Τρίτη 16 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ, εχθρός των λαών

Η αφίσα του ΠΣΕ για τις λαϊκές διαδηλώσεις στη Λισαβόνα, το διήμερο 19 και 20 Νοέμβρη
Η αφίσα του ΠΣΕ για τις λαϊκές διαδηλώσεις στη Λισαβόνα, το διήμερο 19 και 20 Νοέμβρη
Η Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ, που συνέρχεται στις 19 και 20 του Νοέμβρη στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, πρέπει να σημάνει συναγερμό στο λαό. Η «νέα στρατηγική αντίληψη» που θα υιοθετήσει στη Σύνοδο η λυκοσυμμαχία, παράλληλα με τη συζήτηση για την αντιπυραυλική ασπίδα, που επίσης θα βρεθεί στο επίκεντρο, σε συνδυασμό με τις κλιμακούμενες αντιθέσεις και την αναζήτηση πρόσκαιρων συμβιβασμών με τη Ρωσία και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα εκτός ΝΑΤΟ, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα νέων κινδύνων για τους λαούς.

Προκειμένου να δικαιολογήσει τις επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, σε χώρες της Αφρικής και άλλα σημεία του πλανήτη, το ΝΑΤΟ έχει ήδη υιοθετήσει σαν απειλές τη λεγόμενη «τρομοκρατία» και τον «εξτρεμισμό». Τώρα, η λίστα των απειλών διευρύνεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε οτιδήποτε απειλεί τη σταθερότητα της αστικής εξουσίας να μεταφράζεται σε αιτία επέμβασης σε χώρες εντός και εκτός της λυκοσυμμαχίας. Επί της ουσίας, με τη «νέα στρατηγική αντίληψη», το ΝΑΤΟ επιδιώκει να νομιμοποιήσει τις δεδομένες επεμβάσεις που θα προκύψουν σαν απάντηση σε γενικευμένες λαϊκές αντιδράσεις, τις οποίες προκαλεί η ένταση της επιθετικότητας του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, ενισχύονται οι ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, πέραν της ζώνης της συμμαχίας, όπως σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Σομαλία, Πακιστάν κ.ά. και μάλιστα ως δράση νομιμοποιημένη από τον ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως προηγούμενα της ΝΔ, εκπληρώνοντας τον ταξικό ρόλο της, στηρίζει το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ και την αντιπυραυλική ασπίδα, μέρος της οποίας θα εγκατασταθεί και στη χώρα μας, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει μερίδιο στη λεία για την ντόπια αστική τάξη. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι επιπλέον υπόλογοι απέναντι στο λαό για το ρόλο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που επιδιώκει την απόλυτη μετατροπή του σε «ΝΑΤΟική λίμνη», με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, μεταξύ άλλων και στην εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Από αυτή τη σκοπιά, γίνεται διπλά επίκαιρο και αναγκαίο να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη του λαού για απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών από τα κατοχικά μέτωπα όπου Γης, για την αποδέσμευση της χώρας μας και κάθε χώρας από το ΝΑΤΟ. Να δυναμώσει η πάλη για αποδυνάμωση της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, σε γραμμή ρήξης και αντεπίθεσης, συνδέοντας πιο αποφασιστικά την αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή πάλη σε κάθε χώρα, με την πάλη για τη λαϊκή εξουσία. Οι αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις που διοργανώνονται στις 19 και 20 του Νοέμβρη στη Λισαβόνα, από φορείς του εργατικού και του λαϊκού κινήματος, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, καλούνται να εκφράσουν τη διάθεση του λαού να παλέψει με έναν τέτοιο προσανατολισμό και περιεχόμενο.


Κ.Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ