Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ραντεβού της... πλάκας στο ΙΚΑ

Για την ασυνέπεια ορισμένων γιατρών του ΙΚΑ στα προσδιορισμένα ραντεβού των ασφαλισμένων με αυτούς, που τελευταία καθιέρωσε το Ιδρυμα, καταγγέλλει σε γράμμα του γιατρός από την Αθήνα, που κρατά για ευνόητους λόγους την ανωνυμία του και γράφει: «Δεν πάει πολύς καιρός που οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ την ώρα που ετοιμάζονταν να δώσουν "τη μάχη" για να βρουν ανοιχτή γραμμή στην αρμόδια υπηρεσία και να κλείσουν το ραντεβού τους, "έπεσαν" πάνω στο 184. Ηταν μια γλυκιά φωνή όλο ευγένεια και υπομονή, που τους ενημέρωνε, τους καθησύχαζε, τους ρωτούσε τις προτιμήσεις τους σε γιατρούς και ώρες και τελικά έκλεινε το ραντεβού που ζητούσαν. Η πρωτοβουλία αυτή του ΙΚΑ να εγκαταστήσει μια τέτοια υπηρεσία, ήταν μια ανακούφιση για τους ταλαιπωρημένους ασφαλισμένους του.

Δυστυχώς, όμως, πριν προλάβουν να αναφωνήσουν "δόξα σοι...", η ανεπάρκεια του ΙΚΑ σε γιατρούς και ιδιαίτερα η ασυνέπεια ενός σημαντικού αριθμού απ' αυτούς ξανάφεραν την αγωνία στους ασφαλισμένους. Ο λόγος είναι ότι σε ορισμένες ειδικότητες(ορθοπεδικούς κ.ά.) είναι τέτοιες οι ελλείψεις, που οι άρρωστοι, ηλικιωμένοι άνθρωποι, που τους είναι αδύνατο να επισκεφθούν το ΙΚΑ, μόνο μετά από 20-30 ή και παραπάνω μέρες μπορούν να βρουν γιατρό, ιδίως συγκεκριμένο. Η κατάσταση αυτή, από μέρα σε μέρα, παρουσιάζει μεγαλύτερες ελλείψεις κι ένας βασικός λόγος είναι οι χαμηλές αποδοχές των γιατρών, που είναι απαράδεκτες.

Δυστυχώς, μερικοί συνάδελφοι, με την ευρύτερη έννοια, γιατροί, την αγανάκτησή τους για τη μεταχείριση που υφίστανται από το κράτος, τη στρέφουν κατά των ασφαλισμένων. Πρώτη τακτική τους είναι να γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τα - κλεισμένα σε συγκεκριμένη ώρα - ραντεβού και να προσέρχονται σ' αυτά ό,τι ώρα γουστάρουν. Μερικοί μάλιστα προσέρχονται κανονικά στα γραφεία του ΙΚΑ αλλά, περιφρονώντας εκείνους που με γαϊδουρινή υπομονή τούς περιμένουν για εξέταση, αρχίζουν δουλιά μετά 15, 20, 30 ή και 45 λεπτά της ώρας!!! Αυτοί βέβαια που τους περιμένουν, μπορεί να σηκώθηκαν από τα χαράματα ή να πήραν ταξί για να 'ναι συνεπείς στα ραντεβού τους. Ομως αυτό δεν ενδιαφέρει καθόλου ορισμένους γιατρούς που αρχίζουν τη δουλιά τους κατά τα... κέφια τους.

Μου δόθηκε η ευκαιρία να το διαπιστώσω αυτό στα ιατρεία του ΙΚΑ Λ. Αλεξάνδρας, δυστυχώς, πολλές φορές. Σε μια απ' αυτές, αναζήτησα και τον αρμόδιο διευθυντή, αλλά και αυτός ήταν άφαντος. Αντε τώρα βάλε σε τάξη και τους άλλους...

Ενα ακόμα παράδειγμα για του λόγου το αληθές. Τέσσερις γιατροί οφθαλμίατροι με ραντεβού από τις 7.50 στο ΙΚΑ Λ. Αλεξάνδρας, η Ε. Γ. Γ., ο Β. Σ., η Φ. Ρ., ο Ε. Γ., προσέρχονται με καθυστέρηση, οι δύο πρώτοι με 25 λεπτά, η τρίτη με καθυστέρηση 40 λεπτών και ο τέταρτος με καθυστέρηση 50 λεπτών! Η τρίτη το... παίζει και αλλιώς: Μπαίνει στο γραφείο της, δε φωνάζει κανένα για εξέταση και πιάνει το τηλέφωνο, ο δε πρώτος που θα την επισκεφθεί δέχεται τις "παρατηρήσεις" της.

Ας σημειωθεί ότι τα ραντεβού στους οφθαλμιάτρους κλείνονται ανά τέταρτο της ώρας. Είναι δε φανερό ότι για να καλυφθεί μια τόσο μεγάλη καθυστέρηση, αποβαίνει σε βάρος της εξέτασης του ίδιου του ασθενούς.

Αγαπητοί συνάδελφοι γιατροί, κύριοι αρμόδιοι του ΙΚΑ, τι θα γίνει, επιτέλους, θα μπει τέρμα σ' αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση;».

Δ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν εξετάζονται γιατί δεν έχουν να πληρώσουν(2011-06-04 00:00:00.0)
Οργή για τις καθυστερήσεις στο ΙΚΑ(2006-06-17 00:00:00.0)
«Οδύσσεια» και χαράτσι για τα φάρμακα(2004-04-03 00:00:00.0)
Και δος του μελέτες(2002-11-15 00:00:00.0)
Δήλωση οικογενειακού γιατρού στο ΙΚΑ(1999-01-29 00:00:00.0)
Εξετάσεις και ραντεβού ταλαιπωρίας(1998-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ