Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πάνω από 9% των πρωτοετών φοιτητών εργάζονται!

Απαιτούνται άμεσα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών

Με το «καλημέρα» αναγκάζονται ήδη να εργάζονται. Ο λόγος για τους πρωτοετείς φοιτητές που μόλις τελειώσουν το σχολείο και πριν καλά καλά ξεκινήσουν τις σπουδές και αναμετρηθούν με το κόστος της «δημόσιας και δωρεάν» τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πιάνουν δουλειά. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τα επίσημα στοιχεία της, που αναφέρονται στην έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2008-2009, 3.880 φοιτητές που πρωτογράφτηκαν στις σχολές είναι εργαζόμενοι, ενώ το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 οι εργαζόμενοι φοιτητές που γράφτηκαν στα πρώτα έτη ανέρχονταν σε 3.746. Δηλαδή, σ' ένα χρόνο οι φοιτητές που δήλωσαν ότι εργάζονται από την αρχή των σπουδών τους αυξήθηκαν κατά 3,6%. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι φοιτητές που γράφονται για πρώτη φορά στη σχολή αποτελούν το 9,2% του συνόλου των πρωτοεγγραφέντων και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει η Στατιστική Υπηρεσία από το 2006-2007 για τρεις τουλάχιστον χρονιές το ποσοστό αυτό παραμένει πάνω από 9%. Εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 αναμένεται να δούμε αυξημένα αυτά τα ποσοστά. Αφού από τα μέσα της δεκαετίας άρχισαν να διογκώνονται, πόσο μάλλον σε μια χρονιά σαν αυτή που μας έρχεται, με τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης να μαίνονται...

Ενδιαφέρον θα είχε αν υπήρχαν και τα συνολικά εκείνα στατιστικά στοιχεία που να μαρτυρούν τον αριθμό των φοιτητών που εργάζονται στο τέλος του πρώτου έτους ή τα επόμενα έτη των σπουδών τους. Το μόνο σίγουρο είναι το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 όλο και περισσότερους φοιτητές τους περιμένουν «μαύρη» εργασία, μισθοί - χαρτζιλίκι, συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Η κατάσταση για τους σπουδαστές των ΤΕΙ είναι ακόμη πιο δύσκολη, καθώς ήδη το 60% των σπουδαστών εργάζεται. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για μια γενιά που γνωρίζει όλο και νωρίτερα τη μετατροπή της δουλειάς σε δουλεία και αλέθεται στη μηχανή του κέρδους και της διά βίου περιπλάνησης.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) έχει αναπτύξει πλούσια δράση την προηγούμενη χρονιά μέσα στις σχολές. Το ΜΑΣ απαιτεί «κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην είναι υποχρεωμένος να δουλέψει για να τα βγάλει πέρα με τα έξοδα των σπουδών του». Παράλληλα, όμως, αναπτύσσει συσπείρωση και δράση για να υπάρξουν μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών και σπουδαστών: 6ωρη - 5ήμερη εργασία με αποδοχές πλήρους ωραρίου, άδεια με αποδοχές στις εξεταστικές, κτλ. Η απάντηση των προηγούμενων και της παρούσας κυβέρνησης είναι... να απορροφάται σε μερική και κακοπληρωμένη απασχόληση εντός του πανεπιστημίου («ανταποδοτικές υποτροφίες») ένας αριθμός φοιτητών από αυτούς που εξαναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους. Δηλαδή, νομιμοποίηση της «μαύρης εργασίας» των φοιτητών μέσα στα ιδρύματα!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ