Τρίτη 12 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Γενική απεργία και κλιμάκωση

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με μία ακόμη πανεθνική απεργία, οι Γάλλοι εργαζόμενοι απαντάνε σήμερα στην αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης Σαρκοζί. Παρά τις ασφυκτικές, όπως όλα δείχνουν, πιέσεις που άσκησε το Προεδρικό Μέγαρο στα μέλη της κυβερνητικής πτέρυγας στη Γερουσία, δεν ψηφίστηκαν τελικά όλα τα επίμαχα άρθρα, μέχρι χτες βράδυ. Μετά από ολονύκτια συνεδρίαση την Παρασκευή προς Σάββατο, η κυβερνητική πλειοψηφία της Γερουσίας ψήφισε την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια. Απομένουν, όμως, τα άρθρα που προβλέπουν αύξηση των χρόνων καταβολής εισφορών στα 41,6 χρόνια, κάτι που σημαίνει πρακτικά πολύ μεγαλύτερη αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, καθώς και τα άρθρα για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και την αύξηση της ηλικίας από τα 65 στα 67 χρόνια, για την καταβολή πλήρους σύνταξης ακόμη και αν δεν υπάρχουν τα αναγκαία χρόνια εισφορών.

Χτες, εκπρόσωπος της κυβέρνησης επέμενε ότι «δεν πρόκειται ν' αλλάξει τίποτε». Παρόλα αυτά, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση Σαρκοζί βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση πλέον. Προκειμένου να κάμψει την αντίδραση των εργαζομένων προσπάθησε να τους διασπάσει, προχωρώντας σε ξεχωριστές ανά κλάδους προτάσεις και σε επιμέρους τροποποιήσεις και προσπάθησε να αποτρέψει τη συμμετοχή στις εργατικές αντιδράσεις των μαθητών και φοιτητών, αποσύροντας προτάσεις για «εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις». Ολα απέτυχαν.

Σήμερα, η χώρα αναμένεται να παραλύσει σε όλους τους τομείς, ενώ οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με πολλούς βασικούς κλάδους, όπως οι σιδηροδρομικοί, οι εργαζόμενοι στις μεταφορές, στο Ταχυδρομείο, στην ενέργεια (αέριο και πετρέλαιο), στα λιμάνια, να έχουν, ήδη, ανακοινώσει 24ωρες κυλιόμενες απεργίες ή διαρκείας (στις περισσότερες περιπτώσεις με συντριπτική πλειοψηφία). Στο πλευρό των απεργών, σήμερα, στις εκατοντάδες συγκεντρώσεις, θα βρεθούν μαθητές και φοιτητές, καθώς, από την προηγούμενη εβδομάδα, πολλά σχολεία και σχολές βρίσκονται υπό κατάληψη με αίτημα την απόσυρση του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου.

Στην κρίσιμη αυτή στιγμή, φυσικά, δε λείπουν και οι λασπολογίες. Ετσι, μια σειρά από επιχειρηματικές ενώσεις, σε πληρωμένη καταχώρησή τους, σε αρκετά έντυπα, επιτίθενται κατά των λιμενεργατών στις δύο ενεργειακές αποβάθρες της Μασσαλίας, οι οποίοι απεργούν για το συνταξιοδοτικό και κατά σχεδίων ιδιωτικοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ