Σάββατο 6 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΚΙΝΑ
Νέος γύρος οικονομικών συμφωνιών

Οι πρόεδροι της Κίνας και της Γαλλίας
Οι πρόεδροι της Κίνας και της Γαλλίας
ΠΑΡΙΣΙ.--

Με την υπογραφή στην έδρα του γαλλικού ΣΕΒ (MEDEF) άλλων δεκαπέντε συμφωνιών μεταξύ γαλλικών και κινεζικών εταιρειών σε, εννοείται, εορταστική ατμόσφαιρα (για τις επιχειρήσεις και όχι για τους εργαζόμενους, φυσικά) ολοκλήρωσε την παρουσία του στη γαλλική πρωτεύουσα ο Κινέζος Πρόεδρος ο οποίος πλέον κατηφόρησε προς τη Γαλλική Ριβιέρα. Μετά τις συμφωνίες ύψους περίπου 16 δισεκατομμυρίων ευρώ που υπογράφτηκαν την Πέμπτη, χτες, ακολούθησε ένας νέος γύρος δισεκατομμυρίων που αφορά κυρίως εταιρείες τηλεπικοινωνιών και κινητής τηλεφωνίας, ασφαλιστικές και επενδυτικές εταιρείες, επιχειρήσεις «οικονομικής ανάπτυξης» και όλα τα συναφή.

Πιο συγκεκριμένα, χτες, υπογράφτηκαν συμφωνίες ανάμεσα στη γαλλική εταιρεία Alcatel Lucent και China Mobile, China Telecom και China Unicom, ενώ με τις αντίστοιχες κινεζικές εταιρείες υπέγραψαν συμφωνίες οι γαλλικές Rolls Royce Civil Nuclear SAS, Genopoli, Alstom Power Systems, Vallourec, Erasteel και η κινεζο-γαλλική εταιρεία οικονομικής ανάπτυξης Chateauroux. Λεπτομέρειες για τις εν λόγω συμφωνίες δεν έγιναν γνωστές, πλην του ότι αγγίζουν την αξία των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αλλωστε, το «βαρύ πυροβολικό» είχε προηγηθεί την Πέμπτη, όταν υπογράφτηκαν συμφωνίες ανάμεσα στην πυρηνικής τεχνολογίας Areva και τις κινεζικές αντίστοιχες CGNPC και CNCC για μεταφορά 20.000 τόνων ουρανίου σε εγκαταστάσεις της πρώτης στον Νίγηρα και για κατασκευή εργοστασίου διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων στην Κίνα με τη δεύτερη. Επίσης, η Total υπέγραψε για να κατασκευάσει εργοστάσιο επεξεργασίας του άνθρακα και μετατροπής του σε πετροχημικά παράγωγα, στην εσωτερική Μογγολία, έναντι 2 - 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ κινεζικές αεροπορικές εταιρείες παρήγγειλαν 102 Airbus. Είναι προφανές ότι με τις συμφωνίες αυτές το γαλλικό κεφάλαιο «παίρνει» μια μεγάλη ανάσα σε συνθήκες πιεστικές λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, ενώ η Κίνα ενισχύει το ρόλο της στις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, γεγονός που αναμφιβόλως θα πυροδοτήσει σειρά ενδο-ιμπεριαλιστικών διαγκωνισμών.

Μετά τις «μπίζνες» η «υψηλή πολιτική»

Από χτες το μεσημέρι, ο Χου Ζιντάο βρίσκεται στη Γαλλική Ριβιέρα, όπου το βράδυ επρόκειτο να συναντηθεί, εκ νέου, με τον Γάλλο ομόλογό του. Σε αυτήν τη συνάντηση, αναμενόταν να κυριαρχήσει η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της G20, στις 12 Νοέμβρη στη Σεούλ, όπου η Γαλλία θα αναλάβει την προεδρία. Ο Νικολά Σαρκοζί έχει, επανειλημμένως, αναφερθεί στα φιλόδοξα σχέδιά του για «μεταρρύθμιση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος» και για «επαναθεμελίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης», χωρίς, όμως, να έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς προτίθεται να κάνει. Εντούτοις, θεωρούνταν βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να εκμαιεύσει την υποστήριξη του Πεκίνου στα σχέδια αυτά.

Πριν αναχωρήσει από το Παρίσι, ο Ζιντάο είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν και με τον πρώην Πρόεδρο Ζακ Σιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ