Τρίτη 2 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Υπερψηφίζουν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.

Καταψήφισε το ΚΚΕ που ζητά Φάρμακο δωρεάν και με επιστημονικά κριτήρια για όλους

Η κυβέρνηση, με πρόσχημα τη διαφάνεια στο χώρο του φαρμάκου, θωρακίζει τα κέρδη των πολυεθνικών και μεταφέρει τα οικονομικά βάρη στις πλάτες των ασφαλισμένων. Την πραγματικότητα αυτή κατήγγειλε χτες το ΚΚΕ, καταψηφίζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και αποκαλύπτοντας την κυβερνητική υποκρισία. Εκτός από το ΠΑΣΟΚ υπέρμαχοι των κερδών των πολυεθνικών αναδείχθηκαν η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ., υπερψηφίζοντας πανηγυρικά το νομοθέτημα.

«Ισοτιμία μπροστά στην αρρώστια. Δωρεάν φάρμακο με επιστημονικά κριτήρια» ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Παπακωνσταντίνου, απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που όπως είπε «συσκοτίζει ολόκληρη την αλήθεια για την φαρμακευτική αγορά». Τόνισε ότι το κυβερνητικό νομοθέτημα είναι «πλήρως συμβατό και συντονισμένο με τις αξιώσεις των πολυεθνικών του φαρμάκου», αφού «προστατεύει την προκλητική κερδοφορία τους» και κάνει «ανακατανομή υπέρ των μεγάλων και "έντιμων" μεγαλομετόχων». Θύμισε χαρακτηριστικά πως σήμερα «μια εταιρεία κατέχει το 28% των συνολικών κερδών του φαρμάκου» και «20 εταιρίες ελέγχουν το 80% της αγοράς», επισημαίνοντας ότι «οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεν αφορούν τους μεγάλους παίκτες», αντίθετα όπως παραδέχονται οι φορείς τους «ελαττώνει το διοικητικό βάρος και την επιβάρυνση των επιχειρήσεων».

Αναφερόμενος στον πραγματικό στόχο του νομοσχεδίου είπε πως προσπαθεί «να περικόψει την κρατική και εργοδοτική δαπάνη με ταυτόχρονη μετακύλισή της στους ασφαλισμένους». Θύμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια «300 κατηγορίες φαρμάκων αφαιρέθηκαν από την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων», ενώ την ίδια στιγμή «οι φαρμακευτικές πληρωμές αυξήθηκαν κατά 225%», πράγμα που σημαίνει «απίστευτα κέρδη και υπερκέρδη». Με τις ρυθμίσεις του προτεινόμενου νόμου ο Ν. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι «η φαρμακευτική αγωγή θα ρυθμίζεται με βάση το φθηνό φάρμακο και όχι το κατάλληλο», απαιτώντας να υπάρχουν «αμιγώς επιστημονικά, φαρμακευτικά κριτήρια», έτσι ώστε «κανένας ασθενής να μη στερηθεί τη φαρμακευτική κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων». Συνολικά ζήτησε την κατάργηση όλων των επιβαρύνσεων για ιατρικές πράξεις, τονίζοντας ότι το κόστος μπορεί να καλυφθεί από την «αύξηση του φορολογικού συντελεστή των κερδών των φαρμακευτικών επιχειρήσεων».

Ειδικά για τον ...εκσυγχρονισμό που προτάσσει η κυβέρνηση ο Ν. Παπακωνσταντίνου σχολίασε πως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί ένα «οργανωτικό λειτουργικό εργαλείο αυτής της κυβερνητικής πολιτικής, της πολιτικής οφέλους - ανταποδοτικότητας», τονίζοντας ότι «πρέπει να γίνει έλεγχος και να καταργηθεί το ...εμπορικό μυστικό των φαρμακευτικών εταιρειών για τις πληρωμές σε γιατρούς και κλινικές». Εκανε μάλιστα λόγο για «παραπλάνηση του λαού προκειμένου να ασχοληθεί με τον ξεχωριστό επίορκο γιατρό ή φαρμακοποιό» και όχι με αυτά που πραγματικά συμβαίνουν. Τέλος, τόνισε την ανάγκη για ενιαίο φορέα παραγωγής φαρμάκων στη χώρα.

Κριτική στο ΚΚΕ άσκησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Η. Θεοδωρίδης, λέγοντας πως «δεν καταλαβαίνω την στάση του ΚΚΕ», υποστηρίζοντας ότι διανύει «περίοδο μεταρρυθμιστικής αποστέωσης». Συνέχισε λέγοντας: «Είστε υπέρ της μείωσης των δαπανών που δεν πηγαίνουν στους πολίτες; Πρέπει να το σταματήσουμε αυτό; 'Η θεωρείτε τη διαφθορά καταλύτη επαναστατικών εξελίξεων και λέτε αφήστε την χώρα να πάει στο βούρκο;». Πρόσθεσε ότι «δεν θέλετε να τα βάλετε με αυτές τις συντεχνίες», υποστηρίζοντας ότι «παρασιτικό κεφάλαιο και συντεχνίες δεν μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν».

«Από τα 60 νομοσχέδια που φέρατε αυτό θα είναι το 31ο που θα ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία», ξεκαθάρισε με την τοποθέτησή του ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Βαγιωνάς, παρατηρώντας πως «το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει το υγειονομικό υλικό» και ζητώντας «η κοστολόγηση όλων να γίνεται στο υπουργείο Υγείας» και όχι «με διαγωνισμούς κατά νοσοκομείο». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε και η εισηγήτρια του ΛΑ.Ο.Σ. Ο. Παπανδρέου. Το νομοσχέδιο καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ