Σάββατο 31 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Συλλογική πάλη η απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χτες στην Κάρυστο

Ο Γιώργος Μαρίνος
Ο Γιώργος Μαρίνος
Την ανάγκη τα λαϊκά στρώματα να κάνουν ένα βήμα μπροστά, να οργανώσουν τη συλλογική πάλη τους στους τόπους δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, επισήμανε χτες το βράδυ, μιλώντας σε συγκέντρωση του Κόμματος, στην Κάρυστο ο Γ. Μαρίνος μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην ομιλία του ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Ορισμένες φορές οι εξελίξεις γίνονται τόσο απαιτητικές που κανείς δεν μπορεί να πει "δεν βαριέσαι", γιατί η παθητική στάση, η αδράνεια, η αναμονή δίνουν δύναμη στην αντιλαϊκή πολιτική και στους φορείς της, κι αυτό έχει τρομακτικές αρνητικές συνέπειες σε βάρος των λαϊκών οικογενειών.

Σήμερα ζούμε σε μια τέτοια περίοδο και οι εξελίξεις φωνάζουν προς όλους τους εργαζομένους, σε άνδρες και γυναίκες, σε νέους και νέες:

Προχωρήστε ένα βήμα μπροστά, πάρτε αποφάσεις που θα βοηθήσουν στη συλλογική πάλη για την υπεράσπιση, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων, την απελευθέρωση από τις αντιλαϊκές πολιτικές και τα κόμματα του κεφαλαίου. Ζούμε μια κρίσιμη περίοδο.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φορτώνει στο λαό τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, φορτώνει στο λαό τα ελλείμματα και το χρέος που τα δημιουργεί η πολιτική που χρηματοδοτεί πολύμορφα τους μεγαλοεπιχειρηματίες για να αυξήσουν την κερδοφορία τους, η πολιτική που διαθέτει δισεκατομμύρια για τις ανάγκες των επιθετικών εξοπλισμών του NATO.

Αυτό είναι κριτήριο που πρέπει να το πάρουμε υπόψη μας και να πούμε μαζικά: Δε φταίει ο λαός για την κρίση, δεν αναγνωρίζουμε τα ελλείμματα και το χρέος. Γι' αυτήν την κατάσταση ευθύνεται η πλουτοκρατία και αυτή πρέπει να πληρώσει. Είναι κριτήριο το αντιλαϊκό "μνημόνιο", η συμφωνία της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Εχουμε υποχρέωση να πούμε με δυνατή φωνή: Δεν αναγνωρίζουμε, δεν αποδεχόμαστε το μνημόνιο, που είναι εργαλείο για τη σφαγή των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ συνδέουν τα αντιλαϊκά μέτρα με τον ισχυρισμό περί σωτηρίας της Ελλάδας. Λένε ψέματα.

Για ποια Ελλάδα μιλάνε; Την πραγματική Ελλάδα, την Ελλάδα του κόσμου της δουλειάς την οδηγούν σε φτώχευση για να δυναμώσει το μεγάλο κεφάλαιο.

Γι' αυτό το ταΐζουν με δισεκατομμύρια, γι' αυτό έδωσαν 28 δισεκατομμύρια στους τραπεζίτες και τους ετοιμάζουν άλλα δέκα, γι' αυτό τροφοδοτούν τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλοξενοδόχους και τους μεγαλέμπορους με δισεκατομμύρια ευρώ. Φτωχαίνουν το λαό για να πλουτίσουν οι καπιταλιστές. Αυτή είναι η αλήθεια. Μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω.

Οι ευθύνες των κομμάτων του κεφαλαίου είναι εγκληματικές. Ανεξάρτητα από τους ελιγμούς και τις ψηφοφορίες στη Βουλή π.χ. για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, η λογική για την αναγκαιότητα και τη στήριξη των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης διαπερνάει τη στάση της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., ενώ ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το σχήμα που προήλθε από τη διάσπασή του, καλλιεργούν συγχύσεις και αυταπάτες, προσπαθούν να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική.

Τι ξεχωρίζει μέσα σ' αυτήν τη σκληρή σύγκρουση;

Ξεχωρίζει η πάλη του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και των άλλων αγωνιστικών συσπειρώσεων που δίνουν αποφασιστικά τη μάχη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα μαζί με χιλιάδες εργαζόμενους, διαθέτοντας τις δυνάμεις τους για να οργανωθεί ισχυρή αντίσταση, να δυναμώσει το διεκδικητικό κίνημα, να συγκεντρωθούν λαϊκές δυνάμεις που θα συμβάλουν να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη που μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες.

Αυτή η πάλη είναι πολύτιμη και θα την εκτιμήσουν ακόμα περισσότερο οι εργαζόμενοι. Γιατί η επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου δε σταματάει, η τρόικα μαζί με την κυβέρνηση θα φέρνουν νέα αντιλαϊκά μέτρα και το επόμενο διάστημα. Κι αυτή η κατάσταση θα δυσκολεύει συνεχώς τη ζωή των ανέργων που πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο, θα δυσκολεύει συνολικά τη ζωή των λαϊκών οικογενειών, πολλές από τις οποίες το επόμενο διάστημα δε θα μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια, δε θα μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα και το τηλέφωνο που ακριβαίνουν, δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα για τη μόρφωση των παιδιών τους, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η χειροτέρευση της κατάστασης δε θα είναι η συνηθισμένη, θα είναι πολύ έντονη και θα ταρακουνήσει τα λαϊκά νοικοκυριά.

Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με μεγάλη ευθύνη. Πεισμώνουμε, σηκώνουμε ψηλά το κεφάλι, οργανωνόμαστε στους τόπους δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα καλούμαστε να διδαχτούμε, να μάθουμε αυτά που δε μάθαμε την προηγούμενη περίοδο.

Το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές, το ΠΑΜΕ, οι ταξικές δυνάμεις θα είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Θα είναι μαζί σας, θα εξετάζουν μαζί σας την κατάσταση, την πορεία του αγώνα, θα συζητούν με τους εργαζόμενους τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις διαφορετικές θέσεις και τις διαφωνίες αλλά πρέπει να πάμε μαζί, να βαδίσουμε μαζί με τους εργάτες και τις εργάτριες, τους μικρούς αγρότες και επαγγελματίες, τους νέους και τις νέες. Και μέσα σ' αυτό τον αγώνα να κερδίζουμε έδαφος, να βάζουμε γερές βάσεις, να αλλάζουμε το συσχετισμό δύναμης.

Να προσέξουμε τις παγίδες

Οι λαϊκές δυνάμεις έχουν υποχρέωση να προσέξουν πολύ τις παγίδες που έχουν στήσει η κυβέρνηση και οι άλλες δυνάμεις του κεφαλαίου.

Να προσέξουν πολύ την επίθεση κατά των αγώνων, κατά του απεργιακού δικαιώματος, να καταπολεμήσουν τις διασπαστικές μεθοδεύσεις και να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους κλάδους, να επιδιώξουν την ανάπτυξη της κοινής δράσης και να προστατέψουν το απεργιακό δικαίωμα που το χτυπάνε σχεδιασμένα, η κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, τα δικαστήρια και οι χρυσοπληρωμένοι δημοσιογράφοι, για να αφοπλίσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Το ΚΚΕ επιθυμεί την αντιπαράθεση πάνω σε ιδέες και πολιτικές. Δεν το ενοχλεί η κριτική στις θέσεις του, αυτό το βοηθάει να γίνεται καλύτερο.

Το πρόβλημα είναι ο αντικομμουνισμός, η διαστρέβλωση, η συκοφαντία. Αυτά είναι πολύ επικίνδυνα στοιχεία που πρέπει να προβληματίσουν το λαό μας, γιατί η αντικομμουνιστική επίθεση, η επίθεση κατά των κομμουνιστών που παλεύουν για τα συμφέροντα του λαού στοχεύει τους ίδιους τους εργαζόμενους τους αγώνες τους, τα δικαιώματά τους. Στοχεύει στην παρεμπόδιση της πάλης κατά του καθεστώτος της εκμετάλλευσης.

Σ' αυτήν την επίθεση πρωτοστατεί το ΠΑΣΟΚ σε συνεννόηση με τον ΛΑ.Ο.Σ. κι αυτό προκαλεί ήδη σοβαρές αντιδράσεις σε λαϊκές δυνάμεις που έχουν στηρίξει την κυβέρνηση και διαπιστώνουν την παρακμή του ΠΑΣΟΚ, τον αντιλαϊκό του κατήφορο.

Αυτές τις μέρες δυναμώνει η συζήτηση για «το μαύρο πολιτικό χρήμα».

Ποιος έχει την ευθύνη;

Την ευθύνη την έχουν τα κόμματα που κυβέρνησαν, οι διαχειριστές αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος στο οποίο διαπλέκεται η εξουσία με τους μεγάλους οικονομικούς ομίλους.

Η διαφάνεια που προβάλλουν είναι κάλπικη και δε θα λύσει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα.

Εδώ χρειάζεται προσοχή. Στο όνομα της διαφάνειας των οικονομικών των κομμάτων προσπαθούν να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ και να βάλουν εμπόδια στη δράση του, στις σχέσεις και τους δεσμούς του με την εργατική τάξη, με τον εργαζόμενο λαό.

Εφτασαν μέχρι του σημείου να επιβάλουν με νόμο ότι για να στηρίξει ένας εργαζόμενος τους εκλογικούς συνδυασμούς στις τοπικές εκλογές με λίγα ευρώ πρέπει να τα καταθέσει ονομαστικά στην τράπεζα.

Πρόκειται για φακέλωμα, για επικίνδυνο αντιδημοκρατικό μέτρο.

Γιατί το κάνουν;

Ο καθένας καταλαβαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν πλούσιους χρηματοδότες, έχουν συναλλαγές με μεγάλα συμφέροντα που τους στηρίζουν οικονομικά, όπως φαίνεται και από το σκάνδαλο της Siemens.

Δεν έχουν ανάγκη τα λίγα ευρώ των λαϊκών οικογενειών. Ο στόχος τους είναι φανερός. Επιδιώκουν να δημιουργήσουν οικονομικά προβλήματα στο ΚΚΕ που στηρίζεται στις λαϊκές οικογένειες, στο κουπόνι των λίγων ευρώ που δίνουν από το υστέρημά τους, γιατί εμπιστεύονται το ΚΚΕ και τη δράση του ακόμα και αυτοί που δεν το ψηφίζουν στις εκλογές.

Στήριξη στη «Λαϊκή Συσπείρωση» για αλλαγή συσχετισμού δύναμης

Τα αντι-ΚΚΕ σχέδια δε θα περάσουν, θα τα πολεμήσουμε μαζί με το λαό, με τους εργαζόμενους που μέχρι πριν λίγο καιρό στήριζαν το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα αλλά προβληματίζονται και βγάζουν συμπεράσματα.

Η πολύχρονη πείρα που έχετε συγκεντρώσει μπορεί να γίνει όπλο στα χέρια σας, όπλο αποτελεσματικό που θα δώσει δύναμη στην καθημερινή πάλη και θα εκφραστεί ακόμα πιο αποφασιστικά στις τοπικές εκλογές του Νοέμβρη.

Λέμε καθαρά: Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλο χαμένο χρόνο, η αγανάκτηση, η δυσαρέσκεια, ο προβληματισμός πρέπει να μετατραπούν σε αγωνιστική στάση, σε αποφασιστική συμμετοχή στους λαϊκούς αγώνες, αλλά και στις εκλογές του Νοέμβρη, στηρίζοντας τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» που θα τιμήσει τη λαϊκή εμπιστοσύνη.

Ο λαός έχει υποχρέωση να καταλογίσει με αυστηρότητα τις ευθύνες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την πολιτική της ΕΕ, τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Αλλά αυτό δεν αρκεί. Ο καταλογισμός των ευθυνών πρέπει να συνδυαστεί με αποφασιστική δράση, με ενίσχυση του ΚΚΕ και αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, με την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα για να ανοίξει ο δρόμος ανάπτυξης που θα δώσει ριζικές λύσεις προς όφελος του λαού μας.

Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης που η εξουσία θα είναι στα χέρια του λαού και τα μέσα παραγωγής δική του περιουσία θα επιτρέψει την αξιοποίηση των παραγωγικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας, με κεντρικό σχεδιασμό που θα αναπτύσσει αρμονικά την περιφέρεια και τους κλάδους, με εργατικό - κοινωνικό έλεγχο. Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στον κοινωνικοποιημένο τομέα της οικονομίας αλλά και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς θα επιτρέψει τη συνδυασμένη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, γενικότερα της Βιομηχανίας, της Αγροτικής Παραγωγής, του Τουρισμού, του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης θα εξασφαλίσει δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, κατοικία, δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές, θα αναβαθμίσει το περιβάλλον, τον πολιτισμό, το λαϊκό αθλητισμό, με ιδιαίτερη φροντίδα για τους νέους και τις νέες, τα νέα ζευγάρια, τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους μετανάστες και τις οικογένειές τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ