Σάββατο 6 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ
Ζητά Υγεία δωρεάν για όλους

Με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών συναντήθηκε χτες ο υπουργός Υγείας

Κατάργηση όλων των πληρωμών στα νοσοκομεία, πλήρη ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη όσων δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία. Αυτά τα αιτήματα που προστατεύουν τα δικαιώματα και του λαού και των εργαζομένων του χώρου, έθεσε στον υπουργό Εργασίας ο εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ, στη διάρκεια χτεσινής συνάντησης με την Ομοσπονδία.

Με μόνιμη επωδό «πού θα βρεθούν τα λεφτά;» (και χωρίς βέβαια να εξηγήσει γιατί η κυβέρνηση βρίσκει πάντα λεφτά για το μεγάλο κεφάλαιο), ο Ανδρ. Λοβέρδος ανέδειξε ξανά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μειώνει συνεχώς τις κρατικές δαπάνες για την Υγεία. Ενώ η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ, από τη μεριά της, έθεσε περιορισμένα ζητήματα για τα νοσοκομεία και όχι συνολικά τα θέματα της Υγείας που απασχολούν τις λαϊκές οικογένειες.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι το 2011 οι λειτουργικές δαπάνες (δηλαδή για υλικά και φάρμακα) των νοσοκομείων θα περιοριστούν στα 2,35 δισ. ευρώ, όταν οι διοικητές των νοσοκομείων - ακόμα και με βάση και τις υποδείξεις της κυβέρνησης για δραστικούς περιορισμούς - συνέταξαν προϋπολογισμούς που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το 2010 είχαν προϋπολογιστεί 2,5 δισ. ευρώ και αναμένεται μέχρι το τέλος του 2010 να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι θα καταφέρει να εξοικονομήσει αυτές τις περικοπές απ' τις εκπτώσεις των προμηθευτών μέχρι 20% που θα ζητήσει αφού θα τους δώσει «ζεστό χρήμα» 1,8 δισ. ευρώ για τα χρέη.

Απαντώντας στο ερώτημα αν θα αυξηθεί το εισιτήριο των 3 ευρώ σε 10 ευρώ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι δεν έχει πει τίποτε. Ωστόσο, όμως, είναι γεγονός ότι το θέμα αυτό τέθηκε ως σκέψη ακόμα και στη συνάντηση που είχε πριν ένα μήνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ. Αναφερόμενος στην ένταξη του «ΙΚΑ στο ΕΣΥ», ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι θα εφαρμοστεί πιλοτικά στις Περιφέρειες της Κρήτης και της Μακεδονίας. Είπε ότι, προς το παρόν, δε θα γίνει ένταξη του Νοσοκομείου Παπαδημητρίου στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί στο πιλοτικό πρόγραμμα, γιατί είναι εκτός των δύο περιφερειών που θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα.

Τέλος, ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος ως υπουργός Υγείας δε θα υπογράψει κανένα Προεδρικό Διάταγμα μεταφοράς νοσοκομείων σε αιρετούς μετά την καλλικρατική δομή της χώρας, προσπαθώντας να κρύψει πως βασική επιδίωξη του «Καλλικράτη» είναι η πλήρης διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα των υπηρεσιών Υγείας και να στρώσει το έδαφος για την απόλυτη κυριαρχία των μονοπωλίων του κλάδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ