Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δωρεάν φάρμακο και υπηρεσίες Υγείας

Σε εξέλιξη βρίσκεται το τελευταίο διάστημα επιχείρηση της κυβέρνησης να ενοχοποιήσει τα λαϊκά στρώματα και γιατρούς για τις φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων. Αποπροσανατολίζει το λαό από την αιτία του προβλήματος, που είναι η παραγωγή και εμπορία του φαρμάκου από τα μονοπώλια, δηλαδή παράγεται όχι για να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα υγείας του λαού, αλλά ως εμπόρευμα για το κέρδος. Η προπαγάνδα για δήθεν χτύπημα της «σπατάλης» και της «ασυδοσίας» πάει να κρύψει ότι κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι το παραπέρα χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, η εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης της Υγείας και η ενίσχυση της δράσης των μονοπωλίων στο συγκεκριμένο τομέα, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η πολιτική της κυβέρνησης δε διακατέχεται από την «αγωνία» θεραπείας των ασθενών. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι ακριβό ή φτηνό φάρμακο, πρωτότυπο ή αντίγραφο, πολύ ή λίγο στη δοσολογία, αλλά το φάρμακο που έχει ανάγκη ο ασθενής για να θεραπευτεί. Επομένως, οι περικοπές της κυβέρνησης στις φαρμακευτικές δαπάνες, τόσο στα δημόσια νοσοκομεία όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία, στο όνομα της εξυγίανσης από την αλόγιστη συνταγογράφηση, ουδόλως είναι πολιτική σε όφελος των ασθενών και του λαού. Το ποιο φάρμακο και σε ποια δοσολογία πρέπει να πάρουν οι ασθενείς είναι υπόθεση των γιατρών. Το γεγονός ότι υπάρχουν και ορισμένοι γιατροί, λίγοι, που δρουν ως πλασιέ των φαρμακευτικών εταιρειών με το αζημίωτο, ουδόλως έχει σχέση με την αιτία. Που είναι το γεγονός ότι η παραγωγή, η εμπορία και η έρευνα για το φάρμακο, αντί να είναι στα χέρια του κράτους, να παρέχεται από το κράτος σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και στους ασθενείς δωρεάν, είναι στα χέρια των μονοπωλίων. Που επίσης ουδόλως νοιάζονται για την υγεία των ανθρώπων αλλά για το κέρδος. Θέλουν να πουλάνε πολλά φάρμακα και σε μεγάλες τιμές. Αυτή είναι η ουσία.

Η κυβέρνηση με τα μέτρα που παίρνει, μεταφέρει την πληρωμή και των υπηρεσιών Υγείας και του φαρμάκου στις τσέπες των ασθενών, αφήνοντας ασύδοτες τις εταιρείες, που κάνουν το φάρμακο ακόμα πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Αυτό το σκοπό υπηρετούν οι συστάσεις προς τους γιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείων να μειώσουν κατά 20% τη φαρμακευτική δαπάνη, συνταγογραφώντας όχι με βάση την αποτελεσματικότερη αγωγή για τον ασθενή, αλλά με βάση την εντολή για συνταγογράφηση φτηνών φαρμάκων. Αλλά και η λίστα απ' την οποία εξαιρέθηκαν εκατοντάδες φάρμακα, τα οποία οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι πληρώνουν εξολοκλήρου και όχι με συμμετοχή 25%, όπως ίσχυε. Η περιβόητη «ηλεκτρονική συνταγογράφηση» αποτελεί εργαλείο για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή και παρακολούθηση των περικοπών της φαρμακευτικής περίθαλψης. Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία, που ήδη αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε υλικά, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς υλικά γιατί οι προμηθευτές εκβιάζουν, προχωρώντας την ερχόμενη βδομάδα σε παύση των παραδόσεων υλικών πιέζοντας για την εξόφληση των οφειλών των νοσοκομείων, που στενάζουν απ' την κρατική υποχρηματοδότηση.

Τα λαϊκά στρώματα που στερούνται τις υπηρεσίες Υγείας που έχουν ανάγκη πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα απ' τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες τους. Να μπουν στην πάλη για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν ενιαίο και καθολικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, για ενιαίο κρατικό φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και διάθεσης των φαρμάκων. Τέρμα στην επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα Υγείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποβάθμιση και «χαράτσωμα» στην Υγεία(2012-08-22 00:00:00.0)
Νέες φαρμακερές περικοπές(2012-03-10 00:00:00.0)
Κυβερνητικά μέτρα για μείωση φαρμακευτικής δαπάνης και επιπτώσεις στους ασθενείς(2011-12-31 00:00:00.0)
«Φαρμακερές» αποφάσεις με θύματα τους ασφαλισμένους(2011-05-03 00:00:00.0)
Πλέγμα φαρμακερών περιορισμών(1998-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ