Σάββατο 27 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Συντονιστείτε στον «902 Αριστερά στα FM»

Νίκος Καββαδίας
Νίκος Καββαδίας
Στην εκπομπή «Από τη σμίλη στο Γουτεμβέργιο», που θα μεταδοθεί σήμερα στις 12 μ. στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ στα FM», που επιμελείται και παρουσιάζει η Αννεκε Ιωαννάτου θα παρουσιαστεί μέρος της ζωής και του έργου του Νίκου Καββαδία, όπως αποτυπώνεται στο άρθρο του Δημήτρη Μπεκιάρη με τίτλο «Νίκος Καββαδίας: Το προσωπικό βίωμα ως πανανθρώπινη έκφραση» στο περιοδικό «Θέματα Παιδείας», τεύχος 40, από το δοκίμιο του Βαγγέλη Σακκάτου με τίτλο «Ο ποιητής Νίκος Καββαδίας, ο παράξενος ταξιδευτής και συναρπαστικός αφηγητής» (εκδ. «Δρόμων»). Εχει αφιερωθεί «στη μνήμη του ποιητή της θάλασσας Νίκου Καββαδία και σε όλους αυτούς που μοχθούν στα κύματά της, σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της», καθώς και την ογκώδη μελέτη του Δημήτρη Νικορέτζου «Νίκος Καββαδίας. Ο τελευταίος αμαρτωλός» (Εκδ. «Εντός»).

Ο Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε το 1910 σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Μαντζουρίας από Κεφαλονίτες γονείς. Το 1914 η οικογένεια γυρίζει στην Ελλάδα, πρώτα στην Αθήνα και τελικά στην Κεφαλονιά. Πήρε μέρος στην Αντίσταση, ξαναμπαρκάρισε το 1944 με περιοριστικούς όρους «λόγω φρονημάτων» και ταξιδεύει έπειτα σ' όλο τον κόσμο μέχρι τρεις μήνες πριν από το θάνατό του το Φλεβάρη του 1975.

Στον Φρίντριχ Ενγκελς, στενό φίλο, πολύτιμο συνεργάτη και συνθεμελιωτή μαζί με τον Καρλ Μάρξ της επιστημονικής επαναστατικής κοσμοθεωρίας του προλεταριάτου, θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 1 το μεσημέρι στον 902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM.

Ο γόνος αστικής οικογένειας βιομηχάνων, Φρίντριχ Ενγκελς, γεννήθηκε στις 28 Νοέμβρη 1820 στη Βάδη της Γερμανίας και μεγάλωσε σε ένα αυστηρό θρησκόληπτο περιβάλλον, το οποίο τον προόριζε για επιχειρηματία. Ο ίδιος όμως μέσα από ιδεολογική αναζήτηση αλλά και τις εμπειρίες που απέκτησε παρατηρώντας με οξύνοια την κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία, όπου ο πατέρας του τον είχε στείλει στο εργοστάσιό του στο Μάντσεστερ, αφιέρωσε τη ζωή του και τη δράση του στην προλεταριακή επανάσταση.

Η συνεργασία του με τον Μαρξ όπλισε το συνειδητό προλεταριάτο με την επιστημονική επαναστατική κοσμοθεωρία του Μαρξισμού, ενώ όπως υπογράμμισε ο Β.Ι. Λένιν ο Μαρξισμός μπορεί να κατανοηθεί ολοκληρωμένα μόνο μετά τη μελέτη όλων των έργων και του Ενγκελς. Η καρδιά του συνθεμελιωτή του επιστημονικού κομμουνισμού, που το πάθος του για τη στρατιωτική τέχνη δικαίως του προσέδωσε το προσωνύμιο «Στρατηγός» έπαψε να χτυπά στις 5 Αυγούστου 1895, ενώ η λήκυθος με την τέφρα του μετά από δική του επιθυμία βυθίστηκε στις αγγλικές ακτές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ