Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011
Διέξοδος στη λαϊκή αντεπίθεση

Οι βουλευτές του ΚΚΕ με τις τοποθετήσεις τους αποκάλυψαν τον ταξικό χαρακτήρα του κρατικού προϋπολογισμού και κατάγγειλαν την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ και πλουτοκρατίας

Τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του προϋπολογισμό, αλλά και την υποκρισία των πολιτικών επιχειρημάτων με τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να τον νομιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού, κατήγγειλαν και αποκάλυψαν με τις τοποθετήσεις τους κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού η ειδική εισηγήτρια και οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Για έναν προϋπολογισμό ξεκάθαρα ταξικό που εξυπηρετεί τις ολοένα και πιο αντεργατικές κατευθύνσεις που αποφασίζονται στις Βρυξέλλες, με αποκλειστικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, έκανε λόγο η ειδική εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «όταν ξεθεμελιώνονται κοινωνικές κατακτήσεις που με αγώνα και αίμα κερδήθηκαν από το 19ο αιώνα, με τον εκβιασμό του ελλείμματος και του χρέους, με αντεργατικά τερατουργήματα, τη σφαγή συλλογικών συμβάσεων, με διαδικασίες του κατεπείγοντος για να περάσετε ό,τι ευνοεί το κεφάλαιο και χρεοκοπεί τα λαϊκά νοικοκυριά, τότε θα παίρνετε τα συχαρίκια των ευρωληστών. Γιατί έχουν ομοφωνία για τα διαρθρωτικά μέτρα κατά των εργαζομένων. Αντιθέσεις, όμως, και ανταγωνισμούς οξύτατους για να μη χάσουν αγορές και να μην πληρώσουν για την κρίση που αυτοί δημιούργησαν. Αυτό εξάλλου εκφράζει και η διαμάχη για τη διαμόρφωση του λεγόμενου μηχανισμού στήριξης. Ουσιαστικά είναι η διαμάχη μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, μεταξύ κυβερνήσεων και τμημάτων του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Σε αυτή τη ρότα είσαστε κι εσείς και ο Προϋπολογισμός σας!».

Αναδεικνύοντας τον ταξικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού, η βουλευτής του ΚΚΕ παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία. Οπως είπε: «Από τον τακτικό Προϋπολογισμό το 54,4% πάει κατευθείαν στους άρπαγες των τραπεζών που έχουν αναλάβει εργολαβικά τη διαχείριση του δημόσιου χρέους. Το 2,5% για τη στήριξη επιχειρηματικών ομίλων με τη μορφή συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο για απαλλοτριώσεις που ευνοούν κατασκευαστικές εταιρείες, για το ΝΑΤΟ και για το αποθεματικό που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα να βάλει στον Προϋπολογισμό. Στο κονδύλι μεταβιβαστικές πληρωμές, μειωμένο είναι και μόλις το 15,5% των κρατικών δαπανών». Πρόσθεσε ότι «οι δαπάνες μισθοδοσίας και συντάξεων του 2011 είναι μειωμένες κατά 22,3%. Και αφορά μόλις το 8,7% του ΑΕΠ της χώρας. Την ίδια ώρα το μεγάλο κομμάτι των άμεσων φόρων πληρώνεται από μισθωτούς και συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους. Παρά τη μείωση του εισοδήματος, τη μαζική ανεργία, οι φόροι εισοδήματος παίρνουν μία αύξηση 6,5%. Στις επιχειρήσεις, όμως, προβλέπεται μείωση 16%»!

Καταλήγοντας, η Δ. Μανωλάκου τόνισε πως το ΚΚΕ καλεί το λαϊκό κίνημα «να δυναμώσει παντού το λαϊκό μέτωπο πάλης και αντεπίθεσης για την προστασία των ανέργων, της λαϊκής οικογένειας, για την απόκρουση, ρήξη και ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ταυτόχρονα, μπαίνει επιτακτικά η λύση της ριζικής αλλαγής του συσχετισμού δύναμης υπέρ της λαϊκής εξουσίας».

Γεμίζουν με ψέματα το λαό

Για υποκρισία κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής.

Σχολιάζοντας καυστικά τη διαμάχη ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων που δίνονται στην ΕΕ από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ανέφερε ότι «κόπτεσθε για την αλήθεια και την ειλικρίνειά σας απέναντι στους εταίρους σας, απέναντι στους δανειστές σας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ομως, στην εργατική τάξη, στους εργαζόμενους, στο λαό συνεχίζετε να λέτε ψέματα. Είναι ψέματα όταν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί λένε ότι δε θα παρθούν νέα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα και την ίδια στιγμή σαρώνετε εργασιακά, εργατικά, κοινωνικά, ασφαλιστικά δικαιώματα, μειώνετε μισθούς, κόβετε συντάξεις, περικόπτετε συνεχώς τις δαπάνες για την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια».

Αποκαλυπτικός ήταν και για το πού πηγαίνουν οι περίφημες «δόσεις» των δανείων της τρόικας, σημειώνοντας πως «η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να δώσει 28 δισεκατομμύρια στις τράπεζες. Η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει άλλα 40 δισεκατομμύρια. Αθροιστικά είναι 68 δισεκατομμύρια ευρώ και κατ' άλλους, μαζί με τις κρατικές εγγυήσεις, 78 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, το 62% του δανείου αποφασίσατε να το δώσετε στις τράπεζες. Και λέτε συνειδητά ψέματα όταν υποστηρίζετε ότι πήρατε το δάνειο για να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις».

Οσον αφορά τη θέση του ΚΚΕ, η οποία - όπως δήλωσαν κυβερνητικά στελέχη δεν είναι κατανοητή - ο Σ. Χαλβατζής τόνισε πως το ΚΚΕ μιλάει «για μία άλλη εξουσία, μία λαϊκή εξουσία που θα οργανώσει τη λαϊκή οικονομία προς όφελος των παραγωγών του πλούτου, δηλαδή της συντριπτικά μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».

Να γίνει μπούμερανγκ

Σαφέστατη απάντηση στις διαχειριστικές λογικές που προβάλλονται από τις κυρίαρχες δυνάμεις ως τρόπος ξεπεράσματος της κρίσης, έδωσε με την τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Τόνισε ότι «ο μπαμπούλας του Μνημονίου και ο μπαμπούλας του Προϋπολογισμού να γίνει μπούμερανγκ. Και όταν ο λαός πιστέψει στη δύναμή του, δεν μπορείτε να τον σταματήσετε».

Οπως επισήμανε, «η κρίση που αγκαλιάζει όλες σχεδόν τις καπιταλιστικές χώρες δείχνει ότι τα όρια του συστήματος έχουν πια εξαντληθεί, ότι το ίδιο το σύστημα μπαίνει εμπόδιο για την πρόοδο της κοινωνίας σε όφελος των λαών και ότι γίνεται επικίνδυνο σε πάρα πολλούς τομείς». Πρόσθεσε πως «οι αγώνες με τη μορφή και το περιεχόμενο που γνωρίσαμε μπορεί να ματαιώσουν ή να καθυστερήσουν κάποια μέτρα, αλλά εάν κινούνται όπως παλαιότερα, θα οδηγήσουν στη διαπραγμάτευση για το πόσα λιγότερα ή περισσότερα θα χάσουν οι εργαζόμενοι. Επανάληψη του σκηνικού που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια δεν πρόκειται να υπάρξει. Τελείωσε. Οι αγώνες που θα βελτίωναν τη θέση των εργαζομένων μέσα στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα γίνονται τώρα αναποτελεσματικοί και το πρόβλημα της εξουσίας, δηλαδή το ποιος κατέχει την ιδιοκτησία του πλούτου, βρίσκεται προ των πυλών». Αναφερόμενος στο ΚΚΕ, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δε σταμάτησε ακόμη και σε χαλεπούς καιρούς, όταν εσείς στήνατε αψίδες θριάμβου, όταν πολλοί άλλαζαν γρήγορα στρατόπεδα, να προβάλλει την πρότασή του. Σήμερα είμαστε πιο ώριμοι, πιο έμπειροι, έχουμε διδαχθεί από τα λάθη και τις αδυναμίες και παρουσιάζουμε την πρότασή μας για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Απαντάμε στο λαό ότι υπάρχει διέξοδος. Ανάπτυξη με κέντρο τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι τα καπιταλιστικά κέρδη. Ανάπτυξη και αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας με διεθνείς συνεργασίες, επωφελείς για το λαό».

Στο επίκεντρο της επίθεσης η νεολαία

Στο «μάτι του κυκλώνα» της επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης βρίσκονται οι νέοι, επισήμανε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, του ωραρίου, της ασφάλισης οικοδομεί ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο για τους νέους και τους μεγαλύτερους εργαζόμενους. Η χρηματοδότηση, για παράδειγμα, που προβλέπεται για την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την Κοινωνική Ασφάλιση θα διαμορφώσει ένα εφιαλτικό τοπίο». Συνέχισε λέγοντας ότι «στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχουμε μείωση κατά 50%, από 191 εκατομμύρια σε 96 εκατομμύρια δαπάνες που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων. Εχουμε δραματική μείωση των αποδοχών των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, έχουμε μείωση 40 εκατομμύρια στα ΑΕΙ, 88 εκατομμύρια στα ΤΕΙ». Συνολικά σημείωσε ότι «σήμερα γίνεται ακόμα πιο καθαρό ότι δύο δρόμοι ανοίγονται στην ελληνική κοινωνία: Ο ένας είναι αυτός που ακολουθείται σήμερα και θυσιάζεται ο λαός στο βωμό της κερδοφορίας μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών και ο άλλος είναι αυτός που προτείνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, είναι αυτός που βάζει στο επίκεντρο την ολόπλευρη ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυμένων λαϊκών αναγκών». Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, είπε πως «για την πλουτοκρατία αποτελεί μονόδρομο η εξαθλίωση του λαού. Για το λαό μας, όμως, αποτελεί μονόδρομο η οργάνωση της πάλης του από τα κάτω, η συγκρότηση του κοινωνικού μετώπου των λαϊκών δυνάμεων. Σ' αυτήν την πορεία είναι βέβαιο ότι δε θα είμαστε μόνοι μας».

Συνεχίζεται ο κατήφορος

«Κατήφορο» για τη μικρομεσαία αγροτιά αποκάλεσε τον προϋπολογισμό του 2011 ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης. Οπως σημείωσε, «μέσα από αυτόν τον αντιλαϊκό Προϋπολογισμό και η φτωχομεσαία αγροτιά βιώνει σήμερα την άγρια αντιλαϊκή καταιγίδα της καπιταλιστικής κρίσης, τη βαρβαρότητα του Μνημονίου. Αυτή η πολιτική θα επιταχύνει τον κατήφορο της αγροτικής οικονομίας με ολέθριες συνέπειες για τους μικρομεσαίους αγρότες, θα μεγαλώσει τη διατροφική εξάρτηση της χώρας, θα εκτοξεύσει τα ελλείμματα στο αγροτικό ισοζύγιο, θα ερημώσει την ύπαιθρο. Από την άλλη μεριά, όμως, θα εξασφαλίσει προκλητικά κέρδη για τους εμποροβιομήχανους, για τους μεγαλοεισαγωγείς αγροτικών προϊόντων». Ο Ν. Μωραΐτης επισήμανε ότι «η αγροτική απασχόληση μειώνεται με ρυθμούς που ξεπερνούν τις είκοσι χιλιάδες θέσεις εργασίας το χρόνο. Εάν σε αυτούς προστεθούν οι άνεργοι των μεταποιητικών βιομηχανιών αγροτικών προϊόντων που κλείνουν, όπως πάτε να κάνετε τώρα με τη "ΔΩΔΩΝΗ", η ανεργία θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Η κατάσταση αυτή όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια και μέσα από τις προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής το 2014-2020. Και τα τρία σενάρια που προτείνει είναι η ταφόπλακα για τη φτωχή και μεσαία αγροτιά. Είναι η ολοκλήρωση ενός σχεδίου, ενός προαναγγελθέντος θανάτου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ