Τρίτη 23 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο κινηματογράφος δεν είναι εμπόρευμα!
  • Συγκέντρωση κατά του νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο, αύριο, 12 το μεσημέρι στο ΥΠΠΟ-Τ, από «Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών», Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και σωματείο «μικρό»
  • Κυβέρνηση και «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη» βάζουν «ταφόπλακα» στο διαχρονικό αίτημα για δημόσια, διαβαθμισμένη κινηματογραφική παιδεία

Από πρόσφατη κινητοποίηση των καλλιτεχνών ενάντια στις περικοπές στον πολιτισμό και την εμπορευματοποίησή του
Από πρόσφατη κινητοποίηση των καλλιτεχνών ενάντια στις περικοπές στον πολιτισμό και την εμπορευματοποίησή του
Την αντίθεσή τους στο αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον κινηματογράφο διατρανώνουν οι σκηνοθέτες που αρνούνται να μετατραπούν σε υπάλληλους - διεκπεραιωτές της οπτικοακουστικής αγοράς, αύριο, 12 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού στην οδό Μπουμπουλίνας.

Μαζί τους και οι ηθοποιοί μετά από τη χθεσινή, ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, το οποίο στο κάλεσμά του σημειώνει ότι το νομοσχέδιο «μετατρέπει την τέχνη του κινηματογράφου σε εμπόρευμα», «καταργεί τον ελληνικό σκεπτόμενο κινηματογράφο», «καταργεί το δημιουργό - σκηνοθέτη», «καταργεί τα κρατικά βραβεία ποιότητας και θεσμοθετεί την αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος».

Θυμίζουμε ότι στη συγκέντρωση καλούν η «Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών» (ΔΕΣ) και το σωματείο των σκηνοθετών μικρού μήκους ταινίας «μικρό» με αιτήματα:

-- Δημιουργία δημόσιου οργανισμού κινηματογράφου.

-- Ανάπτυξη δημόσιου εθνικού δικτύου διανομής.

-- Αναβάθμιση της κινηματογραφικής παιδείας από το επίπεδο της σχολικής αισθητικής αγωγής έως την ίδρυση Ανώτατων Σχολών κινηματογράφο.

-- Αναπροσανατολισμός και αναβάθμιση του θεσμού των Φεστιβάλ.

-- Γενναία οικονομική στήριξη, διευρυμένη αξιοποίηση της εγχώριας κινηματογραφικής δημιουργίας, αύξηση των κρατικών πόρων για τον πολιτισμό στο 2% του κρατικού προϋπολογισμού για μια πραγματική λαϊκή πολιτιστική ανάπτυξη με στόχο την πνευματική ανάταση και όχι το κέρδος.

-- Διατήρηση και καταβολή ολόκληρου του 1,5% από τα έσοδα των ιδιωτικών καναλιών στο ΕΚΚ, το οποίο θα έχει και την ευθύνη της κατανομής του στις ταινίες που το ίδιο θα χρηματοδοτεί καθώς και την επέκταση του 1,5% στον τομέα της μικρού μήκους ταινίας.

-- Επαναπροσδιορισμός των σχέσεων της μικρού μήκους ταινίας και της κρατικής τηλεόρασης (ζώνες προβολών, δικαιώματα δημιουργών).

-- Προώθηση της ταινίας μικρού μήκους.

Στο μεταξύ, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ-Τ «ανακάλυψε» τους... «αξιόπιστους» «συνομιλητές» και «συνεταίρους» της στην ομάδα παραγωγών και σκηνοθετών «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη», η οποία, όχι μόνο έχει ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου, όχι μόνο έφτιαξε και μια «Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου» η οποία ήδη «μοίρασε» και βραβεία αντικαθιστώντας τα πάλαι ποτέ Κρατικά Βραβεία, αλλά διοργάνωσε και «συνέδριο» για την οπτικοακουστική παιδεία.

Εκεί, ο υπουργός, Π. Γερουλάνος, έπλεξε το «εγκώμιο» στην «Ομίχλη» λέγοντας ότι «η Ακαδημία είναι σήμερα ένας αξιόπιστος συνομιλητής του κράτους που έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας στρατηγικός εταίρος»! Πρόσθεσε, ότι στο νομοσχέδιο «αφήσαμε έξω μια σειρά από ζητήματα εξαιρετικής ευαισθησίας όπως η οπτικοακουστική παιδεία και η βράβευση της τέχνης» «διότι ως κυβέρνηση δε θέλουμε να επιβάλλουμε το βαρύ χέρι του κράτους στη συζήτηση για αυτά τα ευαίσθητα θέματα»! Δηλαδή, το κράτος συνειδητά αφήνει το μείζον ζήτημα της κινηματογραφικής παιδείας στους ιδιώτες, εν προκειμένω την «Ακαδημία», η οποία, παρεμπιπτόντως, διοργάνωσε το «συνέδριο» μαζί με το «Ιδρυμα Ωνάση».

Προτείνουν την ίδρυση «Πειραματικού Εργαστηρίου Ερευνας της Κινηματογραφικής Τέχνης» σε «πιλοτική μορφή», φυσικά αδιαβάθμητου και εκτός κρατικού εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο, «εκτός από την εθελοντική προσφορά εργασίας των διδασκόντων το εγχείρημα θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην εξασφάλιση χορηγιών από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων και κοινοτικών κονδυλίων και στην προσφορά εξοπλισμού και υπηρεσιών από κινηματογραφιστές και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο»!

Ετσι, το διαχρονικό αίτημα για δημιουργία δημόσιας, διαβαθμισμένης, Ακαδημίας Κινηματογράφου, διολίσθησε από τους «υμνητές» της «αγοράς» σε ένα... ιδιωτικό «εγχείρημα» που θα το «στηρίζουν» οι επιχειρήσεις...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ