Κυριακή 31 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ 2013 - 2020
Ερχεται αντιαγροτική καταιγίδα

Προτάσεις δραστικής περικοπής των επιδοτήσεων και εξοστρακισμού των φτωχών και μικρών αγροτών ετοιμάζει η Κομισιόν

Νέες αρνητικές προτάσεις σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς πρόκειται να ξεφουρνίσει η Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, αμέσως μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφεύγουν αυτό το διάστημα να θίξουν το θέμα και να αναφερθούν στο τι μέλλει γενέσθαι, προκειμένου να αποφύγουν πρόσθετες εκλογικές απώλειες στις 7 και 14 του Νοέμβρη. Η κυβέρνηση προπαγανδίζει ήδη την κοινωνική διαβούλευση για την ΚΑΠ μετά το 2013, χωρίς να θίγει την ουσία του προβλήματος και διαλαλεί επίσης ότι θα δοθεί διαπραγματευτική μάχη για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών. Αυτό όμως είναι πολιτική εξαπάτησης και κοροϊδίας της αγροτιάς.

Η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ, που θα ισχύσει από το 2013, θα βασιστεί στα όσα αρνητικά έχουν συμφωνήσει στις Βρυξέλλες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας, της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», καθώς και των αποφάσεων του «ελέγχου υγείας» της νέας ΚΑΠ, που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Πρόκειται για αποφάσεις και σχεδιασμούς που αφορούν αποκλειστικά στα συμφέροντα των ευρωμονοπωλίων και εξυπηρετούν τις επιδιώξεις τους στην αρένα του ανελέητου ανταγωνισμού της παγκόσμιας αγοράς. Κι από αυτή την πολιτική η φτωχομεσαία αγροτιά μέχρι τώρα βγαίνει μόνο ζημιωμένη και στο εξής θα βγει ακόμα πιο χαμένη.

Η Κομισιόν πρόκειται να ανακοινώσει στις 17 του Νοέμβρη τις προτάσεις της για τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ και όλα δείχνουν ότι θα είναι ακόμα χειρότερες από όλες τις προηγούμενες. Είναι σίγουρο επίσης ότι οι φτωχομεσαίοι Ελληνες αγρότες θα χάσουν ακόμα πιο πολλά από την αναθεώρηση της ΚΑΠ για το 2013 - 2020 και θα οδηγηθούν μια ώρα αρχύτερα στη φτώχεια και στο ξεκλήρισμα. Είναι σίγουρο ακόμα ότι οι πόροι του κοινοτικού προϋπολογισμού για τη γεωργία και τις αγροτικές επιδοτήσεις θα μειωθούν. Το σχετικό ευρωπαζάρι θα γίνει στο πόσο θα μειωθούν.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Κομισιόν έχει επεξεργαστεί και θα ανακοινώσει τρία σενάρια. Το ένα είναι να μείνει η κατάσταση ως έχει. Το άλλο είναι να κοπούν τελείως οι αγροτικές επιδοτήσεις. Αυτά τα δύο σενάρια είναι προφανές ότι δε θα γίνουν πράξη. Το σενάριο που φαίνεται ότι θα γίνει πράξη λέγεται «στοχευμένες - ισορροπημένες και βιώσιμες επιδοτήσεις». Με βάση αυτό το σενάριο, φαίνεται ότι δε θα καθιερωθεί το μοντέλο του «flat rate» (φλατ ρέιτ) που αρχικά προωθούνταν ως το βασικό και το οποίο σημαίνει ίδια ενίσχυση ανά εκτάριο για όλη την ΕΕ, αλλά το «basic rate» (μπέισικ ρέιτ) που σημαίνει βασική ενίσχυση ανά εκτάριο σε κάθε χώρα της ΕΕ. Στην ουσία το σενάριο αυτό είναι μια μικρή παραλλαγή του φλατ ρέιτ. Γιατί βασικά προτείνει να μην υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στα δικαιώματα των ενισχύσεων ανά εκτάριο ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Προτείνει, με άλλα λόγια, να καθιερωθούν περιφερειοποιημένες - αποδεσμευμένες στρεμματικές ενισχύσεις ανά χώρα, όπου θα καθιερωθεί ένα βασικό δικαίωμα ανά εκτάριο, ίσης χρηματικής αξίας, ανεξαρτήτως καλλιέργειας και αξίας δικαιωμάτων επιδότησης που έχουν τώρα οι αγροτοκτηνοτρόφοι.

Πολλαπλώς χαμένοι

Αν γίνει αυτό το σενάριο πράξη, για την αγροτιά της Ελλάδας τα πράγματα θα είναι δύο φορές χειρότερα. Το σενάριο αυτό λέει ότι πρέπει: «Να εξασφαλιστεί στους γεωργούς όλων των χωρών ένα ελάχιστο ποσοστό του μέσου ποσοστού επιδότησης της ΕΕ», το οποίο σήμερα σε επίπεδο ΕΕ είναι περίπου 250 ευρώ ανά εκτάριο ή 25 ευρώ το στρέμμα. Με άλλα λόγια, φαίνεται πως τα δικαιώματα ανά εκτάριο θα συγκλίνουν στα 250 ευρώ που είναι ο μέσος όρος. Ομως, επειδή θα υπάρξουν σίγουρα και περικοπές δεν αποκλείεται ο μέσος όρος να κατέβει και στα 200 ευρώ το εκτάριο και οι νέες περιφερειοποιημένες επιδοτήσεις να συγκλίνουν εκεί. Ετσι, με βάση το μέσο όρο που θα χρησιμοποιήσει τελικά η Κομισιόν και σε συνδυασμό με την αξία των ιστορικών δικαιωμάτων ανά χώρα, την αξία της γης ανά χώρα, τις μονάδες ανθρώπινης εργασίας ανά χώρα και διάφορες άλλες παραμέτρους, θα καθοριστεί το βασικό δικαίωμα ανά εκτάριο σε κάθε χώρα της ΕΕ, για μετά το 2013.

Με βάση αυτό το σενάριο, όπως αναφέρουν γνωρίζοντες το θέμα, η Ελλάδα θα είναι στις πιο χαμένες χώρες της ΕΕ. Για την Ελλάδα το 2009 το μέσο δικαίωμα ενιαίας ενίσχυσης εμφανίζεται να είναι 483 ευρώ το εκτάριο και αν ισχύσει αυτό το σενάριο, το βασικό δικαίωμα ανά εκτάριο μπορεί να γίνει μετά το 2013, όπως εκτιμάται, 250 - 300 ευρώ και στην καλύτερη περίπτωση όχι πάνω από 350 ευρώ. Δηλαδή, θα χαθεί από χέρι το 1/3 των επιδοτήσεων περίπου. Από την άλλη η Πολωνία, για παράδειγμα, που εμφανίζεται να έχει το 2009 μέσο δικαίωμα ενιαίας ενίσχυσης 55 ευρώ το εκτάριο, με την επικείμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ, μπορεί να ανέβει στα 150 ευρώ το εκτάριο.

Αξίζει επίσης ν' αναφερθεί ότι το σενάριο της βασικής ενίσχυσης δεν επηρεάζει, για παράδειγμα, τη Γερμανία, όπου το μέσο δικαίωμα ανά εκτάριο εμφανίζεται να είναι 298 ευρώ, καθώς και τη Γαλλία, όπου το μέσο δικαίωμα εμφανίζεται να είναι 280 ευρώ το εκτάριο. Αυτές οι δύο χώρες εισπράττουν τη μερίδα του λέοντος των αγροτικών επιδοτήσεων σε επίπεδο ΕΕ, με ποσοστό 20,4% η Γαλλία και 13,7% η Γερμανία. Ομως, η Ελλάδα εισπράττει τη μικρότερη ενίσχυση ανά αγροτική εκμετάλλευση, που κατά μέσο όρο είναι 3.000 ευρώ περίπου, λόγω του κατακερματισμένου και μικρού κλήρου και τα σχέδια της Κομισιόν θα είναι απολύτως καταστροφικά.

Η πράσινη «μάσκα»

Στο σενάριο της βασικής ενίσχυσης προβλέπεται και η προσθήκη «πράσινων επιδοτήσεων», που θα συνδέονται με δράσεις, όπως, μόνιμα βοσκοτόπια, πράσινη κάλυψη, αμειψισπορά και οικολογική αγρανάπαυση. Αλλά τα χρήματα για τις «πράσινες επιδοτήσεις» πρόκειται να κοπούν από τα λεφτά που προορίζονται για τις άμεσες ενισχύσεις, ή αλλιώς τα δικαιώματα των επιδοτήσεων. Επίσης, προβλέπονται προαιρετικές επιδοτήσεις για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, αλλά με διαφορετικά πλέον κριτήρια ορισμού τους, όπου θα υπάρχει μια συγχρηματοδότηση ΕΕ και κράτους - μέλους, και εδώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν τα χρήματα αυτά θα δοθούν από τον πρώτο ή τον δεύτερο πυλώνα. Αν δοθούν από τον πρώτο πυλώνα, η χασούρα για τις επιδοτήσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Επιπρόσθετα, προτείνεται να δίνονται και επιδοτήσεις στο πλαίσιο του άρθρου 68 του «ελέγχου υγείας» της νέας ΚΑΠ, δηλαδή ποιοτικές ενισχύσεις, αλλά αυτά τα χρήματα πάλι θα εξοικονομηθούν από τις άμεσες ενισχύσεις, δηλαδή από τις επιδοτήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων, όπως γίνεται και μέχρι τώρα.

Το παραμύθι των «ενεργών αγροτών»

Στα έγγραφα της Κομισιόν που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρεται επίσης ότι οι όποιες επιδοτήσεις θα δίνονται από το 2013 (δηλαδή η βασική πετσοκομμένη ενίσχυση), θα αφορούν «ενεργούς αγρότες». Η διατύπωση αυτή είναι προκλητική και υποκριτική γιατί η ίδια η ΕΕ με την αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2003 και με την αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή, εξανάγκασε την αγροτιά να συρρικνώσει την παραγωγή, ενώ επιδοτούσε και επιδοτεί την αγρανάπαυση. Δηλαδή, αφού πρώτα η ΕΕ αποδέσμευσε τις επιδοτήσεις από την παραγωγή και τις μείωσε δραστικά και αφού πέταξε εκτός παραγωγής χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες, έρχεται τώρα να πει ότι οι μη ενεργοί αγρότες δε θα επιδοτούνται. Αυτό αποτελεί σκέτη πρόκληση. Υπάρχουν δυστυχώς κραυγαλέα παραδείγματα: Η ΕΕ, η αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2003 και τα όσα συμφώνησαν στις Βρυξέλλες, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εξώθησαν τους καπνοπαραγωγούς στο να σταματήσουν να παράγουν, ενώ από φέτος τους κόβεται κιόλας το 50% της επιδότησης! Τι θα γίνει, για παράδειγμα, μετά το 2013 για τους καπνοπαραγωγούς; Θα τους κοπεί ολόκληρη η επιδότηση; Αυτή η πολιτική αποτελεί ντροπή. Ομως, κάποιοι δεν ξέρουν τι θα πει ντροπή και δε δίνουν δεκάρα για τα συμφέροντα της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Τρανταχό παράδειγμα αποτελεί η υποτακτική «πρασινογάλαζη» διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία έσπευσε ήδη με ανακοίνωσή της να χαρακτηρίσει θετικές τις προθέσεις της Κομισιόν να επιδοτούνται μόνο οι «ενεργοί αγρότες». Είναι οι ίδιοι που το 2003 έσπευσαν να χαιρετίσουν την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ, που επέφερε μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην αγροτιά, στο αγροτικό εισόδημα και στην αγροτική παραγωγή.

Αντίσταση και πάλη

Τη φτωχομεσαία αγροτιά την περιμένουν μαύρες μέρες. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση και σ' αυτές τις εξελίξεις, η φτωχομεσαία αγροτιά καλείται ν' αντιδράσει, ν' αγωνιστεί, να συντονιστεί. Να αγωνιστεί ενάντια στη βάρβαρη αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Να αγωνιστεί ενάντια στην ολέθρια πολιτική του μνημονίου. Να συντονιστεί σε ένα κοινό μέτωπο πάλης με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την απόκρουση και την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής - φιλολαϊκής πολιτικής. Ενόψει των νέων αρνητικών μέτρων της αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ, η φτωχομεσαία αγροτιά καλείται να προετοιμαστεί για σκληρούς και επίπονους αγώνες. Και ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών καλείται να ενισχύσει τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ, για να έχει ένα ακόμα στήριγμα στον αγώνα της και να ενισχύσει τη μόνη δύναμη αντίστασης και πάλης ενάντια στην ακολουθούμενη αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική. Γιατί οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι - Πράσινοι θα εφαρμόσουν κατά γράμμα, μέσω του «Καλλικράτη», τα όσα αρνητικά έχουν προσχεδιάσει ΕΕ, Κομισιόν και μονοπώλια σε βάρος της αγροτιάς.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ