Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Η πολυεθνική χρηματοδοτούσε το ΠΑΣΟΚ

Καταθέτοντας χτες, ο Θ. Τσουκάτος επανέλαβε ότι το 1999 πήρε για το κόμμα του ένα εκατομμύριο μάρκα από τα «μαύρα ταμεία»

Την ομολογία του ότι το 1999 πήρε ένα εκατομμύριο μάρκα από τη «ΖΗΜΕΝΣ» για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε χτες ο Θ. Τσουκάτος, ισχυριζόμενος ότι καθ' όσον τον αφορά «υπήρξε μεμονωμένο γεγονός», επειδή ήταν συναρμόδιος για την εκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου που θα γινόταν τότε και των Ευρωεκλογών του 1999.

Καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής πολυεθνικής, άφησε αιχμές και κατά του ΠΑΣΟΚ - που τον έθεσε εκτός κόμματος - κάνοντας λόγο για «έλλειψη θάρρους του κομματικού μου χώρου».

Σε υπόμνημα που κατέθεσε, αναφέρει ότι η «χορηγία» στο ΠΑΣΟΚ δόθηκε σε ανύποπτο χρόνο, όταν δεν είχαν ακόμα αποκαλυφθεί τα «μαύρα ταμεία» της «ΖΗΜΕΝΣ» και προσθέτει ότι ο ίδιος δεν κατείχε καμία κυβερνητική ή διοικητική θέση. Ο Θ. Τσουκάτος λέει ότι τα χρήματα κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, όπως «επιβεβαιώθηκε εμμέσως για ευνόητους λόγους, πλην σαφώς» από τις καταθέσεις των ταμιών του κόμματος, αλλά και από καταθέσεις στη Γερμανία των στελεχών της «ΖΗΜΕΝΣ» που εκταμίευσαν το ποσό.

Ομολογεί ότι η καθ' υπέρβαση του ορίου του νόμου προεκλογική οικονομική ενίσχυση γινόταν συχνά - πυκνά σε κάθε προεκλογική περίοδο, «πρακτική την οποία κληρονόμησα και δεν την καθιέρωσα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Και συνεχίζει αποκαλυπτικά: «Ψεύδονται βέβαια συνειδητά, και μάλιστα γνωρίζοντας πως ουδείς πολίτης τους πιστεύει, εκείνοι που βεβαιώνουν πως το δικό τους κόμμα (αναφέρομαι στα μεγάλα) δεν έχει χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες και μάλιστα σε προεκλογικές περιόδους με αντίστοιχα υψηλές χορηγίες που ξεπερνούν κατά πολύ το ανώτατο όριο των επιτρεπόμενων οικονομικών ενισχύσεων του σχετικού νόμου».

Ο Θ. Τσουκάτος καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ ότι μέχρι σήμερα δε συγκρότησε μια ενδοκομματική επιτροπή για να ερευνήσει το γεγονός, «που ασφαλώς δεν ήταν το μοναδικό», όπως λέει, και γι' αυτό αναφέρει «βρέθηκα αιφνιδίως και αναπολόγητος σε αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας, εξομοιούμενος με άλλες περιπτώσεις εντελώς διαφορετικές και αυτό γιατί εκείνοι που με έθεσαν εκτός κόμματος απλά δεν ήθελαν να γνωρίζουν και επιδίωξαν απλώς την απομόνωσή μου, αντί της αντιμετωπίσεως του προβλήματος κρυβόμενοι στην άμμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ