Τρίτη 19 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΣΕ-ΙΚΑ
Στα ύψη η εισφοροδιαφυγή, στον πάτο οι συντάξεις

Τα προβλήματα της Ασφάλισης είναι πολιτικά, όχι λογιστικά τόνισε ο Κ. Ζιώγας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Στην πείνα καταδικάζει τους συνταξιούχους η αντεργατική πολιτική
Στην πείνα καταδικάζει τους συνταξιούχους η αντεργατική πολιτική
Να λειτουργήσει το ΙΚΑ - ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός της χώρας - κατά το πρότυπο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και να τις ανταγωνιστεί δημιουργώντας προαιρετικά ασφαλιστικά προγράμματα, αλλά και να συγκροτηθούν ευρύτερα Επαγγελματικά Ταμεία. Αυτό είναι το πρότυπο του ΙΚΑ και γενικά της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης που παρουσίασε ο διοικητής του Ρ. Σπυρόπουλος, μιλώντας χτες στο 20ό Συνέδριο της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ. Οι δηλώσεις του έρχονται να συμπληρώσουν ανάλογου περιεχομένου δηλώσεις της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Λ. Κατσέλη, η οποία θεωρεί το ασφαλιστικό κεφάλαιο εταίρο και πυλώνα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ετσι η κυβέρνηση αφού με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο κατακρεούργησε τις συντάξεις και τα Ταμεία, έρχεται τώρα να στρώσει το χαλί στο ασφαλιστικό κεφάλαιο, δείχνοντας το δρόμο «ανάπτυξης» της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτό μαρτυρούν άλλωστε και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο των εργαζομένων, σύμφωνα με τα οποία:

  • Ενας στους οκτώ συνταξιούχους του ΙΚΑ (το 77,8%), λαμβάνουν κύρια σύνταξη κάτω από τα 750 ευρώ.
  • Τα χρέη του Δημοσίου προς το ΙΚΑ ανέρχονται στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Οι βεβαιωμένες οφειλές των επιχειρήσεων που δεν αποδίδονται ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ.
  • Οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις στον Οργανισμό έφτασαν τις 7.000, εκ των οποίων 4.000 διοικητικοί και οι υπόλοιπες σε υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό.

Και όμως η κυβέρνηση μιλάει για αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, αφήνοντας χωρίς προσωπικό τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και «εξαντλεί» τη δράση της σε αλλεπάλληλες χαριστικές ρυθμίσεις προς τις επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι τα προβλήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι πολιτικά και όχι λογιστικά, όπως χαρακτηριστικά τόνισε στο συνέδριο, μιλώντας εκ μέρους του Κόμματος ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ. Το ΚΚΕ, σημείωσε, έχει διατυπώσει θέσεις για τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και ειδικότερα για τα λειτουργικά προβλήματα του ΙΚΑ, την ανάγκη πλήρους κάλυψης του Οργανισμού σε προσωπικό, την εισφοροδιαφυγή και την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών. Ωστόσο, η επιλογή της κυβέρνησης και συνολικά της ΕΕ να περικόψουν συντάξεις, να αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να μειώσουν τις κοινωνικές παροχές και ειδικά τις παροχές Υγείας δε συνδέεται με την οικονομική βιωσιμότητα που επικαλούνται, αλλά είναι ζήτημα στρατηγικής επιλογής προς όφελος του κεφαλαίου. Αυτό επιβεβαιώνεται περίτρανα με τη γενική αύξηση των ορίων ηλικίας σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία, όπου δεν αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εισφοροδιαφυγής.

Ενότητα και αλληλεγγύη της εργατιάς

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπογράμμισε το ρόλο των υπαλλήλων του ΙΚΑ και γενικά των δημοσίων υπαλλήλων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «ώρα ευθύνης για όλους». Τους κάλεσε να σταθούν δίπλα στους εργαζόμενους συναδέλφους τους που δοκιμάζονται από την αντιασφαλιστική επίθεση. Να βοηθήσουν το ταξικό εργατικό κίνημα, αποκαλύπτοντας τους αντεργατικούς σχεδιασμούς, να «τροφοδοτούν» τα συνδικάτα με συγκεκριμένα στοιχεία για τη ληστεία που γίνεται από τις επιχειρήσεις και κάλεσε σε απειθαρχία και ανυπακοή απέναντι στους αντεργατικούς νόμους. Οπως σημείωσε, θα είχε τεράστιο αντίκτυπο αν οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να καλέσουν τους εργαζόμενους να σφραγιστούν τα βιβλιάρια ασθενείας ανέργων και υποαπασχολούμενων οι οποίοι δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτός - είπε - είναι ένας ακόμα τρόπος να σφυρηλατηθεί η ενότητα της εργατικής τάξης, η αλληλεγγύη της και να χτυπηθεί η προσπάθεια διαχωρισμού της σε ρετιρέ και άλλους.

Η θέση αυτή για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων, προφανώς ενόχλησε τον Ρ. Σπυρόπουλο, ο οποίος διαστρεβλώνοντάς την, μίλησε για ενίσχυση της εισφοροδιαφυγής. Αυτά τα λένε εκπρόσωποι μιας πολιτικής που δικαιώνουν την εισφοροδιαφυγή του κεφαλαίου με τις γνωστές χαριστικές ρυθμίσεις. Τη στήριξη στην αντεργατική πολιτική παρείχε και ο εκπρόσωπος της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ Β. Μουτάφης, ο οποίος παρέπεμψε σε μέτρα υπέρ των εργαζομένων, αφού «ξεπεράσουμε» το μνημόνιο. Δηλαδή μετά την εφαρμογή του!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικοινωνιακά τρικ πριν την επίθεση(2012-10-13 00:00:00.0)
Επίθεση διαρκείας(2006-11-01 00:00:00.0)
Φουσκώνει την εισφοροδιαφυγή(2006-05-20 00:00:00.0)
ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ(1999-07-07 00:00:00.0)
Πανστρατιά για την ασφάλιση(1997-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ