Τρίτη 16 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Φουσκωμένα» ελλείμματα για να ρημάξουν τα λαϊκά στρώματα

Η απάντηση πρέπει να είναι μία: Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, να πληρώσουν αυτοί που δημιούργησαν την κρίση

Ο λαός με τη συσπείρωση και την πάλη του μπορεί να ορθώσει εμπόδια στα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας και των συμμάχων τους
Ο λαός με τη συσπείρωση και την πάλη του μπορεί να ορθώσει εμπόδια στα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας και των συμμάχων τους
Τα όρια της απάτης προσεγγίζει η προς τα άνω αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 από την πλευρά της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς με νέες στατιστικές μεθόδους και υπολογισμούς, αυξάνουν το έλλειμμα του έτους βάσης, ώστε να δικαιολογηθούν και νέα προαποφασισμένα αντιλαϊκά, αντιδραστικά μέτρα, προκειμένου να εξασφαλιστούν πρόσθετα κονδύλια για την πληρωμή των δανειστών - τραπεζιτών και να στηριχθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να ξεπεράσουν την κρίση.

Η αναθεώρηση του ελλείμματος θα αποτελέσει το αναγκαίο άλλοθι και πρόσχημα για να αφαιρεθούν από τα λαϊκά στρώματα ακόμα 3,5-4 δισ. ευρώ. Αυτό άλλωστε το ομολογεί και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, καθώς σημειώνει σε χτεσινή του ανακοίνωση, με αφορμή την αναθεώρηση των στοιχείων: «Το ύψος του ελλείμματος του 2009, όπως διαμορφώνεται μετά την πραγματική αποτύπωση της δημοσιονομικής κατάστασης που κληροδοτήθηκε στη χώρα και στους πολίτες από την προηγούμενη κυβέρνηση, οδηγεί σε ένα ακόμη πιο δυσμενές σημείο εκκίνησης για το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής».

Περιχαρής όσο και προκλητικός ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντ. Σ. Καν, μιλώντας χτες σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, ανέφερε μεταξύ άλλων «ότι έγιναν εκλογές στην Ελλάδα και η κοινή γνώμη έδειξε κατανόηση στο πρόγραμμα του ΔΝΤ και υποστηρίζει την κυβέρνηση». Στο ίδιο πνεύμα, πρόσθεσε ότι «παρά το τόσο σκληρό πρόγραμμα, οι Ελληνες υποχρεώθηκαν να το υποστηρίξουν, έγινε κατανοητό στον πληθυσμό ότι ήταν αναγκαίο και αυτός τελικά υποστήριξε στην πλειοψηφία του την υπάρχουσα κυβέρνηση».

Ελλειμμα και χρέος

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γιούροστατ, το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 διαμορφώνεται στο 15,4% του ΑΕΠ (36,2 δισ. ευρώ) έναντι 13,6% (32,3 δισ. ευρώ) της προηγούμενης πρόβλεψης τον Απρίλη του 2010. Το δημόσιο χρέος για την ίδια χρονιά εκτινάσσεται στο 126,8% του ΑΕΠ έναντι 115,1% της αρχικής πρόβλεψης. Αντίστοιχη αναθεώρηση του ελλείμματος και του χρέους έγινε και για τα έτη 2006, 2007, 2008, που μαζί με το 2009 αποτέλεσαν την περίοδο αναφοράς των ελέγχων της Γιούροστατ.

Οι αναθεωρήσεις αυτές έφεραν αλλαγές στα στοιχεία του 2010, καθώς το έλλειμμα του τρέχοντος έτους από 7,8% του ΑΕΠ (αρχική εκτίμηση) αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9,4% του ΑΕΠ. Η ποσοστιαία αυτή αύξηση, η οποία σε απόλυτα μεγέθη αντιστοιχεί σε 3,5-4 δισ. ευρώ θα μεταφερθεί στο 2011 και θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του έτους αυτού, που σχεδιάζεται να παρουσιαστεί μεθαύριο Πέμπτη.

Να υπενθυμίσουμε μόνο ότι, με βάση τα στοιχεία του μνημονίου, για το 2011 έχουν ήδη προβλεφθεί νέα μέτρα ύψους 9,1 δισ. ευρώ. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν τώρα και τα 3,5-4 δισ. ευρώ, οπότε έχουμε μία πρώτη μόνο εικόνα για το τι περιμένει το λαό το 2011, καθώς θα επιχειρηθεί μνημονιακή προσαρμογή ύψους 13 δισ. ευρώ, που θα επιβαρύνει τόσο τα έσοδα όσο και τις δαπάνες.

Σε ό,τι αφορά το χρέος του 2010 από 132,7% του ΑΕΠ (αρχική εκτίμηση) προβλέπεται να αναρριχηθεί στο 144,2% του ΑΕΠ. Στον απόηχο αυτών των στοιχείων, ξεκίνησε χτες ο νέος κύκλος επαφών της κυβέρνησης με την αντιπροσωπεία της τρόικας, με θέμα τη λήψη νέων σκληρών μέτρων, ενόψει της κατάθεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2011 την ερχόμενη Πέμπτη 18 Νοέμβρη.

Πρώτη ημέρα των επαφών, είχαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ θα υπάρξει ένας κύκλος επαφών με τα περισσότερα υπουργεία, την Τράπεζα της Ελλάδας, τον ΣΕΒ, τη ΓΣΕΕ κλπ.

Κοπτοραπτική με τις πρώην ΔΕΚΟ

Για να προκύψει το ποσοστό του 15,4% του ΑΕΠ το 2009, η Γιούροστατ μετέφερε και συνυπολόγισε, για πρώτη φορά, στους λογαριασμούς της γενικής κυβέρνησης τα οικονομικά αποτελέσματα 17 πρώην ΔΕΚΟ, με το επιχείρημα ότι «δεν είναι παραγωγοί εμπορεύσιμου προϊόντος». Πρόκειται για όλους τους συγκοινωνιακούς φορείς της πρωτεύουσας (ΕΘΕΛ,ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ) μαζί με τα μέσα σταθερής τροχιάς (ΟΣΕ, ΤΡΕΝΟΣΕ, ΤΡΑΜ), Αττικό Μετρό, τις πολεμικές βιομηχανίες (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) και μαζί με αυτά την ΕΡΤ, τον ΕΛΓΑ, τον ΕΟΤ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Ο ισχυρισμός ότι οι συγκοινωνιακοί φορείς και τα ΕΑΣ δεν είναι παραγωγοί εμπορεύσιμου προϊόντος, είναι πέρα για πέρα αυθαίρετος και αστήριχτος, ενώ δημιουργούνται βάσιμες υποψίες ότι όλοι αυτοί οι Οργανισμοί θα φιγουράρουν στις αυριανές λίστες ιδιωτικοποιήσεων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση και μαζικών περικοπών στα εισοδήματα των εργαζομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι φορείς αυτοί επιβάρυναν το χρέος του 2009 κατά 7,75% και το έλλειμμα κατά 0,74%.

Επιβάρυνση του ελλείμματος κατά 0,79% αναφέρεται και για τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, στους οποίους διαπιστώθηκαν προβλήματα στην εγγραφή των κρατικών επιχορηγήσεων, ενώ τους υποχρεώνουν να καταγράψουν στο 2009 τις δαπάνες καταβολής του εφάπαξ στους συνταξιοδοτούμενους δημόσιους υπαλλήλους των επόμενων χρόνων...

Η κυβέρνηση, πάντως, συνεχίζει να κλιμακώνει την προκλητική της στάση απέναντι στα εκατομμύρια των εργαζομένων που κυριολεκτικά στενάζουν υπό το βάρος των αντιλαϊκών μέτρων και θριαμβολογεί για «μείωση του ελλείμματος κατά 14 δισ. ευρώ» μέσα στο χρόνο.

Στο διά ταύτα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε χτες στη δημοσιότητα δύο κείμενα. Ενα στα αγγλικά και ένα στα ελληνικά. Στο δεύτερο, υπό το βάρος των εκλογικών αποτελεσμάτων και των ενδοκυβερνητικών διεργασιών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, υποστηρίζεται η άποψη ότι το συμπληρωματικό έλλειμμα «δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων πέρα από αυτές στις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί», παραλείποντας βεβαίως ότι μέσα στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι η παραπέρα μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, οι μαζικές μετατάξεις ειδών πρώτης ανάγκης στον υψηλό ΦΠΑ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ