Τετάρτη 28 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Η θυσία της εμπνέει τους αγώνες της νέας γενιάς

Συγκέντρωση τιμής χτες βράδυ στην πύλη της ΕΤΜΑ

Από τη χτεσινή σεμνή εκδήλωση τιμής για την δολοφονημένη Σωτηρία στην ΕΤΜΑ
Από τη χτεσινή σεμνή εκδήλωση τιμής για την δολοφονημένη Σωτηρία στην ΕΤΜΑ
Με μια συγκινητική, μεστή νοήματος εκδήλωση - συγκέντρωση τίμησε τα τριάντα χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου πλήθος κόσμου ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής και τυο Σύλλογου Φοιτητών Παντείου. Χτες το βράδυ στην πύλη της ΕΤΜΑ (Αγ. Αννης και Ιερά Οδός) απέδειξαν ότι τα οράματα της κοινωνικής απελευθέρωσης είναι πάντα επίκαιρα και ακόμα ανεκπλήρωτα και ότι η θυσία της Σωτηρίας εμπνέει και σήμερα τους αγώνες της νέας γενιάς. Οι νεολαίοι, με την παρουσία τους όχι μόνο χτες, αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα στους αγώνες του ΠΑΜΕ, κάνουν ήδη πράξη το παράδειγμα της Σωτηρίας ως περήφανη απάντηση στη βρώμικη προπαγάνδα των χορτάτων παπαγάλων των αστών, που μιλάνε χλευάζοντας για τα παιδιά με τα «κοντά παντελονάκια», που δίνουν τη μάχη της απεργίας μαζί με τους εργάτες στα εργοστάσια, στα βαπόρια, σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Η 19χρονη ΚΝίτισσα Σωτηρία Βασιλακοπούλου ήταν φοιτήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Δευτέρα 28 Ιούλη 1980, με συντρόφους της, σε μια από τις εκατοντάδες εξορμήσεις της Οργάνωσης Σπουδάζουσας για την ενημέρωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων, με τις προκηρύξεις του ΚΚΕ στο χέρι και μια πικέτα που έγραφε: «Παλέψτε μέσα απ' τα σωματεία για πραγματικές αυξήσεις - ΚΚΕ», καλούσε κι αυτή τους εργάτες της ΕΤΜΑ να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία της επομένης. Ενας από τους οδηγούς της εταιρείας οδήγησε το πούλμαν πάνω της και την έλιωσε κάτω από τους τροχούς.

Στεφάνια στο λιτό μνημείο για τη νεαρή ΚΝίτισσα
Στεφάνια στο λιτό μνημείο για τη νεαρή ΚΝίτισσα
Αυτή την αγωνίστρια τίμησαν χτες εργάτες και νεολαίοι, μετανάστες και σπουδαστές, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ (ανάμεσά τους το μέλος του ΠΓ Δήμητρης Αρβανιτάκης, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης και ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γιώργος Τούσσας). Με πορεία από την Ιερά Οδό ως την πύλη της ΕΤΜΑ, συνθήματα, κόκκινες σημαίες, ποιήματα, ομιλίες, και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που έχει ανεγερθεί προς τιμήν της στο σημείο της δολοφονίας της.

Η εκδήλωση άνοιξε με απαγγελία από φοιτήτριες, μέλη της Σπουδάζουσας της ΚΝΕ των ποιημάτων «Στη Συντρόφισσα Σωτηρία Βασιλακοπούλου» του Γιάννη Ρίτσου και «Γεια σας» του Ναζίμ Χικμέτ. Κατόπιν μίλησε η γραμματέας της ΤΟ του Παντείου Εύη Χαβελέ, λέγοντας ότι η Σωτηρία είναι πηγή έμπνευσης και παράδειγμα για όλους μας. Οτι ο θάνατός της δεν ήταν τυχαίος καθώς είναι πάγια τακτική του αστικού κράτους να χτυπά ποικιλότροπα τους λαϊκούς αγωνιστές. Οτι και σήμερα οι πρωτοπόροι εργάτες κουβαλούν στις πλάτες τους δεκάδες απολύσεις, ενώ οι αστοί κουνούν το δάχτυλο στο ΚΚΕ. «Εμείς για νόμο αναγνωρίζουμε μόνο το δίκιο της εργατικής τάξης», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ειδικά σήμερα που οι κυρίαρχες δυνάμεις ετοιμάζουν μαύρο μέλλον για τη νεολαία αναδεικνύεται περισσότερο αναγκαίος από ποτέ ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, αυτός της λαϊκής οικονομίας με το τσάκισμα της αστικής εξουσίας και την αντικατάστασή της από την εργατική, ο δρόμος του Κομμουνισμού - Σοσιαλισμού. Σε αυτόν τον δρόμο, είπε, οι φοιτητές πρέπει να κάνουν πράξη το «φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά» ενδυναμώνοντας το ΜΑΣ και το ΠΑΜΕ.

Στη συνέχεια απαγγέλθηκαν τα ποιήματα «Να λείπεις» του Ρίτσου και «Οποιος σπίτι μένει» και «Εγκώμιο στον Κομμουνισμό» του Μπρεχτ.

Υστερα μίλησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής και στέλεχος του ΠΑΜΕ Βασίλης Σταμούλης. Ανέπτυξε το πώς η εργοδοσία του κάτεργου της ΕΤΜΑ προκάλεσε το θάνατο της Σωτηρίας. Πώς ο οδηγός-μπράβος Χαρίτος φυγαδεύτηκε από την αστυνομία. Πώς αστικός Τύπος και αστική δικαιοσύνη παρουσίασαν το έγκλημα ως ατύχημα. Αναφερόμενος στο σήμερα κατέδειξε πως ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ., ΝΔ, δήθεν αριστεροί, συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, τα παπαγαλάκια τους, η δήθεν ανεξάρτητη αστική δικαιοσύνη, όλες αυτές οι αντι-ΠΑΜΕ και αντι-ΚΚΕ δυνάμεις επιτίθενται στα λαϊκά, εργατικά, εργασιακά δικαιώματα. «Μας καλούν να υποταχθούμε στη νομιμότητά τους, στη νομιμότητα της ανεργίας, της ανασφάλιστης εργασίας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Απαντάμε με απειθαρχία και ανυπακοή. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι το δίκιο εκμεταλλευτή. Μπορούμε και θα ζήσουμε χωρίς τους καπιταλιστές», υπογράμμισε.

Με το πέρας των ομιλιών έγινε κατάθεση στεφάνων από την Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος και το Συνδικάτο της Αττικής, το Σύλλογο Φοιτητών Παντείου, την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδος και τα Συνδικάτα Αθήνας και Πειραιά, την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, το δήμαρχο Νίκαιας, το ΚΣ της ΚΝΕ, την Επιτροπή Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ και την ΚΕ του Κόμματος. Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο Προμηθέας» στη μνήμη της Σωτηρίας κατέθεσαν χρηματικές ενισχύσεις στο ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ