Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέο πετσόκομμα στις υποτυπώδεις κοινωνικές δαπάνες

Οι αποκλίσεις ανάμεσα στα έσοδα και τους στόχους του μνημονίου είναι το όχημα για να επιταχυνθούν οι προαποφασισμένες περικοπές

Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία θα είναι ξανά τα πρώτα θύματα των περικοπών που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση στο όνομα του να πιαστούν οι στόχοι του μνημονίου
Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία θα είναι ξανά τα πρώτα θύματα των περικοπών που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση στο όνομα του να πιαστούν οι στόχοι του μνημονίου
Την «περαιτέρω περιστολή των δαπανών» του κρατικού προϋπολογισμού που θα σημάνει νέες δραματικές περικοπές στις υποτυπώδεις κοινωνικές υπηρεσίες που έχουν απομείνει, αλλά και στους μισθούς των εργαζομένων, προανήγγειλε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. Επιβεβαίωσε και μ' αυτόν τον τρόπο ότι οι πολυθρύλητες εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ περί «κοινωνικού πακέτου», είναι μια «φούσκα» προκειμένου να συνεχιστεί απερίσπαστα η αντιλαϊκή επέλαση.

Το πετσόκομμα των κοινωνικών δαπανών θα συνδυαστεί με τη νέα φοροκαταιγίδα, αλλά και την προώθηση επιπλέον ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση. Η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους αποφασισμένη να υπηρετήσει μέχρι τέλους το συμφέρον της αστικής τάξης και να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τα μέτρα που προβλέπει το «επικαιροποιημένο μνημόνιο».

Τον τρόπο που θα σερβίρει τα νέα βάρβαρα μέτρα, αναζητούσε χτες σε διαδοχικές συσκέψεις το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Με δεδομένο ότι παρουσιάζονται αποκλίσεις των εσόδων του προϋπολογισμού με τους στόχους του μνημονίου, η κυβέρνηση εξετάζει νέες περικοπές και φόρους.

Χτες υπήρξε συνάντηση του πρωθυπουργού και με την υπουργό Ανάπτυξης Λ. Κατσέλη, ενόψει και του νέου αναπτυξιακού νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να ενισχύσει παραπέρα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Προ των πυλών τα νέα μέτρα

«Τα έσοδα θα ανταποκρίνονται στους στόχους της κυβέρνησης μέχρι το τέλος του έτους, από εκεί και πέρα θα υπάρχει μια αναπλήρωση από περαιτέρω περιστολή δαπανών», δήλωσε χτες κυνικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δείχνοντας τους αντιλαϊκούς στόχους της κυβέρνησης.

Ο ίδιος, μάλιστα, προανήγγειλε το επόμενο πακέτο μέτρων, λέγοντας ότι «μέσα στο μνημόνιο περιέχονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένοι στόχοι. Από εκεί και πέρα, κάθε φορά εξειδικεύουμε το πώς αυτοί οι στόχοι εκπληρώνονται, έτσι ώστε να υπάρχει τελική ικανοποίηση και των αναγκών της χώρας μας».

Με συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο Γ. Πεταλωτής είπε προσχηματικά ότι «από το 2012 θα μπορεί ο Ελληνας πολίτης να δει την οικονομία να έχει θετικό πρόσημο», προσπαθώντας να καλλιεργήσει φρούδες προσδοκίες και αναμονή στο λαό. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ «θα πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και δε θα εξαγγείλει παροχές, χωρίς αντίκρισμα», υποστηρίζοντας προκλητικά ότι «η κοινωνία είναι ώριμη»και δέχεται τα μέτρα!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι «από εδώ και πέρα, απαλλαγμένοι από το ταμειακό άγχος, υλοποιούμε τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε ορίσει», ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι προετοιμάζονται νέες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Χτες, εξάλλου, συνεχίζοντας το «παιχνίδι» του «καλού και του κακού» στο εσωτερικό της κυβέρνησης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δ. Κουτσούκος και Ν. Σαλαγιάννης δήλωσαν ότι «η κοινωνία, η κυβέρνηση και η οικονομία δεν αντέχουν περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα», χωρίς φυσικά να αμφισβητήσουν στο ελάχιστο τον πυρήνα της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Τροφή στα σενάρια του ανασχηματισμού

Στον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων στοχεύουν και οι πληροφορίες που καθημερινά διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου για τον επικείμενο - όπως όλα δείχνουν - ανασχηματισμό.

Τα σενάρια για τη συμμετοχή και εξωκοινοβουλευτικών προσώπων στο υπουργικό συμβούλιο αναζωπύρωσε χτες η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λ. Παπαδήμο, στον οποίο φημολογείται ότι παλιότερα ο Γ. Παπανδρέου είχε προτείνει θέση στο κυβερνητικό σχήμα.

Συνέχεια στα σενάρια που θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει αποφασίσει τη δημιουργία θέσης «υπουργού συντονισμού», έδωσε και ο Θ. Πάγκαλος («Μέγκα») λέγοντας ότι «συντονιστής είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει συνεργάτες που ο ίδιος επιλέγει και κάνει καταμερισμό εργασίας (...) Ο πρωθυπουργός κρίνει ποιοι συγκροτούν την κυβέρνηση». Ανέφερε επίσης ότι είναι θέμα του πρωθυπουργού να αποφασίσει εάν θα συστήσει υπουργείο Προεδρίας που θα συντονίζει το κυβερνητικό έργο.

Ο Θ. Πάγκαλος, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησαν χτες να αποσυνδέσουν την ψήφο στις τοπικές εκλογές από την πολιτική της κυβέρνησης, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση φοβάται να εκφραστεί η λαϊκή αγανάκτηση στις κάλπες. Ο Θ. Πάγκαλος εξέφρασε την ελπίδα «να μην έχουν οι εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβερνητική πολιτική», κάτι που όπως είπε επιχειρεί να πετύχει η ΝΔ και προέβλεψε «μεγάλη αποχή».

Σε συνέχεια τέλος της παραίτησης της νομικής συμβούλου του πρωθυπουργού Γκ. Σιούτη, μετά την πρόσληψη του 25χρονου νομικού Αγ. Χασαπόπουλου στο πρωθυπουργικό γραφείο, ο Γ. Πεταλωτής επιχείρησε χτες να πείσει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες του πρωθυπουργού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ