Τρίτη 16 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Προτάσεις εμπορευματοποίησης με χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα

Μέχρι και 300 ευρώ υποχρεώνονται να πληρώνουν απ' την τσέπη τους οι καρκινοπαθείς στο νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» για την εξομοίωση και το σχεδιασμό της ακτινοβολίας και των χημειοθεραπειών

Την ένταση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Yγείας, με αποτέλεσμα περισσότερα χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα στην ώρα της ανάγκης, θα προωθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο επόμενο διάστημα μέχρι το Μάρτη του 2011, όπως προκύπτει από τη χτεσινή ομιλία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου στην τελετή ορκωμοσίας έξι μόνιμων νοσηλευτών στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Αγιοι Ανάργυροι».

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός από την 1.12.2010 και σε «ένα πολύ μεγάλο βαθμό και από την 20.12.2010» θα λειτουργήσει «το ολοήμερο νοσοκομείο» που θα σημάνει «περισσότερη εξυπηρέτηση των ανθρώπων και αυτό θα σημάνει και κάποια λίγα έσοδα για τα δημόσια νοσοκομεία».

Δηλαδή, ο υπουργός ομολόγησε ότι κύρια επιδίωξη της λεγόμενης ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων είναι τα «λίγα έσοδα» από την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, που θα πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ίδιοι οι ασθενείς για υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται - κατά βάση - δωρεάν μέσα από ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας. Με άλλα λόγια, εκτός απ' τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας για να έχει τα απαραίτητα έσοδα που θα ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις της απέναντι στην τρόικα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι δαπάνες για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων στον προϋπολογισμό του 2011 θα είναι 2,4 δισ. ευρώ, όταν οι ίδιοι οι διορισμένοι διοικητές των νοσοκομείων προϋπολόγισαν - με βάση το πνεύμα της κυβερνητικής λιτότητας - 3,5 δισ. ευρώ. Η διαβόητη τρόικα θα ασκήσει τους ελέγχους σε βάρος της υγείας των λαϊκών στρωμάτων σήμερα το μεσημέρι.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι μέχρι το Μάρτη του 2011 θα έχει εγκατασταθεί στα δημόσια νοσοκομεία το σύστημα μηχανοργάνωσης και διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, αλλιώς ο ίδιος δεν έχει θέση στο «δημόσιο σύστημα Υγείας».

Μείωση 58% των ογκολογικών κρεβατιών

Ο Ανδρέας Λοβέρδος παραβρέθηκε στην ορκωμοσία έξι μόνιμων νοσηλευτριών στο ογκολογικό νοσοκομείο των «Αγίων Αναργύρων» και παρουσίασε αυτή την εκδήλωση ως απόδειξη ενάντια στην προπαγάνδα ότι θα απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι. Ομως, ακόμα και η κατάσταση στο παραπάνω νοσοκομείο διαψεύδει τον ισχυρισμό του υπουργού, καθώς 24 επικουρικοί νοσηλευτές και 11 επικουρικοί γιατροί θα απολυθούν μόλις τελειώσουν οι συμβάσεις τους. Συνολικά, οι άμεσες ανάγκες του νοσοκομείου «Αγίων Αναργύρων» για το νοσηλευτικό προσωπικό ξεπερνούν τα 100 άτομα, ενώ η κυβέρνηση επαίρεται για την ορκωμοσία των έξι νοσηλευτών.

Το νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» ανακατασκευάστηκε μετά το σεισμό του 1999. Η ανακατασκευή οδήγησε και στη μείωση των ογκολογικών κρεβατιών σε σχέση με την πρόβλεψη του αρχικού οργανισμού. Με βάση τον παλιό οργανισμό του νοσοκομείου, έπρεπε να υπάρχουν 300 ογκολογικά κρεβάτια, αλλά τελικά αναπτύχθηκαν 170 κρεβάτια. Μετά το σεισμό του 1999 έγινε επανασχεδιασμός, σύμφωνα με τον οποίο τα ογκολογικά κρεβάτια θα είναι 127 σε σύνολο 351 κλίνες. Προκύπτει δηλαδή ότι μέσα απ' την ανακατασκευή μειώνονται κατά 58% τα ογκολογικά κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ μέχρι το 1999 αναπτύχθηκαν 169 κρεβάτια. Μέχρι τώρα είναι καλυμμένο μόνο το 40% των νοσηλευτών, ενώ για την άμεση λειτουργία του νοσοκομείου απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον 100 νοσηλευτών.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε ο «Ρ», οι καρκινοπαθείς άρρωστοι υποχρεώνονται να πληρώνουν μέχρι και 300 ευρώ για την εξομοίωση και το σχεδιασμό των ακτινοβολιών, καθώς οι παραπάνω εξετάσεις δεν είναι κοστολογημένες και έτσι δεν καλύπτονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ