Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέες «προτάσεις» αποκαλύπτει η «Χουριέτ»

Δημοσίευμα περιγράφει τα σχέδια της τουρκοκυπριακής πλευράς για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ._

«Αποκαλύψεις» για νέα πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών, σύμφωνα με την οποία δεν επιστρέφεται κανένα ακίνητο σε Ελληνοκύπριους στις κατεχόμενες περιοχές, παρουσίασε η χθεσινή τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προτείνεται η ίδρυση κοινής επιτροπής περιουσιών, η οποία όμως δεν θα αγγίξει τις περιουσίες των Τουρκοκυπρίων. Θα επιστραφούν αμέσως τα άδεια κτήματα στους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες, ενώ όσα έχουν αξιοποιηθεί δεν θα επιστραφούν, αλλά θα δοθούν στους ιδιοκτήτες άλλες περιουσίες.

Επίσης, προβλέπεται η ίδρυση τουρκοκυπριακής και ελληνοκυπριακής ισότιμης εταιρείας ανάπτυξης γης, στην οποία θα δοθεί προς αξιοποίηση η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου και 450 στρέμματα τουρκοκυπριακής περιουσίας. Αυτά που θα οικοδομηθούν στις εν λόγω περιοχές, θα ανταλλαγούν με ελληνοκυπριακές περιουσίες, ενώ οι υπόλοιπες θα πωληθούν. Το δημοσίευμα αρνήθηκε να σχολιάσει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι η συζήτηση και οι προτάσεις κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, σχολιάζοντας δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού, ο Σ. Στεφάνου υπογράμμισε ότι η «κυβέρνηση δεν πιστεύει στις τελευταίες ευκαιρίες», προσθέτοντας ότι «το τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ο καλύτερος κριτής για την απόδειξη της βούλησης του καθενός». Σ' αυτό το πνεύμα υπενθύμισε τις πρόσφατες προτάσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, που στοχεύουν στη βοήθεια του διαλόγου και στην εντατικοποίηση της διαδικασίας, υπογραμμίζοντας την πρόταση για σύνδεση του περιουσιακού με το εδαφικό και το ζήτημα των εποίκων.

Χθες ξεκίνησε και η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ στις ΗΠΑ, για τη Συνέλευση των ΗΕ, στο περιθώριο της οποίας θα έχει και διμερείς επαφές με θέμα το Ισραήλ, την Αρμενία, το Κυπριακό και την «τρομοκρατία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ