Κυριακή 9 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αγωνιστικό κάλεσμα στους εργαζόμενους της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας

«Η άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας (ΕΑΣΛ) είναι αποτέλεσμα τόσο των αντιαγροτικών πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο και των τοπικών στελεχών τους που είχαν την ευθύνη της διοίκησης διαχρονικά τουλάχιστον απ' το 1990 μέχρι και σήμερα». Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) σχετικά με τα σχέδια που προωθεί η διοίκηση της ΕΑΣΛ για περαιτέρω συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της Ενωσης, απολύσεις προσωπικού και μισθολογικές περικοπές.

Και υπογραμμίζει: «Ολα αυτά τα χρόνια το συνεταιριστικό κίνημα δέχθηκε σχεδιασμένη επίθεση από τις δυνάμεις του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, με στόχο την απαξίωση και τον αποκλεισμό από κάθε παρεμβατική δραστηριότητα του συνδικαλιστικού κινήματος στον αγροτικό τομέα.

Ετσι, δεκάδες αγροτικές οργανώσεις, όπως ΚΥΔΕΠ, Ελαιουργική, ΣΥΝΕΡΓΑΛ, ΣΕΒΑΘ, Ομοσπονδία Θεσσαλονίκης, ΣΕΚΕ, ΣΕΠΕΚ, ΕΑΣ Καρδίτσας, Πατρών, ΑΣΠΡΟ, ΑΓΝΟ, ΟΛΥΜΠΟΣ και άλλες, που έπαιζαν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, έκλεισαν ή ξεπουλήθηκαν ή συρρικνώθηκαν και βγήκαν έξω απ' την παραγωγική διαδικασία, αφήνοντας τους μικρούς αγρότες έρμαια στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Τώρα έχουν σειρά η ΣΕΚΑΠ, η ΔΩΔΩΝΗ, και ό,τι έχει απομείνει από τις συνεταιριστικές οργανώσεις.

Είναι πλέον καθαρό ότι στην εποχή της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης και της παγκοσμιοποίησης, το συνεταιριστικό κίνημα δεν έχει καμία θέση ακριβώς γιατί σ' αυτήν δεν έχουν θέση και οι μικρομεσαίοι αγρότες που ξεκληρίζονται ολότελα μέρα με τη μέρα.

Η ΕΑΣ Λάρισας ήταν από τις μεγαλύτερες ενώσεις της χώρας, με δραστηριότητες σε όλους σχεδόν τους τομείς της αγροτικής παραγωγής. Ομως, τόσο η γενικότερη αντιαγροτική πολιτική, όσο και οι επιλογές των διοικήσεών της, τα τελευταία χρόνια - ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας ΟΛΥΜΠΟΣ καθώς και άλλων περιουσιακών στοιχείων, το εμπορικό κέντρο κλπ. - η εναρμόνιση της πολιτικής τους με την εκάστοτε κυβέρνηση, οι μικροπολιτικές τους σκοπιμότητες (για τη διαιώνιση της εξουσίας τους), έφεραν την ΕΑΣ σε πολύ δύσκολη θέση. Τώρα, πλέον, ο κίνδυνος να συρρικνωθούν ή να ιδιωτικοποιηθούν οι δραστηριότητές της και να χαθούν και τα τελευταία ίχνη του συνεταιριστικού χαρακτήρα της είναι εμφανής, αφού τα χρέη της είναι τεράστια. Βεβαίως, όπως και σε όλες τις άλλες ενώσεις που χρεοκόπησαν, κανείς δεν ανέλαβε τις ευθύνες (πολιτικές ή ποινικές), έτσι κι εδώ το ίδιο θα γίνει. Αυτοί που καλούνται να πληρώσουν είναι οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι αγρότες».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του το ΕΚΛ επισημαίνει: «Είναι απολύτως βέβαιο ότι αποφάσεις για παραπέρα συρρίκνωση δραστηριοτήτων και απολύσεις εργαζομένων - ήδη έχουν απολυθεί δύο εργαζόμενοι - όχι μόνο δε θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά θα φέρουν σε ακόμα πιο δεινή θέση την ΕΑΣ. Αυτή εξάλλου η τακτική εφαρμόστηκε και στις παραπάνω ενώσεις τα προηγούμενα χρόνια και είδαμε πού κατέληξαν.

Το ΕΚΛ καλεί τους εργαζόμενους της ΕΑΣΛ να αντισταθούν και να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για τη σωτηρία της, να μην αποδεχθούν αποφάσεις που θα είναι οδυνηρές γι' αυτούς.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας έχει καταγγείλει πολλές φορές την αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων και έχει συνταχθεί με το αγωνιστικό κίνημα των φτωχομεσαίων αγροτών στον αγώνα για την ανατροπή της. Σήμερα, που η κυβέρνηση, η ΕΕ και το κεφάλαιο έχουν κηρύξει ανελέητο πόλεμο κατά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η ανάπτυξη του λαϊκού μετώπου για την ανατροπή της αντιαγροτικής και αντιλαϊκής πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ