Σάββατο 20 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΕΚ ΑμΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Να ανοίξει άμεσα και να αναβαθμιστεί η Σχολή
  • Κατατέθηκε η πολυαναμενόμενη τροπολογία για τη λειτουργία της Σχολής
  • Σε αγωνιστική επαγρύπνηση παραμένουν οι μαθητές

Τροπολογία με την οποία το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΕΚ ΑμΕΑ) Αθηνών, στο Γαλάτσι, επανέρχεται στην αρμοδιότητα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) - απ' την «Επαγγελματική Κατάρτιση ΑΕ» στην οποία είχε περάσει - κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Η τροπολογία κατατέθηκε με απαράδεκτη καθυστέρηση, πολύ αργότερα απ' ό,τι είχε δεσμευτεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και μετά από επανειλημμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών και εργαζομένων της Σχολής και του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος. Σε κάθε περίπτωση η Σχολή παραμένει κλειστή ενώ κοντεύει στο τέλος του ο Νοέμβρης.

Στην τροπολογία και στην ειδική οικονομική μελέτη που τη συνοδεύει προβλέπεται ετήσια δαπάνη (από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ) 800.000 ευρώ για το έτος 2010 και περίπου 2.400.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα έτη.

Η τροπολογία, βέβαια, από μόνη της δε λύνει το πρόβλημα της λειτουργίας της Σχολής, αφού δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ανοίξει τελικά και για το αν θα λειτουργήσει στο ακέραιο. Για παράδειγμα, υπάρχουν πληροφορίες ότι δε θα λειτουργήσουν φέτος τα δύο τμήματα του ΚΕΚ ΑμΕΑ που λειτούργησαν πέρυσι στην Καλλιθέα, στο «Φάρο Τυφλών» και στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), για την επαγγελματική εκπαίδευση τυφλών που έχουν αποφοιτήσει από το Λύκειο (πρόκειται για τμήματα αγγειοπλαστικής και ηλεκτρονικών υπολογιστών). Χαρακτηριστικό είναι ότι στην προκήρυξη που έγινε τον Οκτώβρη για την πρόσληψη ωρομίσθιων καθηγητών για το ΚΕΚ ΑμΕΑ δεν περιλαμβάνονται θέσεις για τα δύο αυτά τμήματα. Επίσης, τα ποσά που εγκρίνονται επαρκούν μόλις για να λειτουργήσει η Σχολή στοιχειωδώς, χωρίς τη βελτίωση των υποδομών και υλικών, την ανανέωση του εξοπλισμού κλπ.

Σύσκεψη στη Σχολή την Τετάρτη

Την ίδια ώρα η μαθητική κοινότητα του ΚΕΚ ΑμΕΑ απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους στην Πρόνοια και Ειδική Αγωγή, στους γονείς, στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους για να ανοίξει άμεσα η Σχολή, να κάνουν δική τους υπόθεση τα προβλήματα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

«Η μοναδική σχολή επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για ΑμΕΑ στην Αττική όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας βιώνει τη συνεχιζόμενη απαξίωση και υποβάθμισή της, που έχουν στόχο την αλλαγή του χαρακτήρα της, τη συρρίκνωση και τελικά τη διάλυσή της», επισημαίνουν οι σπουδαστές. Υπογραμμίζουν ότι δεν άνοιξε η Σχολή και οι 220 καταρτιζόμενοι βρίσκονται σε αδιέξοδο, ενώ οι 60 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι απ' το Μάη, ως συνέπεια της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, «που αποσκοπεί στην πλήρη εμπορευματοποίηση και υποταγή της Υγείας - Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής στις ορέξεις του κεφαλαίου».

Ετσι, καλούν σε σύσκεψη τους φορείς του αναπηρικού - γονεϊκού κινήματος, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, στο ΚΕΚ ΑμΕΑ την ερχόμενη Τετάρτη, 24 του Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι. Με κοινό αγώνα να διεκδικήσουν να ανοίξει άμεσα και να αναβαθμιστεί η Σχολή, μέτρα προστασίας των άνεργων αναπήρων, των ανασφάλιστων και των οικογενειών τους, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υψηλού επιπέδου επαγγελματική εκπαίδευση για τα ΑμΕΑ, άμεση πρόσληψη με ευθύνη του κράτους όλων των καταρτιζομένων με την αποφοίτησή τους από τη Σχολή, δημόσιο δίκτυο προστατευόμενων εργαστηρίων για ανάπηρους, ψυχικά πάσχοντες και χρονίως πάσχοντες κ.ά.

Επίσης, στην προχτεσινή Γενική τους Συνέλευση πήραν ομόφωνη απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ταξικού αναπηρικού κινήματος και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων στις 3 του Δεκέμβρη στο υπουργείο Εργασίας, για τον αγωνιστικό γιορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας των ΑμΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ