Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Πάλη για την ανατροπή της πολιτικής που το επιβάλλει

Με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και την επί της ουσίας στήριξη των συμμάχων του, αναμενόταν χτες η έγκριση του σχεδίου νόμου που έφερε η κυβέρνηση με διαδικασίες εξπρές

Η αναμενόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου χτες στη Βουλή σηματοδοτεί την ανάγκη να δυναμώσουν οι ταξικοί αγώνες, να ισχυροποιηθεί το μέτωπο πάλης ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της
Η αναμενόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου χτες στη Βουλή σηματοδοτεί την ανάγκη να δυναμώσουν οι ταξικοί αγώνες, να ισχυροποιηθεί το μέτωπο πάλης ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της
Με διαδικασίες εξπρές, σε μία και μόνη συνεδρίαση, με τη βούλα του «κατεπείγοντος» και με ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, αλλά και επί συγκεκριμένων άρθρων, αναμενόταν χτες βράδυ να ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του αντεργατικού τερατουργήματος, με το οποίο καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις, περικόπτονται οι μισθοί στις πρώην ΔΕΚΟ και επιβαρύνονται τα λαϊκά στρώματα με τη νέα αύξηση του ΦΠΑ.

Την ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί άρθρων, τη ζήτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για ένα «εγκληματικό αντεργατικό πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή», όπως τόνισε σε σχετική της ανακοίνωση.

Λόγω της σημερινής πανεργατικής απεργίας, ο «Ριζοσπάστης», όπως και οι άλλες εφημερίδες, τυπώθηκε νωρίς χτες το μεσημέρι και ως εκ τούτου δεν πρόλαβε τη σχετική συζήτηση που άρχιζε το απόγευμα και την ψηφοφορία που ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ της Τρίτης.

Κατά τη συζήτηση που έγινε προχτές, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, πάντα με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» (μία και μόνη συνεδρίαση, χωρίς ακρόαση των ενδιαφερόμενων φορέων), οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Εργασίας Λ. Κατσέλη επιχείρησαν να υπερασπιστούν το αντεργατικό τερατούργημα που οδηγεί στη χρεοκοπία εκατομμύρια εργαζόμενους.

Η δεύτερη, προσπαθώντας να αντιστρέψει την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι με το νομοσχέδιο δεν καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις και είπε προκλητικά ότι «με τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις» που θεσπίζονται «ενισχύονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και καλύπτεται ένα κενό στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων»!

Τη στιγμή που με το νομοσχέδιο και τις επιχειρησιακές συμβάσεις αποθεώνεται η εργοδοτική αυθαιρεσία σε κάθε τόπο δουλειάς, η Λ. Κατσέλη έφτασε στο σημείο να πει ότι με αυτό η κυβέρνηση εξασφαλίζει «τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων στις μικρές επιχειρήσεις» και δίνονται κίνητρα στους «κοινωνικούς εταίρους να διαπραγματευθούν το μέλλον τους».

Με τη σειρά του, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το νομοσχέδιο έπρεπε να ψηφιστεί με επείγουσες διαδικασίες, γιατί περιέχει διατάξεις που είναι απαραίτητες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα. Προανήγγειλε, ακόμα, ότι οριζόντιες μειώσεις μισθών κατά 10% θα γίνουν και στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο πρώην ΔΕΚΟ.

Σφυροκόπημα από το ΚΚΕ

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος, στην τοποθέτησή του, κατήγγειλε ότι στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» το νομοσχέδιο και η κυβέρνηση αναγάγουν σε μεγάλο εχθρό την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα και προωθεί την απόλυτη εξαθλίωση των εργαζομένων, προκειμένου να ενισχυθούν τα κέρδη των καπιταλιστών. Ολα τα μέτρα που προωθούνται, τόνισε, γυρίζουν το ρολόι της Ιστορίας αιώνες πίσω και οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται κυριολεκτικά σε «Νταχάου», αφού θεσμοθετείται η κατάργηση ακόμα και της ελάχιστης προστασίας που είχαν οι εργαζόμενοι.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, αναφερόμενος στα φορολογικά μέτρα του νομοσχεδίου, τόνισε ότι με τη νέα αύξηση του ΦΠΑ, καλείται ο εργαζόμενος με τις ήδη μειωμένες αποδοχές να πληρώσει ακόμα πιο ακριβά τα είδη λαϊκής ανάγκης, την ίδια στιγμή που χαρίζονται σε διάφορους μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου 24 δισ. χρέη.

Προσχηματική ήταν η διαφωνία της ΝΔ, η οποία συμφώνησε με τις περικοπές των μισθών στις πρώην ΔΕΚΟ και μάλιστα υπερψήφισε τα 10 από τα 18 άρθρα του νομοσχεδίου. Ο ΛΑ.Ο.Σ., που, όπως είναι γνωστό, ψήφισε το μνημόνιο, έκανε λόγο για «πολιτικές χωρίς σταθερή πορεία», ενώ κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι περιλαμβάνει «μέτρα που ξεπερνούν την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη φαντασία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ