Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ
Σακατεύονται στα κάτεργα και εγκαταλείπονται στην τύχη τους

Λένε σε οικοδόμο, που έχασε τα δυο πόδια του σε εργατικό «ατύχημα», να περιμένει να επανεξεταστεί για να πάρει την αναπηρική σύνταξη

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή παρέμβαση στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή παρέμβαση στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Πρώτα σακατεύονται στα «ατυχήματα» που γίνονται επειδή στους τόπους δουλειάς δεν τηρούνται ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας κι έπειτα δυσκολεύονται να ικανοποιήσουν ακόμα και βασικές ανάγκες.

Αυτός είναι ο Γολγοθάς στον οποίο εγκαταλείπονται χιλιάδες εργάτες που έμειναν ανάπηροι, όπως αναδεικνύει και η περίπτωση του οικοδόμου 41χρονου Δημήτρη Κατσιαδράμη ο οποίος, σε εργατικό «ατύχημα» σε οικοδομή έχασε το 1996 το ένα πόδι του απ' το γόνατο και κάτω και το μισό πέλμα απ' το άλλο. Πήρε αναπηρική σύνταξη και ζει στο χωριό Δόξα της Αρκαδίας. Για να συνεχίσει να παίρνει την αναπηρική σύνταξη υποβλήθηκε σε τρεις επανεξετάσεις. Η τέταρτη επανεξέταση έπρεπε να γίνει στις 31.7.2010, αλλά όταν προσήλθε στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ στον Πύργο - όπου και ανήκει - πήρε την απάντηση ότι η Υγειονομική Επιτροπή είχε σταματήσει να εξετάζει, χωρίς να του δοθεί καμιά περαιτέρω εξήγηση.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που, φυσικά, μια αναπηρική σύνταξη σε καμία περίπτωση δεν αρκεί, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες μιας οικογένειας, την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει με γοργούς ρυθμούς, ειδικά σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης. Επιπλέον, η αντιμετώπιση των συνεπειών των εργατικών «ατυχημάτων» επιβαρύνει τις οικογένειες των εργατών με νέα βάρη, την ώρα που Υγεία και Φάρμακο έχουν παραδοθεί στον έλεγχο των πολυεθνικών συμφερόντων. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι κανείς δεν αναγνωρίζει εργοδοτική ευθύνη για τα «ατυχήματα» και το ότι η πλειοψηφία τους δεν καταγράφεται, σημαίνει ότι χιλιάδες εργάτες εγκαταλείπονται εντελώς αβοήθητοι, ακόμα κι αν είναι ανήμποροι για οποιαδήποτε εργασία.

Χτες, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Πάτρας, Αιγίου, Αρκαδίας, Ηλείας και η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, έκαναν παρέμβαση στο ΙΚΑ του Πύργου και στη συνέχεια παρέμβαση και κατάληψη στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα. Μετά την αποφασιστική παρέμβαση των Συνδικάτων και του ΠΑΜΕ και την πίεση που άσκησαν, ο Δημήτρης Κατσιαδράμης θα περάσει αύριο από Υγειονομική Επιτροπή για την επαναχορήγηση της σύνταξης.

Σε ανακοίνωση των ταξικών συνδικάτων τονίζεται: «Και αυτό το περιστατικό δείχνει την αναλγησία της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που χρησιμοποιούν τις διάφορες επιτροπές για να αφήνουν έρμαια τους εργαζόμενους στους διάφορους πολιτικάντηδες. Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της μακρόχρονης πορείας εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας. Ηδη έκοψαν 220 εξετάσεις από το Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που είναι προάγγελος για το τι θα ακολουθήσει και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Το εργατικό λαϊκό κίνημα θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του, εκφράζοντας την κοινή λαϊκή απαίτηση και ανάγκη να εμποδιστούν οι επικίνδυνες εξελίξεις για την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, να καταλάβουν ότι με τη σημερινή πολιτική η κατάσταση θα χειροτερεύει καθημερινά. Γι' αυτό πρέπει να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική, να παλέψουμε οι εργαζόμενοι μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα για το δικαίωμα και τη δυνατότητα να διαφεντεύουμε προς όφελός μας και προς όφελος όλου του λαού τον πλούτο που παράγουμε, για άλλο δρόμο ανάπτυξης και εξουσίας, που θα έχει ως σκοπό την ευημερία του λαού».

Κόβουν το ρεύμα σε άνεργο στην Καβάλα

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της ΔΕΗ στην ιχθυόσκαλα Καβάλας πραγματοποίησαν χτες οι γραμματείες ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ με αφορμή τη διακοπή ρεύματος σε άνεργο οικογενειάρχη, επειδή δεν πλήρωσε το ποσό που του αναλογούσε. Οπως τονίζει η κοινή ανακοίνωση, στο παρελθόν έχουν γίνει αντίστοιχες ενέργειες διαμαρτυρίας προς τη ΔΕΗ, κι ενώ ο εργαζόμενος παρέμενε άνεργος κι αδυνατούσε να καταβάλει το ποσό, το ρεύμα παραμένει κομμένο.

Οι γραμματείες διεκδίκησαν την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος στον άνεργο, τη μείωση 30% των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου, απαγόρευση ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση ενάντια στα «μαχαίρια» των ΚΕΠΑ(2017-01-21 00:00:00.0)
Εκρηκτικά τα προβλήματα των ανάπηρων μεταναστών(2014-01-17 00:00:00.0)
Κόβονται επιδόματα και αναπηρικές συντάξεις(2014-01-04 00:00:00.0)
Ενα βήμα πριν την κατάργηση οι επικουρικές συντάξεις(2013-12-24 00:00:00.0)
Καταργούν από υπερήλικες ανασφάλιστους τη σύνταξη του ΟΓΑ(2013-02-26 00:00:00.0)
Δυναμική παρέμβαση στην Πάτρα(2010-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ