Σάββατο 20 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αναβαθμίζει τη στήριξη στην αντιλαϊκή πολιτική

Αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να ενισχύσει το κλίμα συνεργασίας με την κυβέρνηση, ενώ πλειοδοτεί για την ανάγκη «πραγματικών διαρθρωτικών αλλαγών»

Μπροστά στο δυνάμωμα της λαϊκής αγανάκτησης, η ΝΔ σπεύδει να αναβαθμίσει τη στήριξή της στην κυβέρνηση, προκειμένου να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα που έχει ανάγκη η πλουτοκρατία
Μπροστά στο δυνάμωμα της λαϊκής αγανάκτησης, η ΝΔ σπεύδει να αναβαθμίσει τη στήριξή της στην κυβέρνηση, προκειμένου να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα που έχει ανάγκη η πλουτοκρατία
Στην πρώτη γραμμή του μετώπου της πλουτοκρατίας για την υλοποίηση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων βρίσκεται η ηγεσία της ΝΔ, αναλαμβάνοντας το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και για την ενίσχυση της «συνεννόησης» και συνεργασίας με την κυβέρνηση.

Ενόψει και της φημολογούμενης για την ερχόμενη βδομάδα συνάντησης του Α. Σαμαρά με τον πρωθυπουργό, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ, που συνεδρίασε χτες, επικύρωσε την απόφαση να αναλάβει η ΝΔ την πρωτοβουλία και να ζητήσει από την κυβέρνηση να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην επόμενη Βουλή, η οποία θα πρέπει να είναι αναθεωρητική.

Πρόκειται για πρωτοβουλία που θέλει να ενισχύσει το κλίμα της προωθημένης «θεσμικής» συνεννόησης και συναίνεσης μεταξύ των δύο κομμάτων, προκειμένου να στηρίξουν πιο αποφασιστικά τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα τους επόμενους μήνες. Η ηγεσία της ΝΔ έχει ήδη διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι θα βάλει γερές πλάτες για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών σε όλο το εύρος της αντιλαϊκής πολιτικής, από τη δραστική μείωση του δημόσιου τομέα και τις απολύσεις εργαζομένων, μέχρι και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Το ίδιο μήνυμα έστειλε εκ νέου χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, επιχειρώντας μάλιστα να νομιμοποιήσει τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα, επισείοντας τα αδιέξοδα του μνημονίου. «Ζητάμε αλλαγή μείγματος οικονομικής πολιτικής, για έξοδο από την κρίση με ανάκαμψη και ανάπτυξη, όχι με ασφυξία», τόνισε κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, καθιστώντας σαφές ότι η στήριξη του κόμματός του στις αντιλαϊκές διαρθρωτικές αλλαγές είναι δεδομένη.

«Ετσι κι αλλιώς, όποιες διαρθρωτικές αλλαγές είναι χρήσιμες τις στηρίξαμε και εξακολουθούμε να τις στηρίζουμε», είπε χαρακτηριστικά, συνεχίζοντας να εμφανίζει ως εναλλακτική λύση στο μνημόνιο, ένα νέο μνημόνιο διαρκείας, εμπλουτισμένο με φιλομονοπωλιακά μέτρα που λανσάρει ως «αναπτυξιακά», πάντα από τη σκοπιά του κεφαλαίου.

Προσδοκά, μάλιστα, όπως είπε, ότι «οι δανειστές μας θα αντιληφθούν κάποια στιγμή ότι για να τηρήσουμε τις δανειακές υποχρεώσεις μας πρέπει να αλλάξει το μείγμα που μας έχουν επιβάλει», επαναλαμβάνοντας, έμμεσα πλην σαφώς, τη δέσμευσή του για πλήρη εφαρμογή του μνημονίου που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα. Εξάλλου, ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε ότι «είμαστε υπέρ της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά τη θέλουμε ταχύτερη και πιο τολμηρή» (!).

Συνάντηση με την τρόικα

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκε ο Αντ. Σαμαράς και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες με τα στελέχη της τρόικας στη Ρηγίλλης. Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν από τη ΝΔ, εξέφρασε την ανησυχία του για την εφαρμογή και τη χαμηλή αποδοτικότητά των μέτρων του μνημονίου, ενώ έθεσε και το ζήτημα της λήψης μέτρων εκτός μνημονίου, δηλαδή τα γνωστά «μέτρα τόνωσης της αγοράς» και στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στελέχη της τρόικας επέμειναν στην πλήρη υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος, που θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση της «ανάπτυξης», αλλά ενθάρρυναν τον πρόεδρο της ΝΔ να συνεχίσει να πιέζει στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών που προτείνει, δηλαδή την παραπέρα μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου, την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών, τη δραστική μείωση του δημόσιου τομέα, κ.ο.κ.

Η ηγεσία της ΝΔ θα συνεχίσει, αν και σε σαφώς χαμηλότερους τόνους, την τακτική της κάλπικης και δημαγωγικής ρητορικής κατά του μνημονίου, αποσκοπώντας κυρίως μέσα από αυτή την υποκριτική κριτική να δικαιολογήσει την ανάγκη «πραγματικών διαρθρωτικών αλλαγών», τις ίδιες ακριβώς που προωθεί ή σχεδιάζει η κυβέρνηση και η τρόικα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δραστική μείωση του δημόσιου τομέα που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. «Είμαστε υπέρ της μείωσης και του εξορθολογισμού του δημόσιου τομέα», ξεκαθάρισε ο Α. Σαμαράς, εκτιμώντας ωστόσο ότι «δε θα την πετύχουμε με μαζικές απολύσεις».

Πρόκειται βέβαια για εικονική αντίθεση, γιατί την ίδια στιγμή ασκεί πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση και συγχώνευση εκατοντάδων οργανισμών, σε σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, σε πάγωμα προσλήψεων, στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ενώ εμφανίζεται πανέτοιμος σε δεύτερη φάση να συζητηθεί και το θέμα απολύσεων μόνιμων υπαλλήλων. Αλλωστε, αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που προτείνει την αναθεώρηση του Συντάγματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ