Τετάρτη 28 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Βαθαίνει η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βουλγαρίας κατά τις συνομιλίες τους στη Σόφια
Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βουλγαρίας κατά τις συνομιλίες τους στη Σόφια
Πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας με αιχμή τους αγωγούς ενέργειας μπαίνει η ελληνική κυβέρνηση, επιχειρώντας να «αναβαθμίσει» τη θέση και το ρόλο της εγχώριας πλουτοκρατίας στο γεωστρατηγικό παιχνίδι του ελέγχου των δρόμων της ενέργειας.

Το στόχο αυτό εξυπηρετούσε η χτεσινή επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στη Σόφια, που ως βασική προτεραιότητα είχε την προώθηση των μεγάλων ενεργειακών σχεδίων, δηλαδή των αγωγών μεταφοράς ενέργειας. Από τις ομιλίες και τις συμφωνίες που υπογράφηκαν, προκύπτει ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα συνεργαστούν στενά για την υλοποίηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ» και του αγωγού TGI (Τουρκίας - Ελλάδα - Ιταλία), αλλά δεν ήταν ορατά τα αποτελέσματα αναφορικά με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Ο Γ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς παραμένει αμείωτο, ωστόσο συμπλήρωσε ότι επιθυμεί να τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος, συμπίπτοντας πλήρως με τις αιτιάσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης, που από πολλές πλευρές χαρακτηρίζονται προσχηματικές.

«Κατανοούμε τη θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης για την προστασία του περιβάλλοντος, που αποτελεί βεβαίως και ελληνική προτεραιότητα», τόνισε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ, συμπληρώνοντας ότι θα περιμένει τις περιβαλλοντικές μελέτες που έχει παραγγείλει η βουλγαρική κυβέρνηση. Ταυτόχρονα ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέδειξε τη στρατηγική προτεραιότητα που δίνει στα άλλα δύο κοινά ενεργειακά σχέδια, δηλαδή τους αγωγούς φυσικού αερίου «South Stream» και IGB, που αποτελεί παρακλάδι του αγωγού TGI.

Από την πλευρά του ο Βούλγαρος πρωθυπουργός προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις όσον αφορά τις πιέσεις που δέχεται από τις ΗΠΑ για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, δηλώνοντας ότι η περιβαλλοντική διάσταση για την κατασκευή του αγωγού «δεν οφείλεται σε κάποιες δεσμεύσεις μας προς άλλες χώρες, που δεν υπάρχουν, αλλά στην προσδοκία να εξασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος της Μαύρης Θάλασσας και της παραλίας της περιοχής του Μπουργκάς». Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στην πρόσφατη υπογραφή των «οδικών χαρτών» των διεθνών αγωγών φυσικού αερίου «ΝΑΜΠΟΥΚΟ» και «South Stream» από τη βουλγαρική κυβέρνηση και στα υπόλοιπα βήματα που στοχεύουν στη συγκεκριμενοποίηση της συμμετοχής της Σόφιας στα αντίστοιχα σχέδια.

Ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε πάντως ότι η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα γίνεται στη βάση της προσπάθειας για ενοποίηση της αγοράς ενέργειας που πραγματοποιείται σε επίπεδο ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως επίσης την προώθηση του «South Stream» και του TGI.

Γενικότερα για τις διμερείς σχέσεις ο Γ. Παπανδρέου διαπίστωσε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε ένα ποιοτικό άλμα και «από γείτονες, γίναμε εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), γίναμε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και από φίλοι, γίναμε στρατηγικοί εταίροι».

Μιλώντας στην ιδρυτική σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας, χαρακτήρισε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια και ευρύτερα, θα έλεγα, στην Ευρώπη».

Ο δεύτερος άξονας των διμερών σχέσεων αφορά την οικονομική συνεργασία, όπου ο Γ. Παπανδρέου πρόβαλε τη «διείσδυση» και δράση της εγχώριας πλουτοκρατίας. Οπως είπε, στη βουλγαρική αγορά δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις, ο συνολικός όγκος των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία υπερβαίνει τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι το ύψος των εμπορικών ανταλλαγών είχε φτάσει στο 1,8 δισ. ευρώ το 2009.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης, ο Γ. Παπανδρέου έκανε επίδειξη της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να «προχωρήσει σε σκληρές μεταρρυθμίσεις». Επικαλέστηκε μάλιστα τις πρόσφατες εκθέσεις του ΔΝΤ και του Γιούρογκρουπ ως απόδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης «να επαναφέρουμε τη σταθερότητα στην ελληνική οικονομία».

Σειρά συμφωνιών

Κοινή Διακήρυξη υπέγραψαν από κοινού οι υπουργοί των αρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος Ελλάδας και Βουλγαρίας, με αφορμή τα ζητήματα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και της αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων, το περιεχόμενο της οποίας, για μια ακόμη φορά, δεν αντιμετωπίζει επί της ουσίας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των παραποτάμιων περιοχών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Αντί για έργα υποδομής που θα διασφαλίζουν την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών - είναι και το βασικό ζητούμενο - προκρίθηκε η λύση ενός συστήματος πρόωρης προειδοποίησης από τις πλημμύρες των ποταμών. Το αποτέλεσμα είναι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών και ιδιαίτερα στην Ελλάδα να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη των πλημμυρών καθώς τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχει πραγματοποιηθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις κανένα σοβαρό έργο υποδομής.

Αντίστοιχη κοινή διακήρυξη υπογράφτηκε στον τομέα των Μεταφορών, με έμφαση στο σιδηρόδρομο. Συζητήθηκε επίσης το θέμα των οδικών αξόνων και κυρίως του Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας - Σόφια, όπου επιδιώκεται από την ελληνική πλευρά να αναλάβει ρόλο τεχνικού συμβούλου της Βουλγαρίας η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος υπέγραψε μαζί με τον όμολογό του υπουργό Πολιτισμού της Βουλγαρίας Vezhdi Rashidov διμερή Μορφωτική Συμφωνία για τον «Πολιτισμό» και Πρωτόκολλο Τουριστικής Συνεργασίας με τον Υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού Traycho Traykov, το οποίο προβλέπει τα εξής: Διερεύνηση της δυνατότητας προώθησης του πολιτιστικού, «θρησκευτικού» και χειμερινού τουρισμού.

Κοινή διακήρυξη συνεργασίας για φορολογικά και τελωνειακά θέματα υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Σ. Τζάνκοφ για θέματα φαινομένων απάτης με το ΦΠΑ και παρακολούθησης διακίνησης εμπορευμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ