Τρίτη 11 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Συλλαλητήριο φοιτητών - σπουδαστών στις 19 Γενάρη

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί σε συλλαλητήριο την Τετάρτη 19 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια, ενάντια στο «μνημόνιο της Παιδείας» και το «μνημόνιο διαρκείας», ενώ η δράση των Επιτροπών Αγώνα για τα δικαιώματα των φοιτητών - σπουδαστών συνεχίζεται σε όλη τη χώρα

Σε συλλαλητήριο ενάντια στις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που προωθεί η κυβέρνηση με σχέδιο νόμου, και συνολικά ενάντια στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης διοργανώνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών την Τετάρτη 19 Γενάρη (12 το μεσημέρι στην Ομόνοια). Επίσης, απευθύνεται «πρόταση πάλης προς όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές απ' την παναθηναϊκή σύσκεψη των Επιτροπών Αγώνα», καλώντας τους να οργανώσουν τον αγώνα τους.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα για το συλλαλητήριο, που μοιράζεται στις σχολές τονίζεται, μεταξύ άλλων: «Γυρνάμε την πλάτη στα στηρίγματα της κυβέρνησης και της αντιλαϊκής πολιτικής στις σχολές», στις συγκλήτους, τους πρυτάνεις και τους μεγαλοκαθηγητές - επιχειρηματίες, στις παρατάξεις του δικομματισμού (ΠΑΣΠ - ΔΑΠ) και τα κάθε είδους δεκανίκια τους (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ/ΚΟΕ-ΕΑΑΚ). Ασκείται αναλυτική κριτική στη στάση των παραπάνω δυνάμεων, ενώ σημειώνεται ότι η «αντίθεση» της πρόσφατης συνόδου πρυτάνεων είναι «κενή», αφού στηρίζουν «την "ανταγωνιστικότητα", την αγορά και τις επιχειρήσεις» στα πανεπιστήμια, συνεπώς στηρίζουν τον πυρήνα των αλλαγών.

Υπενθυμίζουμε ότι η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ (απ' τους πρώτους που είπαν «ναι» στην ουσία των κυβερνητικών σχεδίων) «διαμαρτυρήθηκε» γιατί δεν την έχει καλέσει ακόμα το υπουργείο στο διάλογο! Στο μεταξύ, χτες, έγινε μια ακόμα συνεδρίαση των «προθύμων» της «Εθνικής Διακομματικής Επιτροπής για την Παιδεία» (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., «Δημοκρατική Αριστερά», «Οικολόγοι Πράσινοι», «Δημοκρατική Συμμαχία»). Η λεγόμενη «διαβούλευση» για τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα ολοκληρωθεί στα μέσα Γενάρη και στη συνέχεια θα κατατεθεί σχέδιο νόμου στη Βουλή.

Νόμος - πλαίσιο, «μνημόνιο της Παιδείας»

Το ΜΑΣ απ' την πρώτη στιγμή έχει τονίσει ότι η «διαβούλευση» είναι προσχηματική και έχει καλέσει τους φοιτητές και τους σπουδαστές να παλέψουν για την ανατροπή του σχεδίου για «Πανεπιστήμιο ΑΕ». Στην ανακοίνωση του ΜΑΣ υπογραμμίζεται ότι «ο νέος νόμος - πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ, το "μνημόνιο της Παιδείας", μετατρέπει τα ιδρύματα σε ανώνυμες εταιρείες. Η ανώτατη εκπαίδευση προσαρμόζεται στις ανάγκες των μονοπωλίων. Ετοιμάζουν το παραπέρα χτύπημα σίτισης - στέγασης - μετακίνησης, συρρικνώνουν τις υποδομές. Ανοίγουν το δρόμο για τα δίδακτρα». Επισημαίνει ότι «το επικαιροποιημένο μνημόνιο και ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε το Δεκέμβρη, δίνουν νέο χτύπημα στα λαϊκά νοικοκυριά. Συνολικά, η χρηματοδότηση για την Παιδεία πέφτει κάτω από το 3% του ΑΕΠ, για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα είναι μικρότερη κατά 177,745 εκατ. ευρώ και για την τεχνολογική κατά 74 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το 2010».

Τέλος, το ΜΑΣ τονίζει: «Οργανώνουμε με κάθε μορφή την πάλη σε κάθε σχολή - έτος - εργαστήριο - αμφιθέατρο. Προσπερνάμε τους αρνητικούς συσχετισμούς στους συλλόγους. Παίρνουμε τη θέση μας στο κοινό μέτωπο εργαζομένων - μικρών μαγαζάτορων - φτωχών αγροτών - γυναικών - νεολαίας. Με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ φτιάχνουμε τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία απαλλαγμένη από μονοπώλια, με τα μέσα παραγωγής να είναι λαϊκή περιουσία. Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για νέες κατακτήσεις».

Δράση των Επιτροπών Αγώνα για τα δικαιώματα των σπουδαστών

Στο μεταξύ η δράση των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ συνεχίζεται αδιάκοπα. Χτες το πρωί έγινε δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με πρωτοβουλία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, απαιτώντας την κατάργηση του φοιτητικού εισιτηρίου. Αφορμή για την αγωνιστική πρωτοβουλία αποτέλεσε η πρόσφατη αύξηση της τιμής των εισιτηρίων από το ΚΤΕΛ που έχει ως συνέπεια και το φοιτητικό εισιτήριο στα Γιάννενα να αυξηθεί κατά 14% περίπου (από 70 στα 80 λεπτά). Η πρυτανεία από την πλευρά της, αφού δήλωσε πρώτα άγνοια για την αύξηση της τιμής των φοιτητικών εισιτηρίων, στη συνέχεια δήλωσε πως θα προβεί σε ενέργειες για να μην ισχύσει.

Το Σαββατοκύριακο οι δυνάμεις του ΜΑΣ στη Θεσσαλονίκη έκαναν δυναμικές κινητοποιήσεις στον ΟΣΕ, τα ΚΤΕΛ και τους τερματικούς σταθμούς του ΟΑΣΘ. Το Σάββατο πραγματοποίησαν πολύωρη εξόρμηση στον ΟΣΕ, μοιράζοντας έντυπο υλικό στους επιβάτες. Μια άλλη ομάδα φοιτητών έμπαινε στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ που έχουν αφετηρία το Σιδηροδρομικό Σταθμό και καλούσαν τους επιβάτες να μην κόψουν εισιτήριο. Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στο σταθμό των ΚΤΕΛ την Κυριακή.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ - ενάντια στις επιλογές της κυβέρνησης και τον τομέα των μεταφορών - απαίτησαν δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών - σπουδαστών - μαθητών σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, ΚΤΕΛ, ΟΑΣΘ, ΜΕΤΡΟ, ΟΣΕ), μειωμένες κατά 50% τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους φοιτητές που είναι από νησιά και κάλεσαν σε πάλη για Ενιαίο Φορέα Μεταφορών, που θα είναι λαϊκή περιουσία, αστικές συγκοινωνίες φτηνές, ασφαλείς, στην υπηρεσία των αναγκών του λαού. Τέλος, χτες, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ και της ΠΑΣΕΒΕ μίλησαν στη συνέλευση των εργαζομένων της ΕΘΕΛ, στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ