Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Σπέρνουν θάνατο και θησαυρίζουν

Γρηγοριάδης Κώστας

Σπέρνουν πολέμους και θησαυρίζουν. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του πλανήτη, ανταγωνιζόμενες για σφαίρες επιρροής, πλουτοπαραγωγικές πηγές, υπερκέρδη, με «ειρηνευτικές αποστολές» να ματώνουν κόσμο σε Ασία, Αφρική κι αλλού, δίνουν ευκαιρία στους βιομήχανους του πολέμου να στήνουν τζίρους δισεκατομμυρίων.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν για το 2008, η παραγωγή της ΕΕ μόνο σε πυροβόλα όπλα άγγιξε τα 2 εκατομμύρια τεμάχια, αξίας 578 εκατομμυρίων ευρώ. Οι εισαγωγές πυροβόλων όπλων στην ΕΕ από τρίτες χώρες ξεπέρασαν σε αξία τα 52 εκατομμύρια ευρώ (κυριότεροι προμηθευτές οι Κίνα, ΗΠΑ, Ταϊβάν, Ιαπωνία). Οι εξαγωγές πυροβόλων όπλων από ΕΕ προς τρίτες χώρες έφτασαν σε αξία τα 349 εκατομμύρια ευρώ. Οι πωλήσεις εντός ΕΕ από ένα κράτος μέλος σε άλλο ξεπέρασαν τα 212 εκατομμύρια ευρώ.

Θυμίζουμε ενδεικτικά για τις ΗΠΑ (όπου οι πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό αποτελούν κεντρικό συστατικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον) ότι μόνο το 2007 οι εγκεκριμένες από το Πεντάγωνο πωλήσεις όπλων έφθασαν τα 23,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις ΕΕ/ΗΠΑ και άλλων προσποιούνται τις περιστέρες της ειρήνης. Ομως, γίνεται «διπλωματία» του ιμπεριαλισμού δίχως όπλα;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ