Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ «ΔΕΗ ΑΕ»
Πληρώνει ο λαός το ρεύμα των επιχειρήσεων

Οργή για τις νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια ρεύματος

Στόχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι να χτυπήσει ακόμα περισσότερο τα φτωχά εργατικά νοικοκυριά, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να γίνει προσοδοφόρα και ελκυστική για τα ιδιωτικά κεφάλαια που σχεδιάζουν να επενδύσουν στον κλάδο. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη των νέων τιμολογίων, όπως αυτά ανακοινώθηκαν και παρά την προσπάθεια των αρμοδίων να κρύψουν τόσο την ουσία των επιλογών τους, όσο και το πραγματικό ύψος των ανατιμήσεων που θα ισχύσουν με τα νέα τιμολόγια.

Είναι χαρακτηριστικές οι διατυπώσεις που χρησιμοποιεί η διοίκηση της ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία, «οι όποιες αλλαγές στη δομή των τιμολογίων της ΔΕΗ αποσκοπούν στον εξορθολογισμό και άμβλυνση των σημερινών στρεβλώσεων και επιδοτήσεων μεταξύ κατηγοριών πελατών». Μόνο που η μοναδική ...στρέβλωση και ανορθολογισμός που τελικά φαίνεται πως ανακάλυψαν και θέλουν να αποκαταστήσουν, είναι το ύψος των τιμολογίων για το οικιακό ρεύμα και γι' αυτό επιβάλλουν μεγάλες αυξήσεις για τα σπίτια των εργαζομένων και μειώσεις τιμολογίων για τους επιχειρηματίες.

Η ουσία των κυβερνητικών αποφάσεων είναι ότι προσφέρουν ακόμα φτηνότερο ρεύμα στις μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές ομάδες, έναντι ακόμα πιο ακριβού ρεύματος για τις οικιακές καταναλώσεις. Αλλά και στην κατηγορία «οικιακή κατανάλωση» η επιβάρυνση αφορά μόνο τα νοικοκυριά εκείνα που καταναλώνουν ...φυσιολογικές ποσότητες ρεύματος, ενώ όσοι καταναλώνουν πάνω από 3.000 κιλοβατώρες θα πληρώνουν στο εξής λιγότερα.

Είναι ολοφάνερο ότι κυβέρνηση και ΔΕΗ, ενόψει της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επιχειρούν να ανατρέψουν τις ισορροπίες που υπήρχαν μέχρι σήμερα στη διάρθρωση των τιμολογίων κατανάλωσης ρεύματος, με διπλό στόχο. Αφενός να συνδέσουν περισσότερο τις τιμές για τις χαμηλές καταναλώσεις με το λεγόμενο κόστος παραγωγής της κιλοβατώρας, αφετέρου να δημιουργήσουν κίνητρα για την παραμονή στο δίκτυο των μεγάλων πελατών, που κατά τεκμήριο πληρώνουν φτηνότερα την κιλοβατώρα, ωστόσο το συνολικό έσοδο της ΔΕΗ είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ανά πελάτη.

Για παράδειγμα, όπως προκύπτει από τους πίνακες που δημοσιοποίησε η ΔΕΗ για τα νέα τιμολόγια, προκύπτει ότι τα ετήσια έσοδα της επιχείρησης ανά πελάτη, κατά μέσο όρο, είναι:

  • 369 ευρώ για τον καθένα από τους 668.348 οικιακούς καταναλωτές που καταναλώνουν 800 - 1.200 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Για τους πελάτες αυτούς ανακοινώθηκε μέση αύξηση τιμολογίου 3,1%, που σε κάθε περίπτωση θα είναι μεγαλύτερη.
  • 3.768 ευρώ για την καθεμιά από τις 14.330 εμπορικές επιχειρήσεις, των οποίων τα τιμολόγια μειώνονται κατά 17,3%.
  • 79.406 ευρώ για την καθεμιά από τις 3.098 εμπορικές επιχειρήσεις (μέσης τάσης), των οποίων τα τιμολόγια μειώνονται κατά 9,2%.

Με καθαρά λογιστικά κριτήρια, με γνώμονα τα ιδιωτικοοικονομικά αποτελέσματα, η ΔΕΗ θεωρεί καλύτερους πελάτες όσους, κατά μόνας, συμμετέχουν με μεγαλύτερα ποσοστά στη συγκέντρωση των συνολικών εσόδων της, ενώ τα εκατομμύρια των οικιακών χρηστών και ιδιαίτερα όσοι δεν έχουν υψηλή κατανάλωση θεωρούνται, με μια έννοια, «βαρίδια». Με δυο λόγια είναι ...ανορθολογικό και ασύμφορο να υπάρχει η «μαρίδα» των εκατομμυρίων με φτηνά τιμολόγια και μικρή ατομική συμμετοχή στη διαμόρφωση των εσόδων της εταιρείας και γι' αυτό το λόγο τιμωρούνται οι οικιακοί καταναλωτές, ενώ την ίδια ώρα με τα νέα τιμολόγια επέρχονται μειώσεις τιμών για τους ...«καλούς πελάτες».

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και οι προοπτικές της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς προβλέπουν ότι μέσα στην επόμενη τριετία θα γίνουν και νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, που θα ξεπεράσουν σε ποσοστό ακόμα και το 100%, σε σύγκριση με τις σημερινές τιμές.

Κρύβουν ακόμα την αλήθεια

Στο μεταξύ, ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές οι νέες χρεώσεις ανά κιλοβατώρα. Κυβέρνηση και ΔΕΗ φαίνεται πως προτιμούν να συντηρούν μια εικόνα «μέσων όρων», η οποία μπορεί να είναι ακριβής για τα οικονομικά και για τα έσοδα της ΔΕΗ, δεν αφορά όμως κανέναν από τους εργαζόμενους, αφού κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο θα είναι η επιβάρυνση του δικού του νοικοκυριού, με βάση τα νέα τιμολόγια.

Σύμφωνα με υπολογισμούς που έκανε ο «Ρ», με βάση τα στοιχεία και τις «μέσες εκτιμήσεις» που έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση της ΔΕΗ, η επιβάρυνση για καταναλωτές μέχρι 800 κιλοβατώρες θα είναι της τάξης του 40%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ