Κυριακή 7 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αυξάνονται ο πλούτος και η φτώχεια
  • Νέα σχέδια για εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων
  • Πλήγμα στο λαϊκό εισόδημα η αύξηση στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης

Από πρόσφατη διαδήλωση των κομμουνιστών στο Λένινγκραντ ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική
Από πρόσφατη διαδήλωση των κομμουνιστών στο Λένινγκραντ ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική
Το 1/3 του πλούτου της Ρωσίας καταλήγει στα χέρια του 10% πλουσιότερων Ρώσων, ενώ αντίθετα στο φτωχότερο 10% των Ρώσων καταλήγει μόλις το 1,9%, σύμφωνα με την κρατική στατιστική υπηρεσία της Ρωσίας. Την ίδια ώρα, ανεξάρτητοι ερευνητές θεωρούν κάλπικη την επίσημη στατιστική, εκτιμώντας πως η αντίθεση της φτώχειας και του πλούτου στη σημερινή Ρωσία είναι διπλάσια από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. «Στην πραγματικότητα το 30% του πλούτου το καρπώνεται μόλις το 1% του πληθυσμού», σημειώνει ο Α. Σεβιακόφ, διευθυντής του Ινστιτούτου κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ακόρεστη η δίψα για κέρδη

Υπολογίζεται μάλιστα πως οι πιο ευκατάστατοι Ρώσοι αυξάνουν την ατομική περιουσία τους κάθε χρόνο σε ποσοστά από 70 έως 90%, κατά μέσο όρο. Η «δίψα» των καπιταλιστών για κέρδη είναι ακόρεστη. Ετσι η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ» δημοσίευσε το προσχέδιο του νέου «εργασιακού κώδικα», που ετοίμασε η Ενωση Βιομηχάνων κι Επιχειρηματιών Ρωσίας, πρόεδρος της οποίας είναι σήμερα ο δισεκατομμυριούχος Μ. Πρόχοροφ. Στο προσχέδιο προβλέπεται το δικαίωμα στον εργοδότη να μπορεί να παρατείνει την εργάσιμη βδομάδα των εργαζομένων που απασχολεί έως 60 ώρες, χωρίς μάλιστα την αύξηση των αποδοχών. Ταυτόχρονα, η εργοδοσία επιδιώκει να μειώσει στον ένα μήνα (από δύο) το χρόνο υποχρεωτικής προειδοποίησης της απόλυσης, που επίσης θα γίνεται ευκολότερη για τον εργοδότη.

Ο Πρόχοροφ, για να υπερασπιστεί τις προτάσεις του ανέφερε παραδείγματα από χώρες της Δύσης, όπου οι εργάτες δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα, για να υποστηρίξει την αναγκαιότητα και στη Ρωσία «ν' ανέβει η παραγωγικότητα της εργασίας», μέσω της αύξησης των ωρών που θα εργάζονται οι εργαζόμενοι.

Για «επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα» έκανε λόγο ο Ι. Κοβαλτσούκ, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργασίας της Ρωσίας, όπου έχουν ενταχθεί μια σειρά αγωνιστικά συνδικάτα που έχουν αποχωρήσει από τη φιλοκυβερνητική και εργοδοτική «Ομοσπονδία των ανεξάρτητων συνδικάτων της Ρωσίας».

Από τη μεριά του το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ) χαρακτήρισε «προγραμματικό στόχο της ρωσικής αστικής τάξης» το συγκεκριμένο προσχέδιο του «εργασιακού κώδικα» και κάλεσε τους εργαζόμενους σε αντίσταση.

Αυξήσεις - φωτιά για το λαϊκό εισόδημα

Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως εντός του 2010 ο αριθμός των Ρώσων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 700.000 άτομα, εξαιτίας της ανόδου των τιμών των ειδών διατροφής στη Ρωσία, ως αποτέλεσμα του φετινού καύσωνα και της ξηρασίας που έπληξαν την περασμένη άνοιξη και το καλοκαίρι τη Ρωσία. Αυτό υποστηρίζει η εφημερίδα «Βέντομαστι», βασιζόμενη στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και στα στοιχεία της ρωσικής υπηρεσίας στατιστικής, όπου φαίνεται αύξηση των τιμών των ειδών διατροφής (+8,4% τον Ιανουάριο - Σεπτέμβριο, έναντι 5,9% την ίδια περίοδο το 2009).

«Η ξηρασία είχε ως αποτέλεσμα ν' αυξηθούν οι τιμές στο σιτάρι, στο σιμιγδάλι, στο γάλα, στα αυγά και στα λαχανικά. Και είναι οι φτωχοί αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από τις αυξήσεις γιατί το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών τους αφορά την αγορά των προϊόντων αυτών», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Η φτώχεια έχει «νεανικό πρόσωπο»

Ετσι, ο αριθμός των Ρώσων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αναμένεται ν' αυξηθεί και να φθάσει τα 19,8 εκατομμύρια άτομα (το 13,6% του πληθυσμού). Μάλιστα, η φτώχεια στη Ρωσία έχει «νεανικό πρόσωπο». Ετσι υπολογίζεται πως το 23% των φτωχών της Ρωσίας είναι παιδιά, το 25% νέοι έως 30 χρόνων και το 39% από 30 έως 60 χρόνων.

Πάνω από το 50% των εργαζομένων παίρνει σήμερα μισθούς κάτω των 13 χιλιάδων ρουβλίων (δηλαδή κάτω από 300 ευρώ), ενώ το 60% των ρωσικών οικογενειών με 3 και πάνω παιδιά ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Κι αυτά σε μια χώρα που βρίσκεται στην 3η θέση του «καταλόγου» με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο κι όπου φέτος αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ της κατά 4,5%.


Ι.Π.-Ε.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ