινεί εντατικά το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση. Με πρόσχημα την πάταξη του «μαύρου πολιτικού χρήματος», της διαφθοράς και της διαπλοκής, επαναφέρει προτάσεις για την αλλαγή της χρηματοδότησης των κομμάτων, τον έλεγχο των οικονομικών τους και τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Για το θέμα αυτό έχει συγκροτηθεί επιστημονική επιτροπή, η οποία αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις της μέσα στο Φλεβάρη.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγή της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, αυστηροποίηση των διοικητικών κυρώσεων σε βάρος κομμάτων, υποψηφίων, αλλά και τρίτων που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση κομμάτων και πολιτικών, αλλαγή των κανόνων ελέγχου διαχείρισης και δημοσιοποίησης των οικονομικών των κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών (υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο διαδίκτυο, τήρηση βιβλίων τρίτης κατηγορίας, όπως οι επιχειρήσεις κ.ά.), αλλαγή του τρόπου ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών και μείωση του ύψους της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα.

Η στόχευση της κυβέρνησης είναι διπλή:

1. Αφ' ενός επιδιώκει τον αποπροσανατολισμό και τη χειραγώγηση των λαϊκών συνειδήσεων. Γιατί μέσα από μια διαδικασία που δήθεν στοχεύει στην «πάταξη» της διαφθοράς, η κυβέρνηση, με τη συναίνεση των άλλων αστικών κομμάτων, επιδιώκει να διασκεδάσει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του λαού που ασφυκτιά από την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης και να ενισχύσει το φαιδρό επιχείρημα ότι οι θυσίες του λαού συνοδεύονται από βαθύτερες αλλαγές που στο τέλος θα «πιάσουν τόπο». Είναι και αυτό μέρος της κατασκευασμένης επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης, για να αποκρύψουν ότι η αντιλαϊκή επέλαση οφείλεται στη βαθιά κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και την προσπάθειά του να την ξεπεράσει προς όφελος των μονοπωλίων, τσακίζοντας τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και καταβαραθρώνοντας την τιμή της εργατικής δύναμης. Είναι, παράλληλα, κομμάτι της προσπάθειας των κομμάτων της πλουτοκρατίας να αθωώσουν τον καπιταλισμό, να κοροϊδέψουν το λαό ότι δήθεν για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα χρέη ευθύνεται η κακοδιαχείριση και η διαπλοκή μεμονωμένων κομμάτων και πολιτικών, και όχι οι παχυλές παροχές προς το κεφάλαιο, οι καθόλα νόμιμες και, ταυτόχρονα, σκανδαλώδεις ενισχύσεις και οι φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων, η δεδομένη στον καπιταλισμό σύμφυση του κεφαλαίου με τα κόμματά του, η οποία μπορεί να έχει και τη μορφή της έμμεσης ή άμεσης χρηματικής συνδιαλλαγής.

2. Αφ' ετέρου, και κυρίως, αυτή η συζήτηση έρχεται να ενισχύσει το αντιδραστικό οπλοστάσιο της άρχουσας τάξης, θεσμικά και κατασταλτικά, με στόχο το χτύπημα του μαζικού λαϊκού κινήματος και των πολιτικών δυνάμεων που αντιπαλεύουν το καπιταλιστικό σύστημα και αγωνίζονται μαζί με το λαό για την απόσπαση κατακτήσεων στο σήμερα, στην προοπτική της ανατροπής του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Νομιμοποίηση της διαπλοκής

Στο όνομα της «διαφάνειας», η κυβέρνηση προωθεί ένα θεσμικό και κατασταλτικό πλαίσιο, το οποίο όχι μόνο δε θίγει τη διαπλοκή, αλλά την επικροτεί και τη νομιμοποιεί. Ανάμεσα σε άλλα, η κυβέρνηση εξετάζει να επιτραπεί η χρηματοδότηση των κομμάτων και από νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις κ.λπ.), πέραν των φυσικών προσώπων, όπως γίνεται σήμερα - για παράδειγμα - στην Αμερική.

Επιχειρεί, δηλαδή, να νομιμοποιήσει τη διαπλοκή του κεφαλαίου με τα αστικά κόμματα, συγκαλύπτοντάς τη με το δήθεν «φάρμακο» της «διαφάνειας». Στο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζεται, θα προβλέπεται η υποχρέωση ανάρτησης στο διαδίκτυο των εσόδων και των δαπανών των κομμάτων, καθώς και η διατήρηση από τα κόμματα βιβλίων γ' κατηγορίας, σα να είναι επιχειρήσεις!

Πρόκειται για μια πέρα για πέρα υποκριτική συζήτηση. Από τη μια, τα αστικά κόμματα - τα οποία θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται ποικιλοτρόπως από τις επιχειρήσεις - μπορούν να δημοσιοποιήσουν επιλεκτικά όσα στοιχεία τους βολεύουν. Από την άλλη, το γεγονός ότι η ενίσχυσή τους από τις επιχειρήσεις - ιδιαίτερα από τη στιγμή που θα είναι και με τη βούλα του κράτους νόμιμη - θα αναρτάται στο διαδίκτυο, θα είναι, δηλαδή, μια διαφανής συναλλαγή, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι και η πολιτική αυτών των κομμάτων θα μετατραπεί σε φιλολαϊκή.

Αλλωστε, η αντιλαϊκή πολιτική των κομμάτων της πλουτοκρατίας δεν εξαρτάται από το κατά πόσον δημοσιοποιούνται οι πηγές των εσόδων τους ή υπάρχουν συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, αλλά από τη στρατηγική τους επιλογή, ως αστικά κόμματα που με την πολιτική τους υπηρετούν και προωθούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Για παράδειγμα, ακόμα και αν καταλήξει στο δικαστήριο ή στη φυλακή ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, με την κατηγορία ότι μετέφερε μίζες πολυεθνικών στα ταμεία του κόμματος, ή χρηματίστηκε από μια μεγαλοεταιρεία για να προωθήσει τα σχέδιά της, ανταγωνιστικά σε κάποια άλλη, αυτό δε σημαίνει ότι αλλάζει η πολιτική των αστικών κομμάτων σε φιλολαϊκή κατεύθυνση. Η στρατηγική τους ήταν, είναι και θα παραμένει στην υπηρεσία του μονοπωλιακού συμφέροντος, σε βάρος του λαού και των δικαιωμάτων του, όσα στελέχη των δυο κομμάτων κι αν καταδικαστούν - και πρέπει να καταδικαστούν - για τα υπαρκτά σκάνδαλα.

Το σκάνδαλο των σκανδάλων, η πολιτική που βαθαίνει την εργασιακή εκμετάλλευση για λογαριασμό του κεφαλαίου, θα αντιδραστικοποιείται ολοένα και περισσότερο, μέχρι να την ανατρέψει ο λαός με τη μαζική πολιτική του πάλη.

Οχυρώνουν το αστικό σύστημα

Στο πλαίσιο των επιχειρούμενων αλλαγών στο νομικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, η κυβέρνηση επιμένει και στην ονομαστικοποίηση των κουπονιών, ακόμα και της συνδρομής των κομματικών μελών, πάλι επενδεδυμένη με το μανδύα της «διαφάνειας».

Είναι περισσότερο από προφανές ότι με αυτόν τον τρόπο βάζει στο στόχαστρο τη δράση του ΚΚΕ και τη σχέση του με τον ελληνικό λαό, που το ενισχύει οικονομικά από το υστέρημά του. Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα ούτε ονόματα μελών του Κόμματος που δίνουν τη συνδρομή τους, ούτε ονόματα εργαζομένων που το ενισχύουν με το κουπόνι - τα στοιχεία των οποίων άλλωστε δεν καταγράφει - είτε γιατί είναι φίλοι του Κόμματος, είτε απλά επειδή αναγνωρίζουν τους αγώνες του και θέλουν να ενισχύσουν τη φωνή του, χωρίς να είναι ψηφοφόροι του.

Αυτή η ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ δε συνεπάγεται αδιαφάνεια. Αποτελεί δημοκρατική προστασία και επαγρύπνηση απέναντι στο πολιτικό σύστημα που ήδη έχει πάρει μέτρα για να ενοχοποιήσει και να μπορεί να ποινικοποιήσει την πολιτική δράση εκείνων που αντιστέκονται στην κυρίαρχη πολιτική.

Αλλωστε, τόσο στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ, έχουν ήδη θεσμοθετηθεί κατασταλτικά μέτρα και μηχανισμοί εναντίον του λαϊκού κινήματος και των κομμάτων που αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική. Ιδιαίτερα στο όνομα της πάταξης δήθεν της «τρομοκρατίας», υπάρχει η δυνατότητα να ποινικοποιείται ένα κόμμα ή ένας πολιτικός φορέας, ακόμα και μόνο επειδή έχει αντικαπιταλιστικά ή ριζοσπαστικά συνθήματα.

Απέναντι σε ένα τόσο αντιδραστικά οχυρωμένο πολιτικό σύστημα, το ΚΚΕ προστατεύει τους αγωνιστές και δε δίνει βορά στους κατασταλτικούς μηχανισμούς και στην εργοδοτική τρομοκρατία τα ονόματα των ανθρώπων με την πιο πρωτοπόρα δράση, ή τα ονόματα των εργαζομένων οι οποίοι συμπαρατάσσονται με το ΚΚΕ.

Αλλωστε, το ΚΚΕ αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν έχει καμία σχέση με το «βρώμικο χρήμα» και τη διαπλοκή με τις επιχειρήσεις. Με τις θέσεις και τις προτάσεις του, με την αποκάλυψη και την καταψήφιση στη Βουλή των εκάστοτε κυβερνητικών σχεδίων υπέρ των μονοπωλίων, με την αταλάντευτη στάση του κόντρα στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, με τη σταθερή του προσήλωση στην πάλη για τα δίκια των εργατοϋπαλλήλων και των λαϊκών στρωμάτων, παίρνει διαρκώς θέση: Οχι μόνο ενάντια στη διαπλοκή ή επιφανειακά απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς, αλλά ενάντια στη ρίζα της διαπλοκής, στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, στην κυριαρχία του κεφαλαίου και το κυνήγι του κέρδους, στη σύμφυση των μονοπωλίων με το αστικό κράτος και τα κόμματα της πλουτοκρατίας.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ