Σάββατο 27 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Σύσκεψη για ΟΑΣΑ και αεροδρόμια

Τις σαρωτικές αναδιαρθρώσεις σε όλες τις πρώην ΔΕΚΟ, τις μαζικές απολύσεις και μετατάξεις εργαζομένων, την εκχώρηση βασικών υποδομών σε «επενδυτές» βάζει μπροστά η κυβέρνηση ενόψει και των νομοθετικών ρυθμίσεων που τις έχουν προγραμματίσει για το Δεκέμβρη του 2010. Πλευρές αυτής της αντιλαϊκής ατζέντας συζητήθηκαν χτες από τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα.

Στο πρότυπο του ΟΣΕ βάζουν μπροστά τις ...αναδιαρθρώσεις και στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας (ΟΑΣΑ), πάντα με πρόσχημα τα ελλείμματα που έχουν φορτώσει στους Οργανισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο δρομολογούν την κατάτμηση του ΟΑΣΑ σε δυο κομμάτια (σταθερής τροχιάς - λεωφορεία), κατάργηση δρομολογίων για τον περιορισμό του «κόστους», νέες αυξήσεις στα εισιτήρια, κόψιμο μισθών και μετατάξεις για τους εργαζόμενους.

Στη σύσκεψη των υπουργών εξετάστηκαν οι προοπτικές εκχώρησης ορισμένων αεροδρομίων σε ενδιαφερόμενους «επενδυτές». «Πιλότος» των κυβερνητικών παρεμβάσεων θα είναι το μοντέλο του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το Δημόσιο θα κρατάει το πλειοψηφικό ποσοστό στις εταιρείες που θα δημιουργηθούν και θα παραχωρήσει μειοψηφικό πακέτο και το μάνατζμεντ σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα αεροδρόμια θα ομαδοποιηθούν με βάση τη γεωγραφική τους θέση και την επιβατική τους κίνηση. Το σχέδιο προβλέπει την ίδρυση εταιρειών (νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου για κάθε αερολιμένα ή ομάδα αερολιμένων ή και για το σύνολο των αερολιμένων της χώρας με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας), στις οποίες το Δημόσιο θα εισφέρει τα αντίστοιχα δικαιώματα διαχείρισης και θα μπορούν να εισαχθούν και στο Χρηματιστήριο.

Οι τεχνικές, μάλιστα, διαδικασίες για το ξεπούλημα των περιφερειακών αεροδρομίων, προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2011, ώστε στη συνέχεια η κυβέρνηση να βγει στη γύρα για αναζήτηση επενδυτών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνέχεια της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των μεταφορών(2016-10-06 00:00:00.0)
Να εμποδιστεί η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων(2013-04-04 00:00:00.0)
Ζωτικός χώρος στα μονοπώλια(2012-09-20 00:00:00.0)
Βγάζουν τα πάντα στο σφυρί!(2010-12-17 00:00:00.0)
Αλλαγές σε βάρος επιβατών και εργαζομένων(2010-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ