Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Νεκρός διαδηλωτής σε συγκρούσεις με «κυανόκρανους»

Δεν έφταναν όλα τα δεινά του αϊτινού λαού (φτώχεια, πείνα, χολέρα) έχει και την κατοχή του ΟΗΕ
Δεν έφταναν όλα τα δεινά του αϊτινού λαού (φτώχεια, πείνα, χολέρα) έχει και την κατοχή του ΟΗΕ
ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Νέες συγκρούσεις διαδηλωτών και κυανοκράνων του ΟΗΕ (της κατοχικής δύναμης που εγκαταστάθηκε στη χώρα μετά την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Ζαν Μπερνάντ Αριστίντ το 2004, στο όνομα της ...τάξης) σημειώθηκαν και χτες σε προάστιο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αϊτής, Καπ Αϊτιέν, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ενός διαδηλωτή και τον τραυματισμό τουλάχιστον 10 άλλων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κατοχικής δύναμης, ο 20χρονος διαδηλωτής δολοφονήθηκε επειδή «οπλοφορούσε» και «φάνηκε» να βάζει στο στόχαστρο κυανόκρανο, ο οποίος «σε κατάσταση αυτοάμυνας πυροβόλησε» και τον σκότωσε. Εντούτοις, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή μετέδωσε πως ο διαδηλωτής πυροβολήθηκε πισώπλατα και πως όλοι οι συγκεντρωθέντες το μόνο «όπλο» που κρατούσαν στα χέρια ήταν πέτρες... Αστυνομική πηγή ανέφερε ότι άλλος ένας νέος άνδρας σκοτώθηκε από σφαίρες σε δρόμο του Καπ Αϊτιέν, στη διάρκεια των ίδιων συγκρούσεων, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε από άλλη πλευρά.

Αφορμή για τη νέα διαδήλωση κατά των κατοχικών του ΟΗΕ αποτελούν οι έντονες φήμες πως Νεπαλέζοι στρατιώτες «εισήγαγαν» στην Αϊτή την επιδημία χολέρας που πλήττει τη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου από τα μέσα Οκτώβρη, με αποτέλεσμα το θάνατο άνω των 1.000 ανθρώπων. Εκπρόσωποι των Νεπαλέζων κυανοκράνων διαβεβαίωσαν πως οι έως τώρα εξετάσεις που έγιναν δεν επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία, αν και το βακτήριο της επιδημίας που πλήττει την Αϊτή είναι νοτιοασιατικής προέλευσης. Παράλληλα, αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανακοίνωσαν πως η έξαρση της βίας τα τελευταία 24ωρα στην Αϊτή οφείλεται σε προβοκάτορες που επιδιώκουν τη διατάραξη των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 28 του μήνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ