Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Η κυβέρνηση ενισχύει την εργοδοτική ασυδοσία

Συζητήθηκε στη Βουλή η Ερώτηση του Κόμματος για τις απολύσεις στην COCA-COLA

Τις απολύσεις 50 εργαζομένων της COCA-COLA 3 EΨΙΛΟΝ, που στηρίχθηκαν στην αντεργατική νομοθεσία που κατά καιρούς έχουν θεσπίσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος. Οπως υπογράμμισε, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το Κόμμα, οι απολύσεις έγιναν από έναν πολυεθνικό κολοσσό, ο οποίος ακόμα και φέτος, που είναι χρονιά οικονομικής κρίσης, κατέγραψε στο εννιάμηνο κέρδη 417 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά προκειμένου να αυξήσει και άλλο τα κέρδη του θυσιάζει τους εργαζόμενους, κατεδαφίζει τα εργασιακά δικαιώματα και προχωρά στην πρόσληψη νέων εργαζομένων, χωρίς εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου επιχείρησε να τσουβαλιάσει τις μεγάλες πολυεθνικές με τις μικρές επιχειρήσεις, που συνθλίβονται από την κυριαρχία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, λέγοντας ότι όλες οι επιχειρήσεις βιώνουν πολύ έντονα την οικονομική κρίση και «οδηγούνται ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν θα το ήθελαν, στο να μεταφέρουν το βάρος στους εργαζόμενους».

Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης με προγράμματα που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση από πλευράς του ΟΑΕΔ, προγράμματα όμως που στην ουσία αποτελούν χρηματοδότηση και δώρο στους εργοδότες, με τις διάφορες επιδοτήσεις. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι, σε μια περίοδο που γίνονται μαζικές απολύσεις, μεγαλοεπιχειρηματίες ζητούν επιδοτήσεις για περίπου 100.000 θέσεις εργασίας.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την COCA-COLA, περιορίστηκε να πει ότι την ερχόμενη βδομάδα θα γίνει τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των απολύσεων.

Στην παρέμβασή του ο Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι ο υφυπουργός βάζει στο ίδιο τσουβάλι τις πολυεθνικές και τους μονοπωλιακούς ομίλους με τις εκατοντάδες χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν βιοπαλαιστές, οι οποίοι είναι στην απέναντι όχθη, αφού παλεύουν καθημερινά για να τα φέρουν βόλτα.

Οι πολυεθνικές, τόνισε, δε σταματάνε πουθενά και κατεδαφίζουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και σε αυτήν την προσπάθεια έχουν αρωγό τις κυβερνήσεις και την ΕΕ, που κινούνται στη λογική της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας και του ξεθεμελιώματος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ως εκ τούτου, συνέχισε, αποτελεί πρόσχημα η όποια προσπάθεια για τη διατήρηση θέσεων εργασίας από τη στιγμή που οι κεφαλαιοκράτες αυτό που επιδιώκουν, και μέσω της αύξησης της ανεργίας, είναι να δημιουργήσουν έναν εφεδρικό στρατό εργαζομένων για να τους έχουν ως φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

Η κυβέρνηση, τόνισε, δεν έχει διάθεση να σταματήσει την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου και είναι χαρακτηριστικό ότι και στην περίπτωση της COCA COLA δεν έκανε το παραμικρό παρότι οι απολύσεις έχουν γίνει εδώ και δέκα μέρες και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δηλώνει κυνικά ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι να συμπιέσει το κόστος χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι εργαζόμενοι.

Απαιτούμε, κατέληξε, από την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα ώστε να ανακληθούν αυτές οι απολύσεις και να σταματήσει αυτή η ασύδοτη δράση της πολυεθνικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ