Τρίτη 12 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέο κύμα εθνικοποιήσεων

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προχωρά στην εθνικοποίηση ενός μεγάλου αμερικανικού εργοστάσιου λιπασμάτων, θυγατρικής εταιρείας ιταλικού ομίλου και μιας εταιρείας παραγωγής λιπαντικών, συνεχίζοντας την πολιτική των εθνικοποιήσεων που έχει ενταθεί μάλιστα μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτέμβρη, ειδικά όσον αφορά την ανακατανομή γης, τη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος Τσάβες κατά την εβδομαδιαία εκπομπή του Αλό Πρεζιντέντε που μεταδόθηκε από μία μεγάλη αγροτική έκταση που είχε εθνικοποιηθεί προ διετίας ανακοίνωσε πως θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να απαλλοτριώνει μη χρησιμοποιούμενες αστικές γαίες και μη ολοκληρωμένα οικιστικές κατασκευές, σε μία προσπάθεια να επιταχύνει την κατασκευή νέων κατοικιών. Η έλλειψη κατοικίας, σε μία χώρα 28 εκατ. κατοίκων και με αύξοντα δημογραφικό ρυθμό, αποτελεί ένα από τα μείζονα προβλήματα που η κυβέρνηση Τσάβες πασχίζει να επιλύσει εδώ και μία δεκαετία.

Οσο για τις εθνικοποιήσεις εταιρειών η κυβέρνηση αναλαμβάνει τον έλεγχο του εργοστασίου Fertinitro, μιας μεγάλης μονάδας παραγωγής λιπασμάτων που ανήκει εν μέρει στην αμερικανική εταιρεία Koch and Saipem «SPMI.MI», θυγατρική της ιταλικής Eni «ENI.MI». Η κρατική εταιρεία πετροχημικών της Βενεζουέλας Pequiven κατέχει το 35% της Fertinitro, μία θυγατρική της Koch Industries το άλλο 35% και η Saipem το 20% ενώ 10% κατέχει η εγχώρια εταιρεία παραγωγής ζύθου και τροφίμων Polar. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και πρωτεργάτιδα της τεχνικής έλλειψης τροφίμων και του πολέμου κατά της κυβέρνησης, εταιρεία που ο Πρόεδρος Τσάβες έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που η εταιρεία συνεχίζει να αισχροκερδεί και να υπερτιμολογεί παρανόμως τα προϊόντα της θα προχωρήσει στην εθνικοποίησή της.

Επίσης, ο Πρόεδρος Τσάβες ανακοίνωσε πως εθνικοποιείται και η εταιρεία λιπαντικών Venoco, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής λιπαντικών αυτοκινήτων στη Βενεζουέλα.

«Απαλλοτριώστε την», ήταν το μήνυμα του Τσάβες, που εξέπεμπε. Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει εγκαλέσει τη Venoco για παραβίαση των όρων περί εμπορίου και για αδικαιολόγητες υπερτιμολογήσεις των προϊόντων της. Με την εθνικοποίηση της Venoco εθνικοποιούνται και οι θυγατρικές της Nacional de Grasas Lubricantes-CANGL και Aditivos de Orinoco η πιο γνωστή ως ADINOVEN.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ